SONER AYDIN
Otistik Çocukları Yaşatma ve Kazanma Derneği üyeleri otizmli çocukların yaşadıklarına dikkat çekmek bir araya geldi. Yenişehir kent konseyinde basın açıklaması yapan dernek başkanı Nazmiye Yaman, hükümetin 3 yıl önce verdiği sözlerin tutulmasını istedi.
“OTİZM TOPLUMUN BİR SINAVI”
Otimli çocukları büyüdükçe içlerindeki yaranın da büyüdüğünü vurgulayan dernek başkanı Yaman, “İçimizde büyüyen bu yara toplumsal bir yara ve maalesef kimse umursamıyor. Yaramız hiç durmadan kanamaya devam ediyor. Otizmli çocuk sahibi olmak sadece bizim değil toplumun da sınavı. Toplumun bizlere karşı anlayışı sabırlı olması ve empati yapması gerekiyor. Çocuklarımıza vebalı gibi bakmamalarını rica ediyoruz. Otizm hızla artıyor. Yapılan araştırmalara göre her 58 çocuktan biri otizmli. Otizmle bu ürkütücü artışın, farkındalığın artması ve teşhisin kolaylaşmasıyla izah edilemez. Bu ancak kandırmak olur. Bunun kimseye faydası yoktur. Televizyon kanallarına ve gazetelere bakına hep hafif düzeyde çocukları görüyoruz. Maalesef bütün çocuklarımız aynı değil. Kimi konuşamıyor, kiminin algısı kapalı,göz teması kurmuyor, kimi ise konuşabiliyor ve algısı açık göz teması kuruyor. Konuşan çocuk da, konuşamayan çocuk da zaman zaman kopmalar, öfke, sinir ve ağlama nöbetleri geçiriyor. Bizlerin çocukları çok hassas. Bir sesten, bir kokudan ve ya bir olaydan anında etkilenebilirler. Ağır çocuklarımız hiçbir faaliyette yok. Ne sporda, ne sosyal ortamda ne televizyonda ne de gazetelerde. Esas ağır çocuklarımız gündeme gelmeli ve ailelerin sesi olmalıyız” dedi.
“EĞİTİM HAYATLARI BİTİYOR”
Otizmli çocukların eğitim sorununa da değinen Yaman, 12. Sınıftan sonra otizmli çocukların eve hapsolduğunu ve okul hayatlarının bittiğini dile getirerek, “Sokağa dahi çıkmayan dört duvar arasında olan çocuklar kendine ailesine çevresine zarar veriyor. Bir an ağır çocuklarımıza önce ağır çocuklarımıza ve 12. sınıftan sonra evde hapis olan, dört duvar arasında yaşayan çocuklarımıza çözümler bulunmalı. Eğitim hayatları ömür boyu devam etmeli ve kalite özel eğitim bölümünü bitirmiş öğretmenler olmalı. Okullar ve eğitimciler sık sık denetlenmeli. Ailelere acil olarak psikolojik destek verilmeli ve arada aileler sosyal politikalar bakanlığı yetkilileri tarafından ziyaret edilmelidir. Yaklaşık 3 yıl önce söz verilen ve uygulanacak denilen otizm eylem planı uygulanmalı. Otizm eylem planının içinde eğitim saatlerinin en az 30 saate çıkarılacağı, gündüz bakım merkezlerinin olacağı ailelere psikolojik destek sağlanacağı yazıyor. Ancak alınan mesafe bize göre sıfır. Eğitim saatleri artacağına azalmıştır. Birçok ailenin aldığı maaş kesmiştir. Engelli kardeşlerimiz ve otizmli çocuklarımız çok zor durumda. Çok acil olarak eylem planı uygulanmalı. Mola evleri yapılmalı. Otizm yaşam merkezleri kurulmalı. Bizleri devlet yetkililerinden gelen cevaplar artık tatmin etmiyor. Yer çok, bütçe kısıtlı cevapları bize göre geçersiz cevaplardır. Engelliler haftası ve 3Aralık Engelliler Günü geliyor. Bizler yapmacık tavırlar ve yanındayız lafları istemiyoruz. Artık herkes elini taşın altına koysun istiyoruz” diye konuştu.