AKİB İHRACATI YÜZDE 19 ARTTI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKİB İHRACATI YÜZDE 19 ARTTI


 

AKİB Koordinatör Başkanı Uğur Ateş, AKİB ihracatının 2018 yılı Kasım ayında yüzde 19 artış kaydederek 1 milyar 241 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Koordinatör Başkanı Uğur Ateş yaptığı yazılı açıklamasında, AKİB ihracatının Ekim ayında olduğu gibi Kasım ayında da yüzde 19’luk bir artışla Türkiye ihracatının artış oranının üzerinde bir artış yakaladığını vurguladı. 2018 yılı başlarında görülen durağanlığın son aylarda yerini yükselişe bıraktığını sözlerine ekleyen Ateş, “Ancak bu artış trendinin sürdürülebilirliği, bazı önemli dinamiklerin ve üretim girdilerinin de aynı oranda artmasına ve gelişmesine bağlıdır. Ayrıca üretime katılmadan, risk almadan, istihdama katkıda bulunmadan yani alın teri dökmeden rekabet edebilmek mümkün değildir. Artık global stratejiler de yeterli olmayıp, sektör sektör, bölge bölge çalışmak, iş yaratmak, ticari ilişkilerimiz geliştirmek zorundayız” diye konuştu.

“TÜRKİYE GENELİ İHRACATA KATKIMIZ YÜZDE 8,3”

AKİB rakamlarını değerlendiren Ateş, “Koordinatör başkanı olduğum Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin 2018 yılı Kasım ayı ihracatı yüzde 19 artış kaydederek 1 milyar 43 milyon dolardan 1 milyar 241 milyon dolara yükseldi. 2017 ve 2018’i ilk 11 ay olarak değerlendirdiğimizde; ihracatımızın 2018 yılı ilk 11 ayında yüzde 6 oranında artarak 11 milyar 239 milyon dolara yükselirken, son 12 ayda ise önceki yıla göre yine yüzde 6 artışla 12 milyar 319 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ateş, AKİB’in ihracatını ülkeler bazında da inceleyerek, 2018 yılının Kasım ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin; Irak, Mısır, Rusya Federasyonu, İtalya ve İsrail olduğunu açıkladı. Özellikle Cezayir’e yüzde 172, Romanya’ya yüzde 97, Yunanistan’a yüzde 96 ve İsrail’e yüzde 87’lik ihracat artışı dikkat çekti.

AKİB’in 2018 yılı Kasım ayında, 1 milyar 241 milyon dolar ihracat ile Türkiye genelinde 5. büyük genel sekreterlik konumunda yer aldığını kaydeden Ateş, ihracattaki artış oranlarına bakıldığında ise AKİB’in yüzde 19 ile en fazla ihracat artışı gerçekleştiren 2. genel sekreterlik olduğuna dikkat çekti. Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından değerlendiren Ateş, 2018 yılının Kasım ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 10., Adana’nın 11., Kayseri’nin 12., Mersin’in 14. ve Karaman’ın 31. sırada olduğunu belirtti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA