MESLEKİ TECAVÜZ İLE BAŞIMIZ DERTTE | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MESLEKİ TECAVÜZ İLE BAŞIMIZ DERTTE


 

Mersin’de sahte avukat, psikolog, mühendis vakalarının ardından bir meslek tecavüzü haberi de içmimarlardan geldi. İçmimarlar Odası Mersin İl Temsilciliği tarafından tespit edilen 5 sahte iç mimara karşı hukuki süreç başlatılırken, 1 şahıs 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’de son günlerde birçok alanda meslek tecavüzü haberleri gelmeye devam ediyor. Sahte avukat, sahte psikolog, sahte mühendis haberlerin ardından son olarak iç mimarlardan kötü haber geldi. İçmimarlar Odası Mersin İl Temsilciliği tarafından tespit edilen 5 sahte içmimar hakkında yasal süreç başlatılırken, şahıslardan birinin yapılan mahkeme sonucunda 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı ancak cezanın para cezasına çevrildiği öğrenildi. Gazetemize sahte içmimarlarla mücadelelerini anlatan Odanın il temsilcisi Kemal Burçin Köksal, her geçen gün karşılaştıkları sahte içmimar sayısının artış gösterdiğini kaydetti. Köksal “Biz bu şahısları tespit ettiğimizde ilk önce görüşme talep ediyor, uyarılarımızı yapıyor ve mesleğimizden çekilmelerini talep ediyoruz. Bizi dinleyerek çekilenler de oluyor ama bizi tehdit edenlerde oluyor. Oda olarak 5 şahsa karşı açtığımız davalar var. Bu davalardan bir tanesini iç mimarlarımız açısından kazançla sonuçlandırdık. İlgili şahıs 6 ay hapis cezasına çarptırıldı ancak başvuru ile birlikte bu ceza para cezasına çevrildi. Bu şahıs iç mimar olmamasına rağmen mesleğimizin ismini kullanarak kendisine maddi rant sağlamaya çalıştı. Cezanın kesinleşmesinden ardından bu şahıs tabelalarını indirdi. Hala uyardığımız bazı insanlar da var” dedi.

“YAPILARA MEDENİYET VE ÇAĞDAŞLIK KATIYORUZ”

İlk olarak Mersin’de 4 yıl önce kurulan ve büyük bir hızla örgütlenme çalışmalarına devam eden İç Mimarlar Odası Mersin Temsilciliğinin faaliyetlerinden bahseden İl Temsilcisi Burçin Köksal, “Çalışmalara ilk başladığımızda Mersin’de sadece 14 üyemiz vardı. Bu yüzden ilk olarak örgütlenme çalışmalarına büyük önem verdik. Yaptığımız çalışmalarla 14 olan üye sayımız 4 yılda 120’ye ulaştı. Üye sayımızın artması ile birlikte etkinliğimizde, etkinliklerimizde çeşitlenmeye başlattı. Bu noktada biz mesleğimizi kentte daha çağdaş bir noktaya getirmek istiyoruz. Çünkü insanların hem yaşam alanlarını zenginleştiriyor hem de  yapılara medeniyet ve çağdaşlık katıyoruz”.

“MESLEĞİMİZE TECAVÜZ EDEN KİŞİLERİN SAYISI ARTIYOR”

En fazla sorun yaşadıkları alanın ‘sahte iç mimarla mücadele’ çalışmaları olduğunu ifade eden Köksal Mersin’de çok sayıda sahte iç mimarın faaliyet gösterdiğini kaydederek şunları söyledi: “Biz Mersin’de faaliyet gösteren meslektaşlarımızın haklarını savunuyor, mesleğimizin daha iyi bir noktaya gelmesi için uğraşıyoruz. Bu noktada kentteki en büyük savaşımız mesleki haklarımıza tecavüz eden insanların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle son aylarda sık sık alanda sahte iç mimarlarla karşılaşıyoruz. Kentimizde boyacı, duvarkağıtçı, yada herhangi bir işletmeci iç mimar olarak faaliyet göstermeye çalışıyor. Tasarım programlarını kullanabilen herkes kendisini iç mimar olarak tanımlayor. Bu şahıslarla ilgili olarak ciddi bir savaş içerisindeyiz. Meslektaşlarımız tarafından yakalanan şahıslar var, yoldan geçerken tabelalarından gördüğümüz şahıslar var. Bu şahıslar tespit edildiğinde hemen oda olarak araştırmalarımızı yapıyoruz.”

“SAHTE MİMAR 6 AY HAPİS CEZASI ALDI”

Mersin’de 4 sahte içmimar hakkında hukuki süreç başlattıklarını belirten Köksal, kentte sahte içmimar olarak faaliyet gösteren bir içmimarında 6 ay hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı. Köksal, “Biz bu şahısları tespit ettiğimizde ilk önce görüşme talep ediyor, uyarılarımızı yapıyor ve mesleğimizden çekilmelerini talep ediyoruz. Bizi dinleyerek çekilenler de oluyor ama bizi tehdit edenlerde oluyor. Oda olarak 5 şahsa karşı açtığımız davalar var. Bu davalardan bir tanesini iç mimarlarımız açısından kazançla sonuçlandırdık. İlgili şahıs 6 ay hapis cezasına çarptırıldı ancak başvuru ile birlikte bu ceza para cezasına çevrildi. Bu şahıs iç mimar olmamasına rağmen mesleğimizin ismini kullanarak kendisine maddi rant sağlamaya çalıştı. Cezanın kesinleşmesinden ardından bu şahıs tabelalarını indirdi. Hala uyardığımız bazı insanlar da var” diye konuştu.

“SAHTE İÇMİMARLAR ÖLÜMLERE NEDEN OLUYOR”

Sahte iç mimarların yaptığı uygulamaların insanlar için güvenli olmadığını belirten Köksal, yanlış uygulamalar nedeniyle birçok kez acı olaylarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Yaşadıkları acı bir olayı anlatan Köksal, “Niğde ilimizde bir anaokulu projesinde, lavabo içmimar tarafından alçıpan olan duvara monta ediliyor. Çocuklarımızdan bir tanesi de ellerini yıkarken lavaboya yaslanıyor. Ancak alçıpan duvar daha fazla seramik lavabo düşerek parçalanıyor ve çocuğumuzun boğazı kesiliyor. Bu olay tamamen gerçek bir iç mimarın olmamasından kaynaklanan bir olaydır. Bu yüzden iç mimarlar vatandaşlarımızın güvenliği ve sağlığı için inşaatın her alanında olması gereken bir meslek grubudur. Çünkü biz her zaman çalışmalarımızda son kullanıcı olan insanların ihtiyaçlarını ve sağlını düşünüyoruz.”

“HEM KÖTÜ PROJE YAPIYORLAR HEM PİYASAYI DÜŞÜRÜYORLAR”

Sahte içmimarların alanda ücret düşüklüğüne de neden olduğunu ifade eden Köksal, “Bu şahıslar çalışmalarına çok fazla özenmedikleri için alanda çalışan gerçek içmimarların piyasasını düşürüyorlar. Çok ilginç ücretlerle projeler hazırlatıyorlar. Örneğin gerçek içmimarların ofis giderleri, çalışanların maaşları oluyor. Biz ücretlerimizi sigortalarımızı ve vergilerimizi ödüyoruz. Ama bahsettiğimiz bu sahtekar içmimarların böyle bir düşüncesi olmadığı için bizim ücretlerimizi de düşürmekteler. Devlete vergi ödemedikleri için de kamu için bir gelir eksikliğine de neden oluyorlar” dedi.

“MESLEĞİMİZ, KENTİMİZ VE İNSANLARIMIZ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Sahte içmimarlarla mücadele kapsamında Mersin Barosu ve TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu ile birlikte dayanışma için çalıştıklarını ifade eden Köksal, “Görüşmelerimizde işbirliği içinde mücadele kararı aldık. Çünkü biz mesleğimiz, kentimiz ve insanlarımız için çalışıyoruz. Hangi meslek olursa olsun tüm hepimizin ortak amacı insanlık ve medeniyet seviyesini daha ileri bir seviyeye taşımaktır. Biz hem Mersin’imiz hem de kentimizde yaşayan insanlarımızın daha sağlıklı yaşam alanlarında hayatını idame ettirmesi için uğraşıyoruz”.

“BELGE KONTROLÜ ZORUNLU HALE GETİRİLMELİ”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, büyükşehir ve ilçe belediyelerine seslenen Köksal, yapı denetimi işlemlerinde belge kontrolü çalışmalarının arttırılmasını talep ederek şunları söyledi: “Bu belge kontrolü işlemlerin bir zorunluluk haline getirilmesi için oda olarak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve belediyeler ile bazı çalışmalarımız var. Şuanda görüşmelerimiz yerel seçimler yaklaştığı için biraz yavaşlamış durumda ancak seçimlerden sonra taleplerimizin hayat bulması için çalışacağız. Belediyelerimiz ile bir protokol düzenleyerek inşaat çalışmalarında içmimar imzası zorunluluğu getirebilir. Bunun Eskişehir, Trabzon ve birçok kentimizde örneği var. 

“İŞ YAPMADAN ÖNCE BELGELERİNİ SORGULAYIN”

Mersin’de sahte içmimarlar bitene kadar oda olarak hukuki mücadelelerinin devam edeceğini kamuoyuna duyuran Köksal, inşat sektöründe faaliyet gösteren iş insanlarının ve vatandaşların da sahte mimar ve mühendislere karşı dikkatli olmasını istedi. Köksal, “İçmimar olmak için ilk olarak YÖK’e bağlı üniversitelerin 4 yıllık içmimarlık lisans programından mezun olmak ve İçmimarlar Odası üyesi olmak gerekiyor. Bu noktada firma sahipleri çalıştıkları içmimarların eğitim durumlarını ve meslek odasına kayıtlı olup olmadığını mutlaka ama mutlaka sorgulaması gerekiyor. Bizim kentte yaptığımız kamuoyu yoklama çalışmalarının ardından bazı müteahhitlerimiz bu konuyu sorgulamaya başladı. Bazı iş insanlarımız bizden üye olduklarına dair belgeler istemeye başladılar. Bu yüzden inşaat alanında faaliyet gösteren herkesin mutlaka iş yapmadan önce çalıştığı içmimarların belgelerini sorgulaması lazım”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA