“MEZİTLİ’DE HİÇ KİMSEYE 1 METREKARE RANT SAĞLAMADIK” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“MEZİTLİ’DE HİÇ KİMSEYE 1 METREKARE RANT SAĞLAMADIK”


 

Belediyecilikten gelme CHP’li Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, yeni dönem için yeniden göreve talip olurken, görev yaptığı 5 yılda ilçede hiç kimseye rant sağlamadan, kendi yağları ile kavrularak büyük işlere imza attıklarını ve daha yapacak çok işleri olduğunu söyledi.

Hediye Eroğlu –Mehmet Nabi Batuk

Mersin’in Mezitli ilçesine 2014’te yapılan seçimlerde belediye başkanı seçilen ve 2019 Mart’ında yapılacak seçimler için yeniden talip olan CHP’li Neşet Tarhan, yeni belediye binasında gazetecilerle buluşarak 5 yıllık görev süresini değerlendirdi ve soruları yanıtladı.

Seçimler için “Aday adayıyım, görev verilirse en iyi şekilde yapmaya hazırım” mesajı veren Tarhan, Mezitli’de yapacak daha çok işleri olduğunu dile getirdi.

Belediyeyi seçimler için kullanmanın doğru olmadığını da dile getiren Tarhan, “Bindiğim araba dahi siyah plakalı değildir. Gittiğim yerlerde baha siyah plaka için saygı göstermesinler, yaptığım işler için sevsinler, saysınlar” dedi.

“BORÇSUZ BELEDİYEYİZ”

Belediyenin 2018 bütçesinin 120 milyon TL olduğunu, 2019 bütçesinin ise 150 milyon TL olarak belirlendiğini açıklayan Tarhan, belediyeyi 20 milyon TL borçla devraldıklarını ancak kendilerinin gelecek yıl her hangi bir borçlanma öngörmeden bütçe hazırladıklarını ve kimseye borçlarının olmadığını vurguladı.

“3 MERKEZLİ KENT PLANLAMASI YAPILDI”

Yeni belediye hizmet binası ile ilgili bilgiler de veren Tarhan, yeni binanın 'yaşayan bir belediye anlayışı' ile 7 gün 24 saat açık olarak vatandaşlara hizmet edeceğini belirtti. Yeni hizmet binasını 20 milyon TL’ye hayata geçirdiklerini aktaran Başkan Tarhan, yeni bina ile 3 merkezli bir şehir planlamasına da imza attıklarını kaydetti. Tarhan, “Ben siyaset yapmadım, yapmıyorum. Bize; ne hükümetin, ne de büyükşehirin maddi desteği var. Kendi yağımızla kavrulduk ve bu belediye binasını yaptık. Ama arkamızda kaymakamlığa yer vermemize rağmen kaymakamlık yapamadı.

Eski belediyenin bulunduğu bölge ise ticaret alanı olarak işaretlendi. Burası yeni projelerimiz için çok büyük bir finans kaynağı alacak. Eski belediye binasını önce yurt olarak değerlendirmeyi düşündük ancak çok sağlam olmayan bir yapı olduğu için sorumluluğu alamadım. Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin’de 99 öncesi yapılar son derece depreme dayanıksız. Bir olay olacak olsa ilk yıkılacak binalardan birisi orası. Kaymakamlık, emniyet istedi vermedik” dedi.

“BÜYÜKŞEHİRDEKİ DALGALANMALAR DERELERİN ÜZERİNİN AÇILMASINI GECİKTİREBİLİR”

Kentte üstü kapatılan derelerin açılması ile ilgili çalışmalardan da bilgiler veren Tarhan, “Fuar alanı karşısındaki Öksüz Deresi’nin üzerinin açılması ile ilgili çalışmalar var. Alanın küçük bir kısmı Yenişehir Belediyesi’nin sorumluluk alanında. Geçmişte bu bölgede ağaçlandırma yaptık. Ama buranın kesinlikle kapatılmaması gerekirdi. Bunlar taşkın kanalları. Zamanında Toroslar’da Çavuşlu Deresi’nin üzeri kapatıldı. Dönemin belediye başkanına bunun yanlış olduğunu söyledim. Derenin üstü kapatıldığı için üzerine ev yapıldı.

Mezitli’de biz derenin üstünün açılmasını ve denize kadar ulaştırılmasını istiyoruz. Fakat büyükşehirdeki dalgalanmalar seçim yoğunluğu nedeniyle bu çalışma zor devam edebilir. Burhanettin Kocamaz dereyi biraz daha genişletmeyi de önermişti.

Ticari alan olarak değerlendirilmesi için çok talep gelmişti ama biz orayı koruluk yapmayı seçmiştik.

“KENT KONSEYLERİ’NİN BELEDİYELERİN ARKA BAHÇESİ OLMASINA KARŞIYIM”

Mezitli Kent Konseyi’nde yaşanan kriz ile ilgili soruları da yanıtlayan Başkan Tarhan, “Geçmişte belediye başkanları genelde Kent Konseyi’nin de başkanı olurdu. Ama ben Kent Konseylerinin dolaylı da olsa belediyenin arka bahçesi olmasına karşıyım. Konseyler belediyelere yön vermesi gereken kurumlardır. Ancak bu yapılar Türkiye’de hala yerli yerine oturmuş değil. Kent konseyinde şuanda bir kadın başkanlığı yürütüyor. Orada çeşitli meclisler kuruldu. Ama bu konuda zayıfız. Bizde henüz demokratik yapılanma yok. Kent Konseyi’nin kendi içinde bir takım sıkıntılar. Ama ben bunların dışındayım. Karışmak istemiyorum açıkçası. Bu işte de hiç taraf değilim, siz çözün diyorum. CİMER’den şikayet yapanlar oldu. Belediye ayrı bir yer, konsey ayrı bir yer. Ama tabi bazı yerlerde belediye başkanları kendilerine yakın kişileri başkan yapmak isteyebiliyor. Demokratikleşme kolay olmuyor. Yol kazaları olarak gidiyor. Daha biz gerçek anlamda demokrasi var diyemeyiz. Gerçek demokrasiye kavuşurken yara bere almadan olmuyor.  Yaşananları siyasete konu ederek çözüm aramak doğru değil” diye konuştu.

“DÜNYAYA MEZİTLİ’Yİ, MERSİN’İ ANLATIYORUZ”

İlçede imza attıkları çalışmalara ilişkin örnekler vererek konuşmasını sürdüren Başkan Neşet Tarhan, “Türkiye’nin değil dünyanın sayılı okullarından birisi arasında olan anaokulumuzun sayısını arttırıyoruz. İkinci anaokulunun temelini seçimlerden önce atacağız.

Malta’dan çıkan sokak ekonomisi çalışmaları kapsamında sokakları daha iyi değerlendirmek, sokağı ekonomiye kazandırmak ve işsizlere çare üretmek için çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Ayrıca 3 Aralık’ta Çin’e gideceğim. Teknolojik İnovasyon alanında bir yarışmaya katılmıştık, dünya genelinden 15 finalist arasına girdik. Orada Mersin’i, Mezitli’yi anlatacağız.

Kültür Merkezimizin kaba inşaatı bitti. 12 tane gönüllü evi, amfi tiyatro, gençlik merkezi, hobi bahçesi, 40 tane koruluk, aktif yaşlanma merkezleri gibi sayamayacağımız bir hayli işler yaptık. Köylere bile kütüphane açtık.

Belediye bütçemiz yüzde 100 gerçekleşiyor. Sanıyorum Büyükşehir’in geçen yıllarda bütçe gerçekleşme oranı yüzde 60’lardaydı.

İlçemizde 190 bin nüfusumuz ve kayıtdışı 65 bin Suriyelimiz var. Yenişehir’in nüfusu bizden çok ama Yenişehir’in personeli bizden daha az, biz işi ancak böyle götürebiliyoruz. Yenişehir’in hizmet alanının 2,5 katı büyüklükte hizmet alanına sahibiz” dedi.

“POMPEİPOLİS TOPRAK ÜSTÜNE ÇIKMALI”

Soli Pompeipolis Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkarılması ile ilgili çalışmaların ağır aksak yürümesinden de dert yanan Tarhan, “Pompeipolis için devlet hiçbir katkı sunmuyor. Bizim belediyenin ve 2 yıldır büyükşehirin katkısı ile yılda 150 metrekare çalışma yapılıyor. Çok önemli eserler çıktı kazılarda. Maddi değeri ölçülmez ama3 bin yıllık eserler çıkıyor. Aratos’un mezarı hala toprak altında. İronik bir ok işareti yaptık. Çünkü bahçenin içerisinde, devlet bunu toprak üstüne çıkaramadı. Aratos dünyada… aya ilk ayak basılan yere Aratos adı verildi. Bunlar aslında dikkat çekecek, bizi tanıtacak şeyler. Antik Liman var örneğin, sütunlara kadar orta çıkması gerekiyor. Bunlar ortaya çıksa dünyaya karşı çok başka bir imaj veririz. Şehir zaten yok edilmiş. Olanları koruyalım istiyoruz” dedi.

“HİÇ KİMSEYE 1 METREKARE RANT SAĞLAMADIK”

İlçenin yeni hazırlanan 1/5 bin ölçekli yeni Nazım İmar Planı’na ilişkin de bilgiler veren Neşet Tarhan, “Yeni planda bir metrekare tarım alanını imara açmadık. Son 2,5 yıldır, 3 yıldır belediye meclisine imar planı tadilatı gelmedi, getirilemedi. Artık herkes öğrendik ki bu belediyede farklı yollarda plan tadilatı yapılmıyor. Çünkü bunlar rant yaratmaya yönelik. Yaklaşık 5 yıl oluyor, 1 tek metrekare belediye hizmet alanı olan yeşil alan imara açılmadı. Ayrıca imarlı yerlerde de bir metrekare yer için dahi imar artışı yapılmadı.

Hiç kimseye 1 metrekare rant sağlamadık! Varlıklı, arsaları olan bir kişi geldi, hep belediye ile işi vardı. Gelir gelmez talepleri oldu. Arkadaşlarımız mecliste red kararı verdi. Kendisine, ‘benim olduğum yerde beni, başkan yardımcılarını, meclis üyelerini etkilemene izin vermem. Onu bunu devreye sokarak, iş takibi yaptıramazsın’ dedim. Bana, ‘Başkan senin gücün yetmez ona’ dedi.

Bir vatandaş, belediye başkanına bu lafı nasıl söyler? Ama söylüyor. Ama gücümüz yetti.

Bir tek kişi belediyeye gelip, bunları teklif dahi edemedi.

Yeni bir yön verdik Mezitli’ye” dedi.

MEZİTLİ’NİN ÖRNEĞİ YOK

Belediyede 5 yıl boyunca tüm kararların oy birliğiyle alındığının da altını çizen Neşet Tarhan, sözlerini şöyle tamamladı; “Kararlar, MHP ve AKP oylarıyla hep birlikte alındı. Cemevi konusunda Tarsus’ta olaylar çıktı, kararlar alınamadı. Üstelik bu cemevlerinin ibadethane sayılması ile ilgili yasal değil bir iyi niyet kararıydı. Ve ilçemizde tüm partiler oy birliğiyle karar aldılar. Mezitli’nin en önemli özelliği; demokrasinin, özgürlüğün, barışın ilçesi olmasıdır. Atatürkçü, Cumhuriyet değerlerine sahip insanların olduğu bir bölge burası. Kadına şiddete karşı bir yürüyüş yaptık sadece bayrağımız ve Atatürk resmi ile siyaset bulaştırmadan. Mersin’de hiçbir ilçede bunu göremiyoruz”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA