AKP-MHP İTTİFAK YAPTI! CHP-İYİ PARTİ ANLAŞAMADI! HDP BELİRSİZ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKP-MHP İTTİFAK YAPTI! CHP-İYİ PARTİ ANLAŞAMADI! HDP BELİRSİZ!


 

Mersin’de son kulis iddiası: AKP-MHP ittifak yaptı! CHP ve İYİ Parti kendi adayı ile seçime girecek! HDP’de ise belirsizlik sürüyor!

HEDİYE EROĞLU

Yerel seçimler için partiler hazırlıklarını aralıksız sürdürüyor. Partiler bir yandan yerel seçimlerde ittifaka yönelik çalışmalarını sürdürürken diğer taraftan da özellikle büyükşehirlerde hangi ismi aday gösterecekleri konusunda titiz bir hazırlık yürütüyor.
24 Haziran’da yapılan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde 13 ilçede 1 milyon 270 bin 128 seçmenin oy kullandığı Mersin ise CHP, AKP, MHP, İYİ Parti ve HDP’nin sahip olduğu yüksek oy oranları nedeniyle yerel seçim öncesi siyasetin başkenti oldu. 
Yerel seçimlere 4 ay kala ittifak görüşmelerinde kilit kentlerden biri haline gelen Mersin’de son kulis iddiaları; AKP’nin aday çıkarmayıp, MHP ile ittifak yaparak Hamit Tuna’yı destekleyeceği; öte yandan CHP ile İYİ Parti’nin de kendi adayları ile yönetime talip olacağı yönünde oldu. HDP’nin ise CHP ile ittifak yapıp yapmayacağı henüz netleşmedi. 

AKP-MHP GÖRÜŞMELERİNDE TABLO BU HAFTA NETLEŞEBİLİR
AKP, şu ana kadar 74 ilde adaylarını açıklarken isim duyurmadığı Mersin, Adana, Manisa, Muğla, Aydın ve Osmaniye'den hangilerinde aday gösterip göstermeyeceği netlik kazanmadı. 
AKP ve MHP kurmayları arasındaki ittifaka dair görüşmeler devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin ittifaka son şeklini vermek üzere bu hafta bir araya gelebileceği ifade ediliyor. AKP’de bu toplantıdan önce Erdoğan’ın Bahçeli ile görüşmesine dair beklenti bulunuyor. Ancak kurmaylar görüşmeye dair son kararı Erdoğan’ın vereceğini de vurguluyor. 
AKP’den Mehmet Özhaseki ile MHP’den Sadir Durmaz arasındaki ittifak görüşmeleri devam ederken, iki kurmay da önceki gün liderlere gelinen aşama hakkında bilgilendirme yaptı. MHP’nin elinde bulunan Adana, Manisa, Osmaniye’nin yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın istifası sonucunda MHP’den ayrılan Mersin ile CHP’nin elinde bulunan Aydın ve Muğla illerinde yapılacak ittifakın çerçevesi netleşti. AKP’nin buralarda aday çıkarmama formülünü işleteceği ileri sürülüyor. 

CHP-İYİ PARTİ GÖRÜŞMELERİ PAZAR GÜNÜ NETLEŞEBİLİR 
Öte yandan CHP-İYİ Parti arasındaki ittifak görüşmeleri de son hız devam ediyor.
CHP ve İYİ Parti arasında yürütülen yerel seçimlerde işbirliği müzakerelerini sonuca bağlayacak görüşme henüz yapılmazken, bir aksilik olmaması halinde iki lider pazar sabahı kahvaltıda buluşacak. Görüşmede, müzakereleri kilitleyen aralarında Mersin’in de olduğu üç il ile ilgili yeni formüller masada olacak.
CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ile İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın’ın yürüttüğü teknik müzakereler Ankara, Antalya ve Mersin illerinde tıkanmıştı. Tezcan, bu üç kentte CHP’nin kendi adayıyla seçime girmesi, İYİ Parti’nin CHP’li adayı desteklemesi konusunda direnmişti. Bunun üzerine Tezcan, raporunu Kılıçdaroğlu’na sunarak görevini CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’ya devretmişti. Salıcı ve Aydın’ın geçen hafta yaptığı bir dizi görüşmeden yeni bir formül çıktı. İki lider görüşmede bu yeni formül üzerine konuşarak işbirliğinin hayata geçip geçmeyeceğine karar verecek.
Ancak kulislerde öne çıkan iddiaya göre, CHP ve İYİ Parti Mersin’de kendi adayları ile yarışa girecek. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, geçen hafta gazetecilerin soruları üzerine ‘Mersin kapsamda yok’ sözleri de bu iddiayı destekler nitelikte. İYİ Parti’nin adayı mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz olurken, CHP ise henüz adayını açıklamadı. 

CUMHURBAŞKANLIĞINDA MERSİN’DE KIYASIYA BİR YARIŞ YAŞANDI
AKP-MHP, Cumhur İttifakı ile Mersin’deki oyların yüzde 37,4’üne tekabül eden 417 bin 494 oy alırken, CHP Muharrem İnce ile oyların yüzde 37,4’üne tekabül eden 412 bin 55 oy almıştı.

MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİMİ KIL PAYI CUMHUR İTTİFAKI’NIN OLDU
Milletvekilliği seçimlerinde ise Cumhur İttifakı içindeki AKP, oyların yüzde 28,6’sına tekabül eden 325 bin 476’sını alarak 4 milletvekili çıkardı. 
MHP ise oyların yüzde 12,8’ine tekabül eden 145 bin 99 oy alarak 2 milletvekili çıkardı.   
Böylece Cumhur İttifakı Mersin’de 470 bin 495 oy alarak, toplam oyların yüzde 41,4’ünü aldı ve 6 milletvekiline sahip oldu.
Yine milletvekilliği seçiminde CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin birlikte olduğu Millet İttifak’ı ise 466 bin 92 oyla oyların yüzde 41’ini alarak 5 milletvekili çıkardı. 
CHP oyların yüzde 26,8’ine tekabül eden 304 bin 139 oy alarak 3 milletvekili çıkardı. 
İYİ Parti de oyların yüzde 13,6’sına tekabül eden 154 bin 112 oy alarak, ilk kez girdiği seçimlerde Mersin’den 2 milletvekili çıkardı. 
HDP ise 192 bin 550 oy ile toplam oyların yüzde 16,9’unu alarak 2 milletvekili çıkardı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA