ÇARŞI ESNAFININ GÖZÜ BOŞALAN RESMİ BİNALARDA | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇARŞI ESNAFININ GÖZÜ BOŞALAN RESMİ BİNALARDA


 

Kent merkezindeki resmi kurumların taşınması sonrasında atıl kalmasına esnaftan tepki geldi. Kemal Dede, “Beklentimiz bu binaların boş bırakılmak yerine projelerle yeniden canlandırılması” dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 11 No’lu Tekstil Konfeksiyon ve Ayakkabı Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Kemal Dede, sektöre ilişkin değerlendirmeler yaparak, komite çalışmaları hakkında bilgi verdi. 

Özellikle çarşıda yaşanan sıkıntılar üzerinde yoğunlaşarak, çarşının yeniden canlandırılması adına Komite olarak neler yapmak istediklerine değinen Dede, ardından yeni yerel yönetimlerden beklentilerini anlattı. Geçmiş yıllarda Atatürk Caddesi, Silifke Caddesi, Hastane Caddesi gibi caddelerin Mersin alışverişinin kalbini oluşturduğunu hatırlatan Dede, plansız AVM yatırımları sonrasında bu caddelerde faaliyet gösteren tekstil ve konfeksiyon firmaları başta olmak üzere birçok firmanın sıkıntı yaşadığını anlattı. 

AVM’LER İLE ÇARŞI CAZİBESİNİ YİTİRDİ
Yapılan AVM yatırımları ile çarşının eski cazibesini yitirmesinin yanında bölgeye özel bazı sorunların da bu kötüye gidişi tetiklediğini belirten Dede şunları söyledi: “Bu noktada çarşıdaki hareketin bitmesine neden olan iki önemli gelişmeden bahsetmek mümkün. Bunlardan ilki; Emniyet Müdürlüğü, Tapu Müdürlüğü, Kız Öğrenci Yurdu, Devlet Hastanesi, Tıp Fakültesi gibi resmi kurumların çarşı içinden taşınmasıdır. Bu kurumların taşınması ile birlikte çarşı içindeki koca koca binalar boş kaldı. Bu binaları değerlendirmek adına zaman zaman çeşitli projeler ortaya atıldı ancak onlardan da sonuç alınamadı. Eğer geri dönmek mümkün değilse bile en azından bu büyük binaların değerlendirilebileceği, çarşıya hareket getirecek projeler biran önce hayata geçirilmelidir.”

“GÖKDELEN HİZMETE AÇILMALI”
Bir diğer önemli sıkıntıyı Mersin’in simgesi haline gelen 52 katlı bina içinde yer alan otelin kapanmasıyla yaşadıklarını anlatan Kemal Dede, “Çevremizde yaşanan sıkıntılar sonrasında bölgemize gelen Arap turistlerin sayısında azalma yaşandı. Paralelinde Hastane Caddesi’nin en merkezi noktasında bulunan otel kapanmak durumunda kaldı. Bölgenin turizm cazibesi artırılıp turistlerin dikkatini çekip, burada yeniden bir otel açılması teşvik edilmeli” dedi. Arap turistlerin hediye götürmeyi seven, alışverişe meyilli yapıları nedeniyle çarşıda faaliyet gösteren firmalar için büyük önem taşıdığını dile getiren Dede, turizmin yeniden hareketlenmesi adına bölgenin otel yatırımları için de cazibesinin artırılması gerektiğini söyledi.

“GÜVENLİK ARTIRILMALI”
Bir diğer sorunu güvenlik noktasında yaşadıklarını anlatan Kemal Dede, saat 6’dan sonra havanın kararmasıyla birlikte çarşıda hiçbir mağazanın açık kalamadığını dile getirdi. Birçok kentte şehir merkezinin akşam saatlerinde ışıl ışıl ve hareketli olmasına rağmen Mersin çarşısında hava karardıktan sonra hayatın durduğunu dile getiren Dede, “Maalesef çarşıda dükkan sahipleri belli bir saatten sonra işyerlerini açık tutmakta zorlanıyor. Bu nedenle mesai çıkışında insanlar alışveriş yapmak isterse AVM’leri tercih ediyor ve bizlerin iş potansiyeli de paralel olarak azalıyor. Güvenliğin artırılması halinde bölgenin hareketleneceğine inanıyorum” değerlendirmesini yaptı. 

“OTOPARK SORUNU ÇÖZÜMLENMELİ”
Bir diğer konu olarak otopark sorununa değinen Kemal Dede, yolların çok dar olduğunu, bazı yolların ise trafiğe kapatıldığını söyledi. Dar olan yollarda iki aracın ancak yan yana geçebildiğini, bir aracın da park etmesi halinde özellikle yoğun saatlerde araç yolunun tek şeride düştüğünü bildiren Dede, çarşının canlandırılması için otopark yatırımının kaçınılmaz olduğunu anlattı. Özellikle göreve yeni gelecek yerel yönetimlerden çok katlı, kapalı otopark yatırımı beklediklerini vurgulayan Dede, bu yatırım gerçekleşinceye kadar da en azından parkomat sisteminin tekrar devreye sokulmasını beklediklerini söyledi. Araçlarını park edecek yer bulamayan kişinin gelip alışveriş yapmayacağına değinen Dede, çarşının alışveriş için daha konforlu hale getirilip cazibesinin artırılması gerektiğini dile getirdi. 

“KAPALI ÇARŞIYA İHTİYAÇ VAR”
Aynı zamanda Mersin’de iklim koşullarının da çeşitli sıkıntıları beraberinde getirdiğini kaydeden Kemal Dede şunları söyledi: “Örneğin kentimiz yazın çok sıcak kışın da oldukça yağışlı. Böyle durumlarda halkımız açık alan olması nedeniyle çarşıda alışveriş yapmayı tercih etmiyor. Çözüm olarak kapalı AVM’lere gidiliyor. Bu noktada yerel yönetimden bir beklentimiz daha doğuyor. Birçok ilde çarşıların üzeri daha konforlu bir alışveriş alanı sunmak üzere kapatılmış. Bunun için çok uzağa gitmemize de gerek yok. Gaziantep gibi çevremizdeki illerde incelemeler yapılarak benzer uygulamalar kentimizde de gerçekleştirilebilir. İki gündür yağan yağmur nedeniyle satışlarımız durma noktasına geldi. Oysa diğer şehirlerde yaz kış denmeden insanlar ihtiyaçlarını karşılamak adına dışarı çıkabiliyor.”

“KRİZE KRİZLE YAKLAŞMAMALI”
Kentsel sorunların yanı sıra bir de sektörü olumsuz etkileyen genel sorunlar bulunduğunu anlatan Kemal Dede, özellikle artan banka faiz oranlarından şikayetçi oldu. “Firmalarımızın önemli bir kısmı zaten ekonomik sıkıntıların başladığı döneme banka kredi borçlarıyla yakalandı” diyen Dede, bir de işlerinin neredeyse yarı yarıya düştüğü bir dönemde banka kredi faiz oranlarının artmasıyla borçlarını ödemekte iyice zorlandıklarını söyledi. Krizin çözümüne krizle yaklaşmamak gerektiğini dile getiren Dede, “Bu dönemde özellikle öz sermayesi güçlü olan firmalar biraz daha esnek davranabilirse, bankalar daha anlayışlı olabilirse piyasalar rahatlayacaktır” değerlendirmesini yaptı. Döviz kurlarındaki artışa paralel hammaddelerin arttığını, bununla birlikte giyim fiyatlarının da yüzde 60-70 yükseldiğini bildiren Dede, “3 ay önce 4 liraya sattığımız bir ürünü bugün 7 liraya satabiliyoruz. Ben aynı zamanda üreticiyim. Alıcılarımıza gücüm yettiği kadar vade imkanı sağlamaya çalışıyorum. Ama iplikçiden kumaşçıdan aynı anlayışı göremiyorum. Ödemeler peşin isteniyor ve zorlanıyorum. Bu dönemde herkes birbirine destek olmalı. Uzun vadeler olmasa da en azından 2-3 ay vade tanınabilmeli” dedi. 

“KENT MERKEZİ GÜZELLEŞTİRME PLATFORMU HAYATA GEÇMELİ”
Geçmiş yıllarda kurulan Kent Merkezi Güzelleştirme Platformu’nu Komite olarak yeniden canlandırmak istediklerine değinen Kemal Dede, o yıllarda güzel sonuçlar alındığını, bunun tekrarlanabileceğini söyledi. Bu platform aracılığıyla yeniden alışveriş festivalleri düzenlenebileceğini, sokak festivalleri düzenlenerek Mersinlileri çarşıya çekebileceklerini anlatan Dede, “Komite olarak bir rapor hazırlıyoruz. Hem yapmayı düşündüğümüz projelere hem de yerel yönetimden çarşının cazibesinin artırılması noktasında nasıl bir yöntem takip edilebileceğine dair görüşlerimiz yer alacak. Ardından bu raporu ilgili yerlerle paylaşmayı düşünüyoruz” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA