SAHTE PSİKOLOGLARA DİKKAT! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SAHTE PSİKOLOGLARA DİKKAT!


 

Türk Psikologlar Platformu üyesi psikolog Mürsel Şeker, vatandaşlara sahte psikolog uyarısı yaptı. Psikoloji eğitimi almamış kişilerin aldıkları sertifikalarla terapi merkezi açtığını söyleyen Şeker, insanların hem sağlık hem de ekonomik anlamda istismar edildiğini duyurdu.

Mehmet Nabi Batuk 

Türk Psikologlar Platformu üyesi psikolog Mürsel Şeker, vatandaşlara alandaki sahte psikologlar konusunda uyarlarda bulundu. Birçok vatandaşın yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunlar nedeniyle psikologlardan yardım aldığını ifade eden Şeker, psikolog olmamasına rağmen aldıkları sertifikalarla terapi yapan şahıslara karşı vatandaşa ‘dikkatli olun’ çağrısı yaptı. Psikolojide yanlış yapılan bir terapi sürecinin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini ifade eden Şeker, ayrıca insanların ekonomik olarak da istismar edildiğine dikkat çekti. “Sahte psikologların insanları ekonomik olarak da istismar ettiğini ifade eden Şeker, “Biz bu şahısları biliyoruz ancak bunları ifşa etmemiz durumunda hukuki açıdan biz suçlu duruma düşüyoruz. Çünkü yasal olarak bizim dayanak göstereceğimiz hiçbir mevzuatımız yok” diye konuştu.

“BU ŞARLATANLARIN ÖNÜNE BİR SET ÇEKMEK İSTİYORUZ”
Vatandaşların görüştükleri psikologlara dikkat etmesi gerektiğini ifade eden alanlarında birçok sahte psikolog bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi: “İnsanlar gerek ekonomik, gerek sosyal problemleri aşamadıklarında bir psikologdan yardım talep ediyorlar.  Vatandaşlar genellikle İnternet üzerinden veya tanıdık yardımıyla aradıkları psikologlarla görüşüyorlar. Ancak alanımıza giren bazı şahıslar psikoloji lisans eğitimini almadan sadece bazı kuruluşlardan birkaç saat eğitim ve sertifika alarak psikoterapi veriyor. Burada vatandaşlarımızı hem ekonomik anlamda hem de psikoloji anlamında istismar ediyorlar. Bizim platform olarak ana amaçlarımızdan biri de bu şarlatanların tamamıyla önüne bir set çekmektir.”

“YANLIŞ TERAPİ TEHLİKELİ SONUÇLAR DOĞURUR”
Psikoloji alanında uzmanlık gerektiren farklı rahatsızlık çeşitleri ve farklı çözüm yaklaşımları olduğunu ifade eden Şeker, “Psikolog dinlediği her probleme karşı aynı şekilde yaklaşamaz çünkü o sürecin belirli aşamaları var. Psikologun terapi aşamasını da çok iyi bir şekilde belirlemesi gerekir. Bu işi yapmayan kişiler birçok konuda insanları yanlış yönlendirebiliyorlar. Yaşanan bir kriz durumunda ise farklı bir durum geliştiğinde önlem alınamıyor ve çok tehlikeli şeyler yaşanabiliyor” şeklinde konuştu. 

“VATANDAŞLARI BİLİNÇLENDİRMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK”
Sahte psikologlarla mücadele etmek için herhangi bir mevzuatın olmadığına dikkat çeken Şeker, “Biz bu şahısları biliyoruz ancak bunları ifşa etmemiz durumunda hukuki açıdan biz suçlu duruma düşüyoruz. Çünkü yasal olarak bizim dayanak göstereceğimiz hiçbir mevzuatımız yok. Burada bizim yapabileceğimiz tek şey bu şahıslara karşı vatandaşlarımızı bilgilendirmektir. Eğer vatandaşlarımız bir psikologdan yardım almak istediklerinde, o kişinin lisans diplomasını ve aldığı eğitimi sorgulamalıdır. Diploması ve diğer resmi belgeleri olmayan şahıslardan terapi almamalıdır” dedi. 

“1928 YILINDA ÇIKAN YASAYI HALA GÜNCELLEYEMEDİK”
Psikolog olma şartlarının belirlendiği ilgili yasaların 1928 yılında belirlendiğini ifade eden Şeker, “Aslında biz yüz yıllık bir kanunu hala günümüz şartlarına göre güncelleyemedik” eleştirisi yaparak şunları söyledi: “İlk yasa 1928 yılında çıkan Tababet Şuabat Kanunu’ndan esinlenerek alınıyor. Aslında biz yüz yıllık bir kanunu hala günümüz şartlarına göre güncelleyemedik. Bu yasaya göre Klinik psikolog olmanın şartları şu şekilde sıralanıyor; ‘psikolog olmak, psikoloji alanından mezun olduktan sonra iki yıl yüksek lisans yapmak, herhangi bir lisans mezunu olduktan sonra, 1 yıl bilimsel hazırlık, iki yıl yüksek lisans dört yılda doktora yapmak. Ancak alandaki şahıslar bırakın lisans eğitimini kaydını yaptırır yaptığında kendini psikolog olarak tanıtıyor.”

“İNSANLAR BÖYLE BİR SAHTECİLİK YAPILDIĞINI KESİTİREMİYOR”
İnsanların sahte psikologlara karşı korumasız olduğunu ifade eden Şeker, il ve ilçe sağlık müdürlüklerine çağrıda bulunarak şunları söyledi: “İnsanlar bir kişinin psikolog olup olmadığını bilmiyorlar çünkü böyle bir meslekte sahtecilik yapılacağını kestiremiyorlar. İl ve ilçe sağlık müdürlüğü ihbar sonucunda bu sahte psikologlara karşı gerekli denetimi yapıyorlar. Biz aslında bir cerrah gibiyiz. Biz yarayı açarız, içine bakarız ondan sonrada yara kapatırız. Siz o yarayı açıp kapatamazsınız o yara enfeksiyon kaparak daha büyür ve içinden çıkamaz bir hale gelir. Bir kişi gidiyor sorunlarını anlatıyor, o da dinliyor. O kişiye sağlıklı bir çözüm önerisi bulamadıktan sonra, kişiye karşılaştığı sorunların üstünden gelmeyi öğretemedikten sonra ne olacak.  



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA