“ŞİDDETSİZ BİR DÜNYAYA BİRLİKTE YÜRÜYELİM” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ŞİDDETSİZ BİR DÜNYAYA BİRLİKTE YÜRÜYELİM”


 

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle 25 Kasım 2018 Pazar günü Barış Meydanında gerçekleştirecekleri etkinliklere katılım çağrısı yapan SES Şube Eşbaşkanı Göncü, “kadın dayanışmasıyla şiddetsiz bir dünyaya birlikte yürüyelim” dedi.

Mehmet Nabi Batuk

KESK Mersin Şubeler Platformu üyesi kadınlar, 25 Kasım düzenlediği toplantıda şiddete ve cinayete karşı Mersin’de yaşayan kadınlara birlik ve dayanışma çağrısı yaptı. Eğitim – Sen Mersin Şube Binası’nda düzenlenen açıklamaya Yapı Yol Sen Kadın Sekreteri Hava Avcı, SES Mersin Şube Başkanı Özge Göncü, TÜM Bel – Sen Mersin Şube Başkanı Canan Solak, Eğitim – Sen Kadın Sekreteri Elif Yaşar, Haber – Sen Şube Kadın Sekreteri Adanır Eren katıldı. Katılımcılar adına açıklamayı okuyan SES Şube Eşbaşkanı Özge Göncü, kadın cinayetleri ve şiddet olayları ile etkin mücadele edilmesi için bir kadın bakanlığı kurulması çağrılarını yineledi. 25 Kasım 2018 Pazar Günü saat 17.00’de Yenişehir’de yer alan Barış Meydanı’nda gerçekleştirecek küçük mitinge katılım çağrısı yapan Göncü, “Her türlü şiddetin son bulduğu, tacizin tecavüzün, istismarın, kadın cinayetlerinin, savaşın olmadığı; eşit, özgür, laik ve demokratik bir ülkede barış ve huzur içinde yaşamak hakkımız.  Sen de gel,  güç kat el ele kadın dayanışmasıyla şiddetsiz bir dünyaya birlikte yürüyelim” şeklinde konuştu.

“KADININ AİLE İÇİNDE UĞRADIĞI ŞİDDETİ MEŞRULAŞTIRMAYA ÇABALIYORLAR”

Dünya Ekonomik Forumu’nun küresel cinsiyet uçurumu raporuna göre Türkiye 140 ülke arasında 131.sırada olduğunu belirten Göncü, bireyler arasında cinsiyet eşitsizliğinin her geçen gün daha da derinleştiğini söyledi. Göncü, “Kadın erkek eşit değildir! diyen zihniyet, bu geriliği yeterli görmüyor olacak ki, kadın düşmanı politikalarıyla, kazanılmış haklarımıza dönük saldırılarla var olan eşitsizliği her geçen gün daha da derinleştiriyor. Her üç kadından biri şiddetin en az bir biçimine maruz kalıyorken, şiddeti önlemek için daha etkin mekanizmalar oluşturmak yerine siyasal iktidar, 6284 No' lu Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Yasasını yok etmeye çalışıyor. Oysa bu yasa,  uygulamadaki eksikliklerine rağmen şiddeti önlemeye dair elimizdeki tek yasadır. Diğer yandan, mecliste boşanmayı önleme komisyonu aracılığıyla hazırlatılan yüzlerce sayfalık raporla, kadının aile içinde uğradığı şiddeti meşrulaştırmaya çabalıyorlar. İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere imzalanan uluslararası sözleşmelerin gereğini yerine getirmeyenler, en son olarak nafaka hakkının peşine düştü. Kadın erkeğe, aileye daha fazla bağımlı olsun hesaplarını yapanlara bugün buradan cevap veriyoruz: Haklarımıza ve hayatlarımıza sahip çıkacağız. Aileye köle olmayacağız” dedi.

“KADIN BAKANLIĞININ ACİLEN KURULMASINDA ISRAR EDİYORUZ”

Hükümetin içerisinde bir kadın bakanlığı kurulması için önceki dönemlerde yaptıkları çağrıları yineleyen Göncü, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bildiğimiz gibi AKP’nin aileyi korumayı önceleyen politikaları kadın adının bakanlık başta olmak üzere pek çok yerden çıkarılmasıyla sonuçlandı. Yeni rejime uyum çerçevesinde kurulan, adını bile söylemekte zorlandığımız yeni torba bakanlığın da tıpkı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi kadınların gerçek sorunlarına çözüm üretmek niyetinde olmadığını geçmiş 16 yıllık pratikten biliyoruz. Kadına yönelik şiddeti münferit gören, tacizi tecavüzü meşru kılan, istismarda rıza arayan, LGBTİ + lara yönelik nefret cinayetlerini savunan, erkeğin tekelinde bir aile ve ülke anlayışında kadını kaderiyle baş başa bırakan bir bakanlığın üreteceği tek şey kadın düşmanlığıdır. Biz, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifini esas alan ve kadınlarla birlikte politikalar üreten, bir kadın bakanlığının acilen kurulmasında ısrar ediyoruz.”

“EKONOMİK KRİZİN EN AĞIR SONUÇLARINI BİZ KADINLAR YAŞIYORUZ”

Yaşam alanlarında ayrımcılığı ve eşitsizliği en fazla kadınların yaşadığını vurgulayan Göncü, “Her ne kadar adı yasak edilmeye çalışılsa da kapitalizmin yapısallığında ortaya çıkan ve AKP' nin politikalarıyla derinleşen ekonomik krizin en ağır sonuçlarını biz kadınlar yaşıyoruz. İşgücü piyasasında ilk gözden çıkarılan kadınlar olurken, ev geçiminin ağırlığı en çok kadınlar üzerine kalmakta, tasarruf yaparken de ev içi çalışma yükleri katlanmaktadır. Ekonomik kriz bizi işsiz, güvencesiz bırakarak daha fazla yoksullaştırırken her türlü şiddete de açık hale getiriyor.   Üretimden kopuk ranta, savaşa, talana dayanan ekonomik politikaları nedeniyle ülkeyi uçuruma sürükleyenler, krizi emeğe dönük saldırıların fırsatı haline getirmek istiyor. En fazla kadınları etkileyecek esnek, performansa dayalı çalışmayı, emeklilik hakkının gaspını sağlamak istiyorlar.  Krizin faturasını bizlere ödetmeye çalışanlara buradan bir kez daha sesleniyoruz:  Faturayı krizi yaratanlar ödesin, biz ödemeyi reddediyoruz” dedi.

“KADIN DAYANIŞMASIYLA ŞİDDETSİZ BİR DÜNYAYA BİRLİKTE YÜRÜYELİM”

“Özgürlüğümüze, bedenimize, hayatımıza, kadın mücadelesine yönelik saldırıları; bizlere reva görülen bu düzeni kabul etmiyoruz” diyerek tepkisini dile getiren Göncü, Mersin’de yaşayan tüm kadınlara birlik ve beraberlik çağrısı yaparak şunları söyledi: “Sözümüzü örgütleyebilme, yan yana gelme ve hayatı değiştirme iradesinde ve iddiasındayız. Biliyoruz ki, bizi kenara iten, yok sayan, emeğimizi görünmez kılan, bedenlerimizi metalaştıran bu sömürü çarkın dişlilerine bir çakıl taşı olup takıldığımızda, bu çark dönemeyecek. Her türlü şiddetin son bulduğu, tacizin tecavüzün, istismarın, kadın cinayetlerinin, savaşın olmadığı; eşit, özgür, laik ve demokratik bir ülkede barış ve huzur içinde yaşamak hakkımız.  Sen de gel,  güç kat el ele kadın dayanışmasıyla şiddetsiz bir dünyaya birlikte yürüyelim.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA