MERSİN’İ TALAN ETTİLER! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’İ TALAN ETTİLER!


 

Çevre tahribatı anlamında Mersin’in başına gelmeyenin kalmadığını söyleyen CHP’li Vekil Ali Mahir Başarır, “Mersin’de dağı, şehri, köyleri hepsini talan ettiler” diyerek, duruma Meclis’ten tepki gösterdi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, TBMM Genel Kurulu’nda Mersin’in çevre sorunları ile ilgili konuşma yaptı. Konuşmasının başında  Kocaeli Kuzey Marmara Otoyolu'nun viyadüğünün çökmesi sonucunda ölen işçileri anan Başarır, “Yalnız, bir ülkede böyle bir olay gerçekleşmişse devletin birinci vazifesi sağlık birimlerini olay yerine ivedilikle yollamak, yaralıları kurtarmaktır. Kolluğun görevi, bu işi kim yapıyorsa, hangi şirket üstlenmişse onun sorumlularının ifadesi almak, olay yerini incelemektir; yargının görevi de budur ama görüyorum ki Gebze 1. Sulh Ceza Mahkemesi ilk olarak daha yaralılarımız kurtulmadan yayın yasağı veriyor. Kimden korkuyoruz? Neden korkuyoruz? Neyi saklıyoruz? Toplum sağlığı bozulacakmış. Asıl toplum sağlığı bu yasaklar yüzünden bozuluyor. Burada toplum sağlığını mı düşünüyoruz yoksa Kolin, Limak, Cengiz İnşaatın marka değerini mi düşünüyoruz? Çok merak ediyorum çünkü bu 3 şirket on altı yıldır bütçemizin yüzde 15'ine ortak. Kararlar sürekli böyle alınıyor” dedi.

MERSİN HALKI AKKUYU’DA NÜKLEER SANTRAL İSTEMİYOR!

Çevre hukukunda da benzeri uygulamalara imza atıldığını vurgulayan Milletvekili Başarır, “Mersin'de bir nükleer santral’in yapımı devam ediyor. Daha bu konu konuşulmadan, tartışılmadan Rusya'dan gelen yetkililer yeri beğendi, yeri belirledi, anlaşma ve şartlar gizli kaldı. Mersin'in yüzde 99'u karşıydı, çünkü Akkuyu'da yapılacak bu nükleer santral fay hattının üzerinde yapılıyordu. Allah göstermesin, bir deprem olsa, fay kırılsa Mersin haritadan silinebilir. Odalar direndi, insanlar direndi, köylülerimiz direndi, sivil toplum örgütleri direndi ama her şeye rağmen nükleer santral yapımına devam ediliyor, bunu da bir gurur vesilesi olarak Türkiye'ye, dünyaya açıklıyorlar.

MERSİN'DE DAĞI, ŞEHRİ, KÖYLERİ HEPSİNİ TALAN ETTİLER

Bununla da yetinilmedi, bakın, Mersin'i anlatıyorum sadece.  Tarsus'ta narenciye bahçelerinin hepsi söküldü, tarım alanları tahrip edildi Türkiye'nin en büyük cezaevlerinden bir tanesi yapıldı. Bunlarla gurur duydular. En güzel köylerimize HES'ler yapıldı, en güzel köylerimize taş ocakları yapıldı yani Mersin'de dağı, şehri, köylerin hepsini talan ettiler” diye konuştu.

BALIK ÇİFTLİKLERİ KURULMASI PLANLANIYOR, MERSİN HALKI DİRENİYOR!

Kentteki çevre tahriratlarının bununla da kalmadığını sıranın denizlere geldiğini söyleyen ali Mahir Başarır, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Mezitli'den, Erdemli'den, Silifke'den Anamur'a kadar olan o sahilde balık çiftlikleri yapıyorlar. Denizi kimyasal yemlerle kirletecekler ve yetiştirdikleri o kimyasal balıkları halka yedirecekler ve bunu bir gurur vesilesi olarak anlatıyorlar. Mersinli bakın, yine direniyor ‘Yapmayın’ diyor ama bizi dinleyen, Mersinliyi dinleyen yok.

MERSİN'İN ÇEVRE BAĞLAMINDA BAŞINA GELMEYEN KALMADI

Cumhurbaşkanı ‘İstanbul'a ihanet ettik’ dedi. Görüyorum ki sadece İstanbul'a ihanet etmedi, 81 vilayete ihanet etti imar anlamında. Bunu yaparken de işte bugünkü olayda olduğu gibi Cengiz İnşaatla yaptı, Limakla yaptı, Kolinle yaptı, Ağaoğluyla yaptı, bu ülkeyi beton yığını hâline getirdi ve biz bununla övündük. Milyar dolarlarca parayı betona yatırdık. En acısı, doğup büyüdüğü, o çay kokan Rize'ye HES'leri getirdi, en büyük ihaneti oraya yaptı. Halk ve doğa gün gelir bunun hesabını sorar. Bu yasa teklifinde tartışmamız gereken şeyleri tartışmıyoruz. Türkiye'de ciddi bir doğa katliamı yapılıyor ve bu, sistematik, bilinçli bir şekilde yapılıyor. Ben kendi memleketime bakıyorum, Mersin'in çevre bağlamında başına gelmeyen kalmadı ve günden güne daha sıkıcı, daha Mersin'i bitiren, daha Mersin'i betonlaştıran projeleri getiriyorlar. Buna bir an önce "dur" demeliyiz, hep beraber demeliyiz, birlikte demeliyiz; yoksa, gerek Mersin'in gerek İstanbul'un gerekse ülkemizin hâli bir felaket”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA