TERSANE PROJESİNDE SONA GELİNDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TERSANE PROJESİNDE SONA GELİNDİ!


 

Silifke’nin Taşucu Mahallesinde Akter Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş. tarafından Seka Liman Sahasına yapılmak istenen tersane projesinde son aşamaya gelindi. Çevreciler ise dava açmaya hazırlanıyor

SONER AYDIN

Mersin’de 1983’te yapımına başlanan ve 1985'te faaliyete geçen Silifke Taşucu Limanı’nda yapılması planlanan tersane projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’nda son aşamaya gelindi. 
Söz konusu tersane projesi kapsamında, çelik/alüminyum, ahşap ve polyester malzeme kullanılarak üretim yapılacak. Projenin işletme aşamasında üretim hammaddeleri ve uzunlukları farklı toplamda yıl içinde 7 adet yat imalatı ve gemi boyu 140 m ve denize indirme ağırlığı 5 bin tonu geçmeyen; yük gemileri, özel maksatlı gemiler, römorkör ve destek gemileri üretilecek. Üretilen deniz araçları satışa sunulacak. Yine ilk yıl içerisinde toplamda 100 adet deniz aracına da bakım onarım hizmetleri verilmesi planlanıyor. 

“41 BİN M2’lik ALAN DOLDURULACAK”
Proje kapsamında yaklaşık olarak 40 bin 950,8 m2’lik dolgu alanı yapılması planlanıyor. Proje kapsamında kıyı hattına uygun şekilde, kıyı kesiminde beton duvar oluşturulacak ve duvar ile beton saha arasında kalan kısım beton bloklar yerleştirilerek rıhtım yapısı elde edilecek. Kamyonlara yüklenerek proje alanına getirilen taş malzeme vaziyet planında gösterilen şekilde belirtilen kısımlara damp edilecek. İkinci aşamada ise doldurulan kısımların ekskavatör ile tasfiyesinin yapılmasından sonra, rıhtımların yapılmasına başlamak üzere su içi beton kalıplarının montajı ve kalıp içerisine beton doldurulması işlemi yapılacak. Üçüncü aşamada kalıp içine doldurulan betonun arka tarafında kalan eksik dolgunun tamamlanması, üzerinin tesfiyesi ve saha kaplama betonlarının dökülerek kullanıma hazır hale getirilmesi şeklinde tamamlanacak.

2014’TE VERİLEN ÇED RAPORU İPTAL EDİLDİ
Tersane Alanı projesi için, Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürlüğü’nden 03 Eylül 2004 tarih ve 6655 sayılı ÇED Olumlu Belgesi alındı fakat çeşitli dava süreçleri ile geçtiğimiz yıl Nisan ayında rapor iptal edildi. 

7 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDECEK
13 Ağustos 2003’te Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkan bahse konu alan Mersin Ortak Girişim Gurubu’nun şirketi Akter Akdeniz Taşucu Gemi San. A.Ş.’ye 15 Eylül 2003 tarihinden itibaren 49 yıllığına işletme hakkı devir sözleşmesi ile devredildi.
Proje kapsamında toplam maliyetin 90 milyon TL olması planlanıyor. Belirlenen bedelin yüzde 75’i kredi, yüzde 25’i öz kaynak olarak karşılanacak. Proje kapsamında aylık karın 1 milyon 100 bin TL, yıllık karın ise 13 milyon 200 bin olması öngörülüyor. Öngörülen hesaplamalar neticesinde projenin yaklaşık 7 yılda kendini amorti etmesi bekleniyor. 

ÇEVRECİLER TEPKİLİ
Seka Liman Sahası'nda yapılması planlanan tersane projesinin Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile koruma altında bulunan bölgeye büyük zarar vereceğini dile getiren çevre örgütleri, bunun için hukuksal ve demokratik alanda mücadele edeceğini söyledi. Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, dünyanın terk ettiği teknoloji özel sektörün ile bölgeye yatırımlar yapılmaya çalıştığını söyledi. Aslan, Seka Limanı bölgesinin 1990 yılında özel çevre koruma alanı, 1994 yılında da Ramsar A sınıfı sulak, alanı, 1996 yılında ise bölgenin tamamının 1'nci derece doğal SİT alanı olarak ilan edildiğini belirterek, "Söz konusu bölge sulak alanlar yönetmenliğine göre tampon bölgedir. Alanda hiçbir işletmecilik faaliyeti yapılamaz. Dolayısıyla burada tersane faaliyeti de hukuka aykırı olacaktır. 2005 yılında Danıştay'a açılan davada, Seka Liman sahasına yapımı planlanan tersaneni Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınmış Göksu Deltası'na, 1'nci derece tarımsal alan niteliğini korunacak alanlara, çevre ekosistem dengesine çevresel faktörler açısından olumsuz etki yaratacağı gerekçesiyle kurulmasına izin verilmemiştir” diye konuştu. Aslan, 2014’te olduğu gibi ÇED sürecinin sonuçlanmasının ardından yeniden dava açacaklarının bilgisini verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA