“DERHAL SERBEST BIRAKIN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“DERHAL SERBEST BIRAKIN”


 

AİHM’in önceki dönem HDP’li Demirtaş ile ilgili serbest bırakılması kararının bir an önce uygulanmasını talep eden HDP İl Eşbaşkanı Zuhal Önen, “Başta Demirtaş olmak üzere milyonların iradesi olan bütün tutsak milletvekillerimizi derhal serbest bırakın” çağrısı yaptı.

Mehmet Nabi Batuk

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Başkanlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili kararı ile ilgili basın açıklaması yaptı. Özgür Çocuk Parkında gerçekleştirilen açıklamada “AİHM kararı uygulansın” yazılı pankart açıldı. Parti adına hazırlanan açıklamayı okuyan HDP İl Eşbaşkanı Zuhal Önen, Demirtaş ve diğer tutuklu milletvekillerinin derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı. Milletvekili ve belediye başkanları gibi seçilmiş siyasetçilerin tutuklanmasının toplumu gerdiğini ve siyasi krizleri tırmandırdığını söyleyen Önen, AİHM’in Demirtaş ile ilgili kararının emsal kabul edilerek tutuklu tüm siyasetçilerin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

“TÜM DEMOKRATİK SİSTEM TEHDİT ALTINDA”

Demirtaş’ın siyasi muhalefet liderlerinden bir olduğu için tutuklandığını ifade eden Önen, AİHM’in kararının tüm tutuklu siyasetçiler için bir emsal olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “AİHM kararında, ulusal yargı organlarının muhalefetin liderlerinden biri olan Demirtaş’a, diğer HDP’li vekillere, seçilmiş belediye eş başkanlarına ve genel olarak muhalif seslere yönelik tutumlarında özellikle sert davranıldığına değinmiştir. AİHM’e göre, Demirtaş’ın hedef olması hakkında yürütülen davaların salt bireysel koşullarından değil, bunun yanında onun siyasi muhalefetin liderlerinden biri olması nedeniyledir. Bu nedenle, AİHM’e göre tehdit altında olan yalnızca Demirtaş’ın bireysel hak ve özgürlükleri değil tüm demokratik sistemin kendisidir. Bu nedenle AİHM’in Demirtaş hakkında verdiği karar, cezaevlerindeki bütün tutsak milletvekilleri için emsal niteliğindedir.”

“KİMSENİN YARGIYA MÜDAHALE ETME GÜCÜ OLMAMALI”

AİHM’in kararına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Karar bizi bağlamaz” açıklamasına tepki gösteren Önen, “Türkiye’nin hem Avrupa Konseyi hem de AİHM nezdinde ki yerini siyaseten sarsacak niteliktedir. AİHM kararının derhal uygulanması, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası gereğidir ve toplum vicdanı da kararın yerine getirilmesini beklemektedir. Kimsenin yargıya müdahale etme gücü olmamalıdır. Siyaset yapma koşullarının ortadan kaldırılması, siyasetçilerin farklı görüş ve düşüncelerinden ötürü cezaevlerinde tutulması aynı zamanda toplumun sesinin susturulması anlamına gelmektedir” dedi.

“TUTUKLU TÜM SİYASETÇİLER SERBEST BIRAKILSIN”

Demokratik siyaset temsilcilerinin tutuklanmasıyla toplumun gerildiğini ve siyasal krizlerin tırmandığının altını çizen Önen, Demirtaş ve tutuklu diğer siyasetçilerin bir an önce serbest bırakılması çağrısı yaparak şöyle konuştu: “Milletvekillerine rehine hukukunun uygulanması toplumu germekte, siyasi ve toplumsal krizi de her geçen daha fazla derinleştirmektedir. Bu hukuk dışı uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir. Yargının bir an evvel Anayasa’nın ve AİHM kararının gereğini yerine getirerek, başta Demirtaş olmak üzere milyonların iradesi olan ve hukuksuzca cezaevlerinde rehin alınan bütün tutsak milletvekillerimizi ve seçilmişleri serbest bırakması gerekmektedir.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA