“TEŞVİKLER GEÇ KALIYOR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“TEŞVİKLER GEÇ KALIYOR”


 

Narenciye ihracatında Li Fil teşviklerinin sürekli düştüğü ve geç açıklandığına dikkat çeken Mersin Ziraat Odası YK Üyesi Demir, “Bu saatten sonra verilen teşviklerin üreticiye hiçbir olumlu etkisi olmayacaktır” diyerek, miktarın hasattan önce açıklanması çağrısı yaptı.

Haber Merkezi

Mersin Ziraat Odası (MZO)Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Demir, Narenciye üretimi ve ihracatındaki son durumu değerlendirdi. Narenciye ürünlerinde hasadın uzun bir süre önce başlamasına rağmen Li Fil isimli ihracat teşviklerinin hala açıklanamadığına dikkat çeken Demir, söz konusu durum nedeniyle üretici ile ihracatçı arasındaki dengenin bozulduğunu kaydetti. Üreticilerin bu durumdan kötü etkilendiğini ifade eden Demir, Tarım ve Orman Bakanlığına çağrıda bulunarak söz konusu teşviklerin bir rutine bağlanarak narenciye hasadından önce açıklanmasını talep etti. Demir, “Teşvik miktarı açıklanmadığı için bugüne kadar ihracatı yapılan ürünler bundan yararlanamayacak. Bu saatten sonra verilen teşviklerin de üreticiye hiçbir olumlu etkisi olmayacaktır. Bu durum üreticiyi kötü etkilerken ihracatçılara yarayacak” diye konuştu.

“ÜRETİCİ İLE İHRACATÇI ARASINDAKİ DENGE BOZULUYOR”
Narenciye ihracatında hem üreticinin hem de ihracatçının desteklenmesi için devlet tarafından verilen teşviklerle ilgili her narenciye sezonunda sorun yaşandığını belirten Demir, teşviklerde yaşanan gecikmelerin narenciye üreticisini kötü etkilerken, ihracatçıya olumlu yansıdığını söyledi. Teşviklerin geç açıklanması nedeniyle üretim ve ihracat dengesinin bozulduğunu dile getiren Demir, teşvik miktarının bir rutine bağlanarak hasat sezonundan önceden kamuoyuna duyurulması çağrısı yaptı. Demir, “Teşvik miktarı açıklanmadığı için bugüne kadar ihracatı yapılan ürünler bundan yararlanamayacak. Bu saatten sonra verilen teşviklerin de üreticiye hiçbir olumlu etkisi olmayacaktır. Bu durum üreticiyi kötü etkilerken ihracatçılara yarayacak. Bu yüzden teşviklerinin önümüzdeki sezonlarda hasatlar başlamadan önce yani Temmuz ve Ağustos ayında bir rutine bağlanarak açıklanması gerektiğine inanıyorum” dedi. 

“TEŞVİK MİKTARI SÜREKLİ AZALIYOR”
Hem tarımsal üretimde hem de ihracat alanında gider maliyetlerinin artmasına rağmen hükümetin Li Fil teşviklerini sürekli olarak düşürdüğünü de ileten Demir, “Geçmiş hükümetler döneminde bu teşvik 150 dolar seviyesindeydi. Daha sonra 70 – 80 dolara düştü şimdi de TL’ye çevrildi. Şuan 2017 / 2018 sezonunda bu rakam 50 TL’ye düştü. Teşvik miktarın azlığı nedeniyle üretimin ardından ihracat da sıkıntıya girdi. Çok güzel geçen Narenciye festivalimizi geride bıraktığımız bu günlerde hala biz teşvik miktarının açıklanmasını bekliyoruz.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA