OKULLARDA ÇOCUKLARA ‘İSTİSMAR’ ANLATILACAK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

OKULLARDA ÇOCUKLARA ‘İSTİSMAR’ ANLATILACAK


 

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’nin ABD Büyükelçiliğinden sağladığı fon ile hazırladığı, “Çocuklar İçin Güvenli Alan Projesi” kapsamında Mersin’de farklı ilçelerdeki 5 okulda çocukların istismar karşısındaki hakları anlatılacak.

Mehmet Nabi Batuk

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) ile Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği işbirliği ile hazırlanan Çocuklar İçin Güvenli Alan Projesi’nin tanıtım töreni gerçekleştirildi. Bir otelde düzenlenen törene UCİM Başkanı Saadet Özkan, ABD Adana Konsolosluğu Kültür Ataşesi Jen Curatola Wozniak, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Mersin Şube Başkanı Bayram Dölen, Mersin Tiyatro Derneği Başkanı Derya Güneri, UCİM Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan ile Yönetim Kurulu Üyesi av. Burcu Düzen ve gönüllüler katıldı. Açılışı gerçekleştirilen proje kapsamında Mersin’in Akdeniz, Mezitli, Yenişehir, Toroslar ve Tarsus ilçelerinde yer alan 5 ayrı okulda öğretmenlerin, öğrencilerin ve öğrenci ailelerinin çocuk hakları/ çocuk istismarı ve ihmali konularında bilinçlendirme eğitimleri düzenlenecek. Ayrıca söz konusu eğitim uygulamaları Türkiye genelinde pilot uygulama olarak gerçekleştirilecek. 

İLK EĞİTİMLER ÖĞRETMENLERE
Toplantıda ilk olarak söz alan UCİM Yönetim Kurulu Üyesi av. Burcu Düzen, projenin içeriği hakkında bilgi verdi. ‘Çocuk İhmali, Sömürüsü ve Korunması’ başlığında gerçekleştirilecek eğitim seminerlerden bahseden av. Düzen, “Bu toplantılar aracılığıyla, öğretmenler çocukların ihmal ve istismardan korunma yolları hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Ayrıca, her ilçeden rehber öğretmenler ve okul danışmanları da bu seminere davet edilecektir. Yine Mersin Üniversitesi ile birlikte proje faydalanıcılarının yararlanması için eğitim dokümanları hazırlanacaktır” dedi. 

DRAMA İLE İSTİSMARI ÖĞRENECEKLER
Çocukların ve ailelerinin temel anayasal hakları konusunda eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi içinde bazı özel çalışmalarının olacağını kaydeden av. Düzen, “Proje kapsamında seçilen 5 okulda, her ilçeden 50 öğrenciye drama çalışmaları ile; ailelere seminer yoluyla çocuk hakları konusunda eğitim verilecektir. Drama ve eğitim çalışmalarında Mersin Tiyatro Derneği ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Mersin Şubesi ile işbirliği sağlanacaktır. Çocuk Haklarının Korunması ve Savunuculuk Yöntemleri’ başlığında organize edilecek çalıştay da Mersin ili merkezinde eğitim alanında çalışan tüm ilgililerin yer alacağı bir etkinlik düzenlenecektir” diye konuştu. 

“HAKLARINI BİLEN HER ÇOCUK KENDİSİ İÇİN GÜVENLİ ALANLARI YARATIR”
Projede emeği geçen herkese UCİM olarak teşekkürlerini ileten av. Düzen, şu cümlelerle sözlerini noktaladı: “Türkiye’de çocuk istismarının menzilini azaltmak ve en nihayetinde sona erdirmek amacı ile çocukların, ailelerinin, öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin çocuk ihmal ve istismarında korunma yöntemleri konusunda bilimsel metotlarla farkındalıklarını artırmak, çocuğun bulunduğu tüm alanları; çocuklar için güvenli hale getirmek için örnek bir uygulama başlatmak en önemli hedeflerimizdir. Biz diyoruz ki; haklarını bilen her çocuk kendisi için güvenli alanları yaratacaktır. Çocuklarımızı korumak için verdiğimiz bu mücadelede bizden desteğini esirgemeyen proje ortaklarımıza ve siz değerli katılımcılara teşekkürlerimizi sunuyoruz.” 

“ÇOCUKLARA BİRER BİREY OLARAK HAKLARI ANLATILACAK” 
ABD Adana Konsolosluğu Kültür Ataşesi Jen Curatola Wozniak ise söz konusu projede yer almaktan dolayı çok mutlu olduklarını ifade edetti. İnsan hakların güçlendirilmesi ve desteklenmesi çalışmalarının en önemli öncelikleri arasında olduğunu belirten Wozniak, “İlk olarak bundan birkaç yıl önce ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Uluslararası Cesur Kadınlar ödülünü almaya hak kazandığında Saadet Öğretmen ile tanışma fırsatımız oldu. Ve şimdi onun bu alandaki işlerinin ABD Büyükelçiliği Hibe Programı kapsamında devam ettiğini görmekten çok mutluyuz. İnsan haklarının güçlendirilmesi ve desteklenmesi bizim önceliklerimiz arasında. Ve elbette çocuk istismarını önleme de bu alan içerisine giriyor. Bu proje yalnızca çocuk istismarına karşı öğretmenlerin ve ailelerin farkındalıklarını artırmıyor. Umuyoruz ki bu proje aynı zamanda çocukların birer birey olarak hakları üzerine eğitimlerini de sağlıyor. Eski bir tiyatro öğrencisi olarak ben bu işin psikodramanın yaratıcı gücü kullanılarak yapılacak olmasından dolayı çok heyecanlıyım. Bu projenin hayata geçmesini dört gözle bekliyorum ve Saadet Öğretmen Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği ve bütün katılımcı okulların çabalarının başarıyla sonuçlanmasını umuyorum” dedi.

“ÇOCUK İSTİSMARI VAKALARINDA NASIL DAVRANACAĞIMIZI BİLMİYORUZ”
Törenin son konuşmasını gerçekleştiren UCİM Başkanı Saadet Özkan ise çocuk istismarı ile mücadelesine nasıl başladığını gözleri dolarak anlattı. Çocuk istismarına karşı verilen mücadelenin her geçen gün daha da güçlendiğini ifade eden Özkan, “Dünyada sınırlar kalkıyor ve önce insan ve insanlık diyoruz. Çünkü çocuk istismarı sadece Türkiye’nin değil tüm dünya ülkelerinin de önemli bir sorunudur. Dünyanın birçok ülkesinde istismarcılar toplumların içinde elini kolunu sallayarak geziyor. Bizim bu istismar olaylarını yaşamamızın kökenindeki ana sebep nasıl davranacağımızı ve çocukların nasıl eğitileceğini bilmemizdir. Bize gelen tüm vakalarda çocukların durumu yaşayıp içine kapanıyor. Bunu ailesine anlatamadığı içinde yıllar boyunca istismara maruz kalıyor” şeklinde konuştu.

“İSTİSMARA KARŞI GÖZ YUMAN ÖĞRETMEN VATAN HAİNİDİR”
Çocuklara karşı istismar olaylarında özellikle öğretmenlerin büyük sorumluluğu olduğunu ifade eden Özkan, istismar olaylarına karşı göz yuman öğretmenlerin vatan hainliğine eş değer bir suç işlediğini vurguladı. Öğretmenlik döneminde bir öğrencisi ile yaşadığı bir diyaloğu gözleri dolarak anlatan Özkan, “Öğrencilerimin hepsini toplayıp onlara iyi sevmenin sonsuz bir şevkat olduğunu ve annenin koynunda yatmak kadar güzel olduğunu anlattım. Kötü sevmenin ise bizim kapalı yerlerimize dokunan biri varsa ve bu durum sır kalsın diyorsa bunu öğretmenlerimize veya en güvendiğimiz birine anlatmalıyız dedim. O gün çocuklarımdan biri dedi ki ‘öğretmenler bizi korur mu?’ Çünkü oraya gelen hiçbir öğretmen benim çocuklarımı o istismarcı müdürden korumamış ve görev yerlerini ivedilikle değiştirmiş, bu vatanın çocuklarına ihanet etmişler” diye konuştu.

“KAYBETMEKTEN KORKANLAR DEĞİL MÜCADELE EDENLER KAZANIR”
Çocuk istismarı ile mücadelede çocukların çığlığının her geçen gün gürleştiğini ifade eden Özkan, “Biz Türkiyeli gibi düşünen insanlarla birlikte tüm kavramları tüm siyasi düşünceleri ortadan kaldırdık. Orada birçok siyasi partiden insanla toplandık, tüm kimliklerimizi dışarıda bırakarak önce çocuk önce vatan dedik. Bütün sınırları ortadan kaldırıp bu sorunu Türkiye’de bitirdikten sonra dünya çocukları için UCİM olarak mücadele edeceğiz ve bu işi nasıl bitirdiğimizi göstereceğiz. Bu bitiş aslında tüm çocukların huzuru olacak. Kaybetmekten korkanlar değil mücadele edenler kazanır. Biz bu mücadeleyi hep birlikte kazanacağız.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA