“İNSANLAR ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKIYOR!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“İNSANLAR ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKIYOR!”


 

Çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları TBMM gündemine taşıyarak, Mersin’deki yüksek tarım potansiyelinin korunması ve desteklenmesi çağrısı yapan İYİ Parti Milletvekili Sıdalı, “Son yıllarda yaşanan gelişmeler insanların çiftçilik mesleğinden vazgeçmeleri ile sonuçlanıyor” dedi.

Haber Merkezi

İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, kentteki tarımsal üretim ile ilgili olarak  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Önergesinde Türkiye’nin ve Mersin’in en önemli zenginlik kaynağının başında tarım üretiminin geldiğini vurgulayan Sıdalı, tarım alanlarının imara açılması, çiftçi istihdamının azalması, tarımsal kredi borçları sorununu gündeme getirdi. “Mersin, elverişli iklimi ve yüksek üretim kapasitesinin yanı sıra, ürünlerinin ülkenin büyük merkezlerine kolaylıkla ulaşabilmesi açısından da önemli bir kenttir” diyen Sıdalı “Mersin’deki yüksek tarım potansiyelinin korunması ve desteklenmesi çağrısı yaptı. 

“TAŞ, MADEN, MERMER VE KUM OCAKLARI ARTIYOR”
Gider kalemlerindeki artışlar nedeniyle Mersin’deki çiftçilerin üretimi bırakmaya başladığını belirten Sıdalı, tarım alanlarının imara açılması nedeniyle de büyük sorunların yaşandığını kaydetti. Sıdalı, “Son yıllarda yaşanan gelişmeler Mersin’de çiftçilerin hem tarlalarını ekmeyi bırakmakları, hem de çiftçilik mesleğinden vazgeçmeleri ile sonuçlanmaktadır. 
Ayrıca Mersin’de büyük yatırımlar sonucu oluşan tarım potansiyeli son yıllarda ruhsat verilen; taş, maden, mermer ve kum ocaklarının yanı sıra, plansız yapılaşma ve betonlaşmanın getirdiği tarım dışı çalışmalar ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum verimli tarım arazilerinin büyük ölçüde sanayi, ticaret ve konut alanlarına dönüşmesine yol açmakta, bir kısım tarım alanı da çiftçilerimizin kullandıkları tarımsal kredi borçları nedeniyle kamu veya özel bankalar tarafından el konularak tarım dışı kalmaktadır” dedi.

MERSİN’DE ÇİFTÇİLİK BİTİYOR MU?
Mersin’de 2002 yılı sonrasında çiftçilik yapmayı bırakan çiftçi sayısının kaç olduğunu soran Sıdalı, Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti: “2002 yılı sonrasında Mersin’de ekim yapılmayarak boş bırakılan tarımsal araziler ne kadardır? Boş bırakılan tarım alanlarının Mersin’in ilçelerine göre ayrı ayrı dağılımı nedir? Mersin ilimizde tarım arazilerinin ne kadarı ipoteklidir? İpotekli tarım alanlarının Mersin’in ilçelerine göre ayrı ayrı dağılımı nedir? Tarım arazilerine konmuş ipotekli çiftçi sayımız kaçtır? Bu çiftçilerimizin Mersin ilçelerine göre dağılımı nedir? Bankalar tarafından tarım arazileri üzerine konan ipotek tutarları her ilçedeki ipotekli tarım arazisi için ne kadardır? Mersin ilimizde tarımsal faaliyet yürütülen alanlara kurulan ve faaliyet yürüten taş, maden, mermer ve kum ocakları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü tarafından ÇED onayı verilen kaç işletme vardır? Mersin ilimizde son on yılda tarımsal faaliyet yapılan alanlarda sanayi, ticaret ve konut alanına dönüştürülen tarım alanı var mıdır? Bu alanların miktarı ne kadardır?”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA