“CEMİLE İÇİN İSYANDAYIZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“CEMİLE İÇİN İSYANDAYIZ”


 

Mersin’de kadınlar, eşi tarafından vahşice katledilen, Cemile E. için sokağa çıktı. Kadın cinayetlerinin politik olduğunu söyleyen kadınlar, “Cemile için isyandayız” mesajı verdi.

SONER AYDIN

Mersin Kadın Platformu, Akdeniz ilçesinde 26 Kasım'da eşi tarafından öldürülen Cemile E. isimli kadın için basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce’nin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Kadınlar adına açıklama yapan Kadın Emeği Kolektifi üyesi Öznur Keleş, 2017 yılında yaklaşık 409, 2018 yılı henüz bitmeden ise 397 kadının öldürdüğünü söyledi.

HUKUK KADINLAR İÇİN İŞLETİLMİYOR
Kadına şiddet uygulayan erkeklerin yargından güç aldığını savunan Keleş, “Cemile’nin boşanma isteği, yaşam hakkının elinden alınmasıyla sonuçlanıyorsa eğer, yasalar kadınları korumuyorsa, hukuk kadınlar için işletilmiyorsa bunun sorumlusu erkek egemen hukuk ve erkek adaletin temsilcisi olarak AKP iktidardır. Evlilik sözleşmesi kadar, bu sözleşmeyi iptal istemi de doğal bir haktır. Boşanmaları engellemek kadınları eve, aileye, kocaya mahkûm etmek, erkeklerin insafına bırakmak, kadınları ölüme mahkûm etmektir. Bu engeller ve dayatmalardır ki Cemile’yi aramızdan aldı. Uzlaştırma ve boşanmayı önleme komisyonu kurarak, kadının nafaka hakkını gasp etmeye çalışarak, kadını şiddetten koruyabilecek tek yasa olan 6284 sayılı yasayı erkekler mağdur oluyor diye uygulatmayarak ve ortadan kaldırmaya çalışarak Cemile’nin katledilmesinde olduğu gibi diğer kadınların katledilmesinde de asıl suçlu erkek egemen iktidardır. Kadınların bir kazanımı olan 6284 sayılı yasanın tartışmaya açılması bile kadın cinayetlerinin politik olduğunun göstergesidir. Amaç kadınları güçsüz çaresiz bırakmak, yaşadıkları şiddete aileye mahkûm etmektir, kadının bedenini ve yaşamını tahakküm altına almaktır. Kadınların yaşadığı şiddeti kadın olmanın gereğiymiş gibi ve bunu kendi eril muhafazakâr ideolojileri doğrultusunda toplum mühendisliğine dönüştürürken, diğer yandan kadınların bunu kabullenip “makbul kadına” dönüşmesi hedeflenmektedir. Tüm bu politikaların sonucu olarak kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri giderek artmakta,  her üç kadından biri şiddete uğramaktadır. Ne yazık ki erkekler 2017 yılında yaklaşık 409, içinde bulunduğumuz 2018 yılı henüz bitmeden 397 kadını öldürdü. Ayrıca Mersin kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin en yoğun olduğu illerden biridir” dedi.

“TÜM KADINLARI DAYANIŞMAYA VE MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ”
Mersin Kadın Platformu olarak sanık Mustafa E.nin gerekli cezayı alana dek davanın takipçisi olacaklarını belirten Keleş, “Cemile’nin ailesini yalnız bırakmayacağımız gibi erkek egemen sistemin ve erkek yargının da peşini bırakmayacağımızı dile getiriyoruz. Hayatımızdan da haklarımızdan da vazgeçmiyoruz. Artık kız kardeşlerimizin öldürülmesini istemiyoruz. Yasta değil isyandayız. Buradan siyasal iktidara kadın düşmanı politikalardan vazgeçmesi,  kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini önlemek için etkin mekanizmalar geliştirmesi için çağrı yapıyoruz, Bunun için, Öncelikle bir kadın bakanlığının kurulması, gerek İstanbul sözleşmesi gerekse de diğer uluslararası sözleşmelerden doğan sorumluluklarını yerine getirmesi, siyasette cinsiyetçi, ayrımcı, ötekileştirici, şiddeti körükleyen eril bir dil kullanılmaması, nafaka hakkına dokunulmaması, 6284 Sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’a dokunulmaması taleplerimizi yineliyoruz. Kadın dayanışması yaşatır diyor, tüm kadınları dayanışmaya ve mücadeleye çağırıyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA