BALIK ÇİFTLİKLERİ İPTAL EDİLMELİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BALIK ÇİFTLİKLERİ İPTAL EDİLMELİ!


 

Aydıncık’ta bir araya gelen çevre dernekleri, son aşamaya gelen balık çiftliği projelerinin hukuki dayanağının olmadığını belirterek iptal edilmesini istedi.

Haber Merkezi 

Aydıncık İlçesi’ne bağlı Soğuksu Mevkii’nde kurulması planlanan balık çiftliği projelerinde son aşamaya gelindi. Çiftlikler için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporları, İnceleme ve Denetleme Kurulu tarafından değerlendirilip nihai kabul edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından incelenen raporlar olumlu bulunursa çiftliklerin kurulmasına başlanacak. Son aşamaya gelinen balık çiftliği projelerine karşı Aydıncık’ta bir araya gelen Mersin, Silifke, Aydıncık, Bozyazı ve Anamur Çevre Örgütleri projelerin bir an önce iptal edilmesini talep etti. Çevre örgütleri adına açıklama yapan Aydıncık Çevre Koruma Derneği Başkanı Mehmet Sarı, halkın ve yerel yöneticilerin iradeleri hiçe sayılarak ilan edilen Çed Raporları’nın bilimsellikten uzak, hukuki bir dayanağı olmadığını söyledi. 

“İNSAN SAĞLIĞINA VE DOĞAYA BÜYÜK TEHDİT”
Balık çiftliklerinin Akdeniz’in ekosistemini ve halkın sağlığını bozacağını, turizme çok büyük zarar vereceğini dile getiren Sarı, “Balık çiftlikleri Muğla’da denizi çok kirletmiştir.Kirli denizde verimli üretim yapılamadığı   için Muğla’dan sökülüp Mersine kurulumu yapılmak istenmektedir. Balık çiftliklerinde GDO lu yem ve çeşitli kimyasalların yanı sıra, balıkların verimini artırıcı ve hastalıklara karşı da antibiyotikler kullanılmaktadır. Balık çiftliklerinde kullanılan yemler, antibiyotikler ve diğer kimyasallar ile birlikte balıkların dışkıları denizin dibinde birikerek zamanla denizin dibindeki bitki örtüsünü ve denizdeki oksijeni yok etmektedir. Bu durum denizdeki diğer canlıların bölgedeki varlığını tehdit etmektedir. Deniz yatağında biriken bu yoğun kirlilik denizin ekosistemini ve doğal hayatını zamanla yok etmektedir.  Balık çiftliklerindeki kirlilik ve kullanılan kimyasallar, balıkların dışkıları denizin yüzeyine de yayılmaktadır. Bu da insan sağlığını tehdit etmenin yanında turizmin bitmesine de neden olmaktadır. Ayrıca, balık çiftliklerinin sınırını çizen varil ve şamandıralarla koylar kapatılarak, yatların, teknelerin ve turistlerin denize girmeleri engellenmektedir. Balık çiftliklerinin çalışanlarının kaldığı barakalar, kıyıların görüntüsünü bozmaktadır. 
Mersinde Anamur, Aydıncık ve Silifke sahillerinin sonuna kadar Muğla’dan sökülerek yapımı planlanan balık çiftliklerinin kurulum yerlerinin geneli 1. Derecede doğal sit, Arkeolojik sit ve ilan edilmiş Turizm bölgeleridir.1. derece doğal sit alanları uluslar arası sözleşmelerle koruma altına alınmıştır. Koruma altına alınan alanlara Balık çiftlikleri kurmak uluslar arası sözleşmelere ve ülkemizdeki yasa ve yönetmeliklere aykırıdır. Bizler Mersin de denizlerimizi kirletecek, ekosistemimizi ve sağlığımızı bozacak balık çiftliklerinin kurulmasını istemiyoruz. Yetkililerden Mersin halkının haklı talebini yerine getirerek balık çiftliklerinin bütün projelerini iptal etmelerini istiyoruz” dedi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA