YÜZ KIZARTICI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YÜZ KIZARTICI!


 

İYİ Parti Milletvekili Sıdalı, Mezitli ilçesi’nde yer alan Kuzucubelen Mahallesi’nde yaşanan su sorununu meclise taşıdı. Konuyla ilgili soru önergesi veren Sıdalı, “ilçe merkezine hemen 8,1 kilometre yakınlıktaki bir mahallenin su sorunları yaşaması yüz kızartıcıdır” diye belirtti.

Haber Merkezi

Mezitli ilçesi Kuzucubelen Mahallesi’nde yaşanan su sıkıntısı meclis gündemine taşındı. İçme suyunun nöbetleşe olarak kullanıldığı mahallede, tarımsal sulamada da büyük sıkıntıların olduğunu dile getiren İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Önergesinde mahallelilerin 2017 yılında projesi başlatılan ve kendilerine 20 km uzaklıkta olan Değirmençay Barajından sulama suyu getirilmesini istediğini de vurgulayan Sıdalı, “Bu yüzyılda Türkiye’nin bir köyünün su sorunları yaşaması üzücüdür. Mahalledeki vatandaşlar uzun yıllardır tarımsal sulama sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. Basına yansıyan haberlere ve mahalle sakinleri ile yapılan görüşmelere göre; mahalle sakinlerinin tarımsal sulamada yaşadığı sıkıntılar mahallelileri kuru tarım yapmaya zorlarken, artık son 15 yılda buğday ve arpa ekiminin de yapılamadığı dolayısıyla tarlaların boş bırakılmak zorunda kalındığı belirtilmekte ve mahallelilerin geçimlerini çevre köylere işçilik yaparak sağladıkları ifade edilmektedir” ifadelerini kullandı.

“BU SORUNLARI YAŞAMASI YÜZ KIZARTICIDIR”
Mahalle sakinlerinin 2016 yılında su sorunlarını DSİ Adana 6. Bölge Müdürlüğüne ilettiklerini belirten Sıdalı, DSİ yetkililerinin de mahallede 5 bin dönüm araziyi sulama kapasitesi sahip olacak gölet projesi hazırlandığını ancak yıllar geçmesine rağmen hiçbir uygulamanın yapılmadığını belirtti. Ayrıca söz konusu gölet projesinin tarımsal alanların sulanması için yetersiz kalacağını vurgulayan Sıdalı, “Kuzucubelen sakinleri mahallelerine ait 5 bin dönüm arazinin sulama suyu ihtiyacının sulama göleti projesi ile karşılanamayacağını; o nedenle su ihtiyaçlarının, 2017 Ocak ayında yapımına başlanılan, mahallelerine hemen 10,1 kilometre yakınlıktaki (araç ile 17 dakika) Değirmençay Barajından karşılanmasını talep etmektedirler. Bu yüzyılda Türkiye’nin bir mahallesinin özellikle de Mersin gibi güçlü bir tarım kentine ait Mezitli ilçe merkezine hemen 8,1 kilometre yakınlıktaki bir mahallenin su sorunları yaşaması yüz kızartıcıdır” ifadelerine yer verdi.

“GÖLET PROJESİ İHTİYACI KARŞILAR MI?”
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Kuzucubelen Mahallesinde yaşanan sulama suyu sorununun çözümüne ilişkin bir planlama çalışmasının olup olmadığını soran Sıdalı, şu sorularına yanıt istedi: “Kuzucubelen Mahallesine, yapımına 2017 Ocak ayında başlanılan Değirmençay Barajından sulama suyu götürülmesi planlanmakta mıdır? Planlanmış ise; barajından su getirme projesi ne zaman hayata geçmesi planlanmaktadır?
Baraj su getirme projesinin yapımı ne kadara mal olacaktır? Barajdan su getirme projesi Kuzucubelen mahallesine ait 5 bin dönüm araziyi sulamaya yetecek midir? Barajdan su getirme projesi suyun tarlalara taşınması konusunda pompalama gibi ek enerji maliyeti unsurları içermekte midir? İçeriyorsa bu maliyetler ne kadardır? DSİ Adana 6. Bölge Müdürlüğünün aktardığı bilgilere göre Kuzucubelen mahallesinin sulama suyu ihtiyacı sulama göleti ile karşılanacağı iddia edilmektedir. O halde; sulama göleti projesi ne zaman hayata geçmesi planlanmaktadır? Sulama göleti projesinin yapımı ne kadara mal olacaktır?
Sulama göleti projesi Kuzucubelen mahallesine ait 5 bin dönüm araziyi sulamaya yetecek midir? Sulama göleti projesi suyun tarlalara taşınması konusunda pompalama gibi ek enerji maliyeti unsurları içermekte midir? İçeriyorsa bu maliyetler ne kadardır? Kuzucubelen Mahallesine sulama suyu götürülmesi ihtiyacı hangi gerekçeler doğrultusunda 10 kilometre yakınlıktaki Değirmençay Barajından değil de sulama göleti projesi ile çözülmek istenmektedir? Sulama göleti projesi verimlilik gerekçesi ile yapılmak isteniyorsa. Hangi ölçütler çerçevesinde Değirmençay Barajından su getirilmesi projesine göre verimlidir?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA