“YARDIM OLMAZSA ÇİFTÇİ BİTER” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“YARDIM OLMAZSA ÇİFTÇİ BİTER”


 

CHP’li Vekil Cengiz Gökçel, afetzede çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları TBMM genel kuruluna taşıdı. Dolu ve hortumun vurduğu 634 çiftçinin ekonomik açıdan yeniden üretime hazır olmadığını söyleyen Gökçel, “Nakdi yardım olmazsa çiftçi biter” uyarısı yaptı.

MEHMET NABİ BATUK

Mersin’de 24-35 Ekim 2018 tarihleri arasında yaşanan dolu ve hortum afetlerinin ardından afetzede çiftçilerinin yaşadığı sorunları ve hasar tespit çalışmaları hakkında TBMM Genel Kurulu’nu bilgilendiren CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, sahadaki incelemelerini milletvekillerine aktardı. Akdeniz, Bozyazı, Toroslar, Tarsus ve Yenişehir İlçelerinde yer alan 16 köyde 7 bin 500 dekar tarımsal üretim alanın afetlerden etkilenerek zarar gördüğünü belirten Gökçel, 634 çiftçinin zararının 14 milyon 300 bin lirayı bulduğunu ifade etti. Narenciye, meyve, sebze ve muz gibi hasada gelmiş ürünleri büyük miktarda hasar gördüğünü dikkat çeken Gökçel, hem üreticinin hem de tüketicinin mağdur olmaması için bir an önce afetzede çiftçilere nakdi yardım yapılması önerisinde bulundu. 

“YENİDEN ÜRETİME KATILABİLMELERİ İÇİN NAKDİ YARDIM ŞART”
Afetlerin neden olduğu ekonomik zararın 14 milyon 300 bin liraya ulaştığını belirten Gökçel, şunları söyledi: “Doğal afetlerde yüzde 30 ve üzeri hasar gören çiftçilerin tarımsal kredi borçlarının yüzde 3 faizle bir yıl ertelenebiliyor ama tek başına kredi ertelemenin çiftçinin sorununa çare olmuyor” dedi. Afetzede çiftçilere, borç ertelemek dışında ayni ve nakdi yardım yapılmamasını eleştiren Gökçel, çiftçilerin kaderine terk edildiğini ifade ederek “Eğer önlem alınmazsa zarar gören ürünler ve tesisler çiftçinin kredi borcunu karşılamak için kullanılacak. Buradaki ürünlerin çoğunun hasat zamanı gelmişti, buradan para kazanmayan çiftçinin üretime devam etmesinin olanağı bugünkü ekonomik şartlarda mümkün değildir. Bu yüzden çiftçinin zararını karşılayabilmesi ve yeniden ekip dikebilmesi için, devletin ayni ve nakdi yardımda bulunması gerekiyor. Bu yardımlarında bir an önce afetzede çiftçilerin adreslerine ulaştırılması gerekiyor.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA