SÖMÜRÜ, BASKI VE HUKUKSUZLUK SERBEST! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SÖMÜRÜ, BASKI VE HUKUKSUZLUK SERBEST!


 

Mersin Serbest Bölge’de yaklaşık bin işçinin, ücretsiz izinler nedeniyle mağdur edildiğini öne süren DEV TEKSTİL Çukurova Temsilcisi Ahmet Subaşı, “Burada ne Uluslararası Çalışma Örgütü’nün standartları uygulanıyor, ne de mevcut İş Kanunu” uyarısı yaptı.

Mehmet Nabi Batuk

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV –TEKSTİL) Çukurova Temsilciliği, Mersin Serbest Bölge’de yaşandığı iddia edilen ücretsiz izin sorunları ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Temsilcilik binasında gerçekleştirilen açıklamaya ;sendika yöneticileri serbest bölge işçileri katıldı. 
Toplantıda “Mersin Serbest Bölge’de sömürü, baskı ve hukuksuzluk “serbest” olmasın” diyerek tepkisini dile getiren DEV -TEKSTİL Çukurova Temsilcisi Ahmet Subaşı, binlerce tekstil işçisinin çalıştığı bölgede dünyaca ünlü birçok markaya iş yapıldığına dikkat çekerek, yaşanan hak ihlallerinin kabul edilemez olduğunu belirtti. İşçilerin yaşadığı hak ihlallerinin artık olağan hale getirildiğini belirten Subaşı, “Burada ne Türkiye’nin de imzacısı olduğu Uluslararası Çalışma Örgütü’nün standartları uygulanıyor, ne de mevcut İş Kanunu. Yasada belirtilen süreleri geçen fazla mesailer, sigortasız-kaçak işçilik gibi hukuksuzluklardan bir diğeri de ücretsiz izinlerdir” diye konuştu. 

“BAŞKA FİRMALARDA DA ÜCRETSİZ İZİNLERİN GÜNDEME GELMESİNDEN ENDİŞE EDİYORUZ”
Dövizdeki dalgalanma ile başlayan ekonomik krizin etkilerinin her geçen gün daha fazla hissettiklerini belirten Subaşı, işçileri mağdur ettiği iddia edilen firmaları da açıklayarak şöyle konuştu: “Yaşanan krizin faturasını ise işçi ve emekçiler ödüyor. Bu açıdan Mersin Serbest Bölge’de son dönemde yaşanan ücretsiz izinlere ve işçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek istiyoruz. Mersin Serbest Bölge’de yaklaşık 1000 işçi ücretsiz izinler nedeniyle mağdur edilmiştir. Bu firmalar arasında Mirna (Bolero), BYR Moda, Safir Tekstil, Durak Tekstil, YD Tekstil gibi firmalar bulunmaktadır. RDL Tekstil ve Öz Hayat Tekstil’de işçiler ara ara ücretsiz izne gönderilmektedir. Mirna’da ücretsiz izinler şimdilik sona ermiş olmakla birlikte önümüzdeki günlerde başka firmalarda ücretsiz izinlerin gündeme gelmesinden endişe edilmektedir.” 

FİRMALAR İSTİHDAM PROGRAMLARINI İSTİSMAR MI EDİYOR?
Hükümetin istihdam programlarının da firmalar tarafından istismar edildiğini savunan Subaşı, İŞKUR İl Müdürlüğü’nden alınan işçilerin süresi dolduktan sonra işten çıkarıldığını belirterek “Yüzlerce işçinin sigortasız çalıştırıldığı Mersin Serbest Bölge’de patronlar İŞKUR üzerinden işe alınan ayakçı ve acemi makinecileri İŞKUR süresi dolduktan sonra işten çıkartmaktadırlar. Böylece geçici istihdam edilen işçiler üzerinden karlarını artırırlarken, kullan/at işçilik yaygınlaşmaktadır. Kriz dönemi böylesi esnek çalışma biçimlerini kalıcı hale getirmenin fırsatına dönüştürülmektedir. Yine Mersin Serbest Bölge’de patronlar firmaları başkalarının üstüne yapmakta, ansızın kapatıp kaçmakta, böylece bırakın işçilerin tazminatlarını, birikmiş aylıklarını bile vermemektedir. İşçiler mahkemelerde kazansalar bile ortadan kaybolan patronlardan haklarını alamamaktadırlar. Örneğin Rubin Tekstil’de, Öz Ekstra’da, Karataşlar’da bu yüzden işçiler mağdur olmuştur” dedi. 

“FİRMALAR KAR EDİYOR, İŞÇİLER YOKSULLAŞIYOR”
Mersin Serbest Bölge’de faaliyet gösteren firmaların kar oranlarını yükselttiklerine dair açıklamalar yapmasına rağmen, işçilerin haklarında hiçbir gelişme olmadığını öne süren Subaşı, “Son olarak Mersin ANFTEKS Tekstil’de çoğunluğu Suriyeli olan yaklaşık 50 işçinin sigortası bile yapılmamıştır. Bu yüzden işi bırakan işçilerin maaşları ve tazminatları verilmemiştir. Serbest bölgede %80 Zara, ardından da H&M ve Mango’nun işleri yapılmaktadır. Döviz üzerinde yapılan bu işlerde bölge patronlarının kar oranlarını yükselttiklerini yaptıkları açıklamalardan da biliyoruz. Oysa Mersin Serbest Bölge işçileri çoğu asgari ücretli, geri kalanı da biraz fazlasını almakta, alınan ücretler açıklı ve yoksulluk sınırın aşmamaktadır. Özellikle içinden geçtiğimiz kriz döneminde temel ihtiyaçlara gelen yüksek zamlar karşısında erimiş, tekstil işçilerinin yoksulluğu daha da artmıştır. Bununla birlikte bölge de maaşlar bordroda eksik gösterilmekte, bir kısmı bankaya yatarken bir kısmı elden verilmektedir” diye konuştu. 

BÖLGEDE İŞÇİ SAĞLIĞI S.O.S. VERİYOR!
Bölgede ayrıca işçilere yasal süreyi aşan fazla mesai süreleri dayatıldığını kaydeden Subaşı, “Resmi ve dini tatillerde işçilere zorunlu mesai dayatılmakta,  yıllık izinleri kullanmakta sıkıntılar yaşanmaktadır.  AGİ alamayan işçiler bulunmaktadır. Sigortasız-kaçak işçi çalıştıran pek çok firma vardır ve bu daha önce sendikamız tarafından özellikle dikkat çekmiş, yetkililer göreve çağırmıştı. Kimi yerlerde bir gün işe gitmeyen işçilerden 3 günlük yevmiye kesilmektedir. İşçilerden baskıyla e devlet şifreleri alınıyor. Servis, yemek ve hijyen en çok şikayet edilen sorunlardan biridir. Mersin Serbest Bölge işçi sağlığı açısından da oldukça kötü koşullara sahiptir. Tekstil tozu, kimyasallar, makine gürültüleri işçilerin sağlıklarını tehdit ederken işçilere evlerde temizlik yapılırken kullanılan bir defalık maskeler öneriliyor. İşçi güvenliği açısından alınan tek önlem bu ve bunu da işçilere kendiniz alın deniyor” şeklinde konuştu.

“ÜCRETSİZ İZNE HAYIR”
Sözlerinin sonunda sendika olarak taleplerini ileten Subaşı, “Dile getirdiğimiz hak gaspları yaşananların kısa bir özetidir. Krizin derinleşmesi, işten çıkarmaların çoğalması, hayat pahalılığın artması ile tekstil işçilerini daha da zor koşullar beklemektedir. Ücretsiz izinlere hayır! Ücretsiz izne çıkarılan işçilerin hakları geriye dönük ödenmelidir! Ücretlere derhal zam yapılmalıdır! İnsanca yaşamaya yetecek asgari ücret istiyoruz! Güvenceli ve insanca çalışma koşulları istiyoruz” diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA