“KARACAOĞLAN’A SAHİP ÇIKALIM” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“KARACAOĞLAN’A SAHİP ÇIKALIM”


 

Dünyaca tanınmış halk ozanı Karacaoğlan’a sahip çıkacak bir değerli çalışma da Hilmi Dulkadir’den geldi. Mersin Üniversitesi’nin kayıtsız kaldığı Karacaoğlan’ın yaşamına ışık tutan Dulkadir, ünlü şaire sahip çıkılması çağrısı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

17. yüzyılda yaşayan ve Mersin’in Mut ilçesinde yaşadığı birçok bilimsel çalışmaya konu edilen Karacaoğlan’ı yaşatmak için bir hamle de araştırmacı yazar Hilmi Duldakir’den geldi.

Mersin’in tanınmış eğitimcilerinden yazar Hilmi Dulkadir’in 17’inci kitabı “Karacaoğlan Araştırmaları -1” Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları’ndan çıkarak, okur ile buluştu. 
Mersin halkbilimi ile ilgili yayınları ile tanınan Dulkadir, 17. yüzyıl halk ozanı olan ve yaşamı hakkında pek fazla bilgi bulunmayan Karacaoğlan’ın eserlerini gün ışığına çıkartan eseri büyük ilgi gördü. 
Tam bir Türkçe sevdalısı olan Karacaoğlan’ın halk şiirinin bütün türlerinde dönem şairlerinin tersine Arapça ve Farsça yerine arı duru Türkçe kullanmasının vurgulandığı kitapta, Mut Çınaraltı’nda bulunan heykelinin de şairin Toroslar’a aidiyetini ilan eder nitelikte olduğu belirtildi. 

BEŞERİ SEVGİYİ EN İYİ İŞLEYEN OZAN; KARACAOĞLAN
17. yüzyılda yaşadığı konusunda araştırmacıların birleştiği güneyli Karacoğlan’ın bitmez tükenmez doğa güzellikleri arasında beşeri sevgiyi en iyi işleyen halk ozanı olduğunun altını çizen Dulkadir, “Duygu derinliği yanında Türk diline hakimiyeti ve söyleyiş ustalığı onu, içinde yaşadığı aşiretlerin dışına; tüm Anadolu’yu, hatta Türk dünyasına taşıyan bir üne kavuşturmuştur. 

BİNLERİ BULAN ŞİİRLERİ VAR…
Karacaoğlan’ın, çağdışı ozanlara nazaran, daha çok üne ulaşmasının nedenlerinden birisi ve en önemlisi, onun arı-duru bir Türkçe ile şiirlerini söylemiş olmasıdır. Oysa 16.-17. yüzyıl ozanlarının pek çoğu, dizelerini Arapça ve Farsça kelimelerle süslemeye özen göstermiştir. 
Türkü, koşma, destan, varsağı, semai gibi halk şiirinin bütün türlerinde ustalığını kabul ettiren Karacaoğlan, tamamen ağız derlemesine bağlı olmasına rağmen bugün bize intikal etmiş 500’ü aşkın şiirin sahibidir. Bu açıdan bakılınca ozanın söylediği şiir sayısının binlerle ifade edilecek rakamlara ulaşması gerekir” diye konuştu. 

MEZARININ MUT’TA OLDUĞU YÖNÜNDE YAYGIN BİR KANAAT VAR
Öte yandan Mut ilçesinin, Türk halk edebiyatının bu ünlü ustasının mezarının kendi adıyla anılan tepede bulunmasından dolayı halklı bir gururun sahibi olduğunu da dile getiren Hilmi Dulkadir, “Mut’ta yıllarca, Karacaoğlan konusunda etkili ve gerçekçi çalışmalar yapılmış ve Karacaoğlan’ın mezarının Mut’ta olduğu yönünde yaygın bir kanaat oluşması sağlanmıştır. Mut Belediyesi’nin önderliğiyle 56 yıl önce başlatılan çalışmalar içerinde; Mutlu heykeltıraş Hüseyin Gezer’in yonttuğu Mut’ta bulunan Karacaoğlan heykeli, Sıtkı Soylu’nun Karacaoğlan üzerine yaptığı araştırmaların kitap olarak yayınlanması, Neşri Atlay’ın cönklerden Karacaoğlan deyişleri derlemesi, ‘Mutlu Olmak Dergisi’nin yayımı, 1975 yılında Ankara ve İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Karacaoğlan seminerleri ve açılan sergiler, 1975 yılında PTT tarafından üzerinde Karacaoğlan Anıtı’nın resmi bulunan pul bastırılması, ilk gün zarfının satışa çıkarılması, Karacaoğlan konusunu ülke genelinde gündemde tutmuş ve özellikle her Mutlu’nun yüreğine nakşetmiştir. 
1975’ten sonra 12 Eylül öncesinin siyasal olaylarının neden olduğu bir kopukluk devresi yaşanmış ve bu süre 1983’e kadar uzamıştır. 
1983 yılında konu, Sıtkı Soylu’nun önerisi ve tarafımca, Mut Kaymamakmlığ ve önde gelen sivil kişiler nezninde yeniden gündeme getirilmiş, oluşturulan ‘Yürütme Komitesi’ ile 8 yıl aradan sonra 10-12 Haziran 1983’te ’13. Mut Karacaoğlan Bilgi Şölen ve Şenlikleri’ yapılmıştı. 
1983 yılı Mart’ında yayın hayatına başlayan ve her sayısının kapağını Karacaoğlan deyişleri ile süsleyen ‘Yaygın Eğitim Mut Haber Bülteni’ ve Ocak 1987’de yayın halatına başlayan, hemen her salısında Karacaoğlan’a yer veren ve Türkiye genelinde dağıtımı yapılan, böylece Karacaoğlan’ı gündemde tutan ‘İçel Kültür Dergisi’nin de yayınları başlatılmıştı.
1987’ye kadar süren Karacaoğlan etkinliklerine, 1987-1989 yıllarında ara verilmiş, bu tarihte ‘Karacaoğlan ve Kaysı Bayramı’ adıyla yeniden başlatılmıştır.
1995’e gelindiğinde Mut Kaymakamı Süleyman Deniz ile Belediye Başkanı Selahattin Arslan konuyu bilimsel yönüyle tekrar ele almış ve 4 Kasım 1995 günü ‘20. Karacaoğlan Bilgi Şöleni’ gerçekleştirilmiş, 23’üncüsüne kadar aynı adla sürdürülmüştür.

MERSİN ÜNİVERSİTESİ KARACAOĞLAN’A İLGİSİZ
Bu 1. kitapta yer alan yazılar ve metinler incelendiğinde görülecektir ki; Mersin Üniversitesi’nin o dönemdeki bilim kadrosu konuya hiç dahil olmamıştır. Karacaoğlan’ı gündemine almamış, Karacaoğlan tebliğlerinin sunulup, tartışılmasında veya alınan bazı kararlarda fikir sunmamıştır.
Oysa üniversitenin aktif bir şekilde devreye girmesi, mesela, bünyesinde bir ‘Karacaoğlan Araştırma Merkezi’ kurması beklenirdi. 
Özetlemiş olduğum çalışmalar Mersin’in Mut ilçesinde gerçekleştirilenlerdir. Kitapta yer alan tüm yazılar ve görseller bu küçük ilçemizin ortaya koyduğu Karacaoğlan etkinliklerinden elde edilenlerdir. Bu yönüyle bu 1. kitapta aynı zamanda tarafımca Mut’a armağan edilen bir ‘Karacaoğlan Arşivi’dir. 
Öte yandan Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz’ın Tarsus Belediye Başkanlığı döneminde başlattığı ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde il genelinde çok daha kapsamlı bin şekilde devam ettirdiği ve Nisan 2018’de Tarsus Belediyesi ile birlikte 16’ıncısı yapılan Uluslararası Karacaoğlan Şiir Akşamları etkinliğini de belirtmemiz gerekmektedir” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA