“BİRLİĞİMİZ TEHLİKEDE” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“BİRLİĞİMİZ TEHLİKEDE”


 

Gazetecilerin çatı örgütü TGF’nin 3 hafta önce yapılan genel kurulunda yaşanan hukuksuzluklara karşı yargı mücadelesi başlatılırken, TGF Alternatif Güçbirliği Platformu, birlik beraberliğin tehlikeye atıldığına dikkat çekti!

Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nda, Ekim ayında yapılan hukuksuzluklarla dolu genel kuruluna tepkiler sürüyor. Genel kurulda birçok cemiyetin temsil hakkının elinden alınması, Divan Başkanı Atilla Sertel’in yanlı tutumu ile mağdur edilen değişim isteyen gazetecilerden, ‘İskenderun Deklarasyonu’ sonrası, ‘Beypazarı Bildirisi’ geldi. TGF Alternatif Güçbirliği Platformu, 2-4 Kasım 2018 tarihlerinde Sabah Ankara Genel Yayın Müdürü ve TGF Delegesi Osman Altınışık’ın koordinatörlüğü ve Ankara Beypazarı Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve 30'a yakın cemiyet başkan ve temsilcisinin katılımı ile toplandı. Toplantıda, meşruiyeti tartışılan ve yargıya taşınan TGF genel kurulu ile ilgili gelişmeler ve mesleğin sorunları ile çözüm önerilerine yönelik teşhis ve tespitlerin kamuoyu ile paylaşılması kararlaştırıldı.

SEKTÖRE MADDİ DESTEK ŞART

Toplantıya katılan Ankara İletişim Derneği Başkanı ve Enformasyon uzmanı Cesurhan Taş, medyayla ilgili kurumların yeni kurulan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bünyesinde toplandığını söyledi. Taş, CİB yeni yapısı ve görevleri hakkında ve yapılabilecek işbirliği alanları konusunda bilgiler verdi. Taş, meslek içi eğitimlerin ilgi görmediğini, sektöre kalkınma ajansları aracılığı ile maddi destek olunması gerektiğinin altını çizdi. CİB ile Kalkınma Bakanlığının protokol imzalaması ile sadece medyaya yönelik programların açılması gerektiğini ifade eden Taş, kurumların hazırladığı projelerin yüzde 10’unu görünürlülük izin ayırması gerektiğin kaydetti. CİB bünyesinde yeni kurulan Kamu Diplomasisi Dairesi ile işbirliği yapılarak, hedef ülkelerdeki halkı sivil toplum kuruluşları aracılığı ile Türkiye’nin dış politika stratejileri konusunda bilgilendirmek için ortak çalışma yürütülmesi gerektiğini açıkladı.

HER CANI İSTEYEN İNTERNET ÜZERİNDEN TELEVİZYON YAYINCILIĞI YAPAMAYACAK

Türkiye’de son dönemde hızla gelişen dijital medya ve Web TV konusunda tecrübelerini paylaşmak üzere toplantıya katılan Cahit Baydur ise konuyla ilgili yönetmeliğin hazırlandığını, bundan sonra her canı isteyenin internet üzerinden televizyon yayıncılığı yapamayacağını söyledi. Baydur, yeni çıkarılacak yönetmelik ile RTÜK’ten ayda ortalama 800 lira ödenerek lisans alınacağını, ancak yayın için digital platformlar ile anlaşılması gerektiğini anlattı. Uydu kiralarının yüksek olduğunu, izlenme ölçümlerinin yapılamadığını, ancak platformlarda bunun mümkün olduğunu ifade eden Cahit Baydur, platformların yayınları saklama zorunluluğu da olduğunu sosyal medya hesapları üzerinden isteyenin yayın yapamayacağına dikkat çekti.

HUKUKSUZLUKLAR YARGIYA TAŞINIYOR

Konularında iki uzmanın bilgilendirmesinden sonra toplantıya katılan cemiyet başkan ve temsilcileri genel konular üzerinde görüşlerini açıkladılar. TGF’nin 14 Ekim 2018 günü yapılan 9. Olağan Genel Kurul toplantısında ayak oyunları, sudan bahaneler ve antidemokratik uygulamalar ile delegelerinin oy kullanması engellenen ve seçme hakları gasp edilen Niğde ve Karadeniz Ereğli Gazeteciler Cemiyetleri'nin başlattığı hukuk mücadelesinin desteklenmesi ve bağımsız Türk yargısının vereceği kararın beklenmesi kararı yinelendi. TGF genel kurulunun üzerinden 3 hafta geçmiş olmasına rağmen meşruiyeti tartışmalı genel başkanın nefret dilini ve iftira niteliğindeki söylemlerini sürdürmesinin ve bazı cemiyetlerimizi bölecek ve mevcut başkan ile yönetimini rencide edecek tutum ve davranışlarda bulunmaya devam etmesinin birlik ve beraberliğin devamını tehlikeye düşürdüğü vurgulandı. Ayrıca, bazı Gazeteciler Cemiyetleri'nin üyelerine konut edindirilmesi konusunda yapılan çalışma ve girişimlerin TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan nezlinde takip edilerek sonuçlandırılmasına, RTÜK tarafından son dönemde her türlü yasal altyapısını tamamlayan televizyonlara keyfi ceza kesildiği şeklinde gelen yoğun şikâyetlerin ilgili bakanlık ve kurumla görüşülerek bu haksız durumun sona erdirilmesinin istenmesine karar verildi.

GAZETECİ ÖRGÜTLERİ ÖZEL STATÜYE SAHİP OLMALI

Bu arada, Türkiye’de bir çok meslek örgütü ‘Birlik’ veya ‘Oda’ gibi yasal statüde olmasına rağmen, medya sektörünün böyle bir yapılanma içinde olmamasının yarattığı sorunların her gün çığ gibi büyüdüğüne dikkat çekildi. Bu nedenle, hazırlanmakta olan Basın Kanunu’nda, meslek örgütlenmesinin ‘Birlik’ ya da ‘Oda’ gibi özel bir statüye kavuşturulması yönünde düzenlemenin de yer almasının sağlanması için girişimlerde bulunulmasına, seçim döneminin de yaklaştığı göz önünde bulundurularak, merdiven altı gazete ve medya işletmelerinin çoğalmasını engellemek için Cumhuriyet Başsavcılıklarına verilen mevkute beyannamelerinin gereğinin yapılıp yapılmadığı konusunda Adalet Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulmasına, platformun her ay muntazam olarak toplanmasına ve bundan böyle şeffaflık anlayışının bir gereği olarak platform toplantılara ait tüm tutanakların ve diğer tüm bildirgelerin kurulacak web sayfası üzerinden yayınlanması hususu ortak görüş olarak ortaya çıktı.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA