ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI KURUM’DAN MERSİN’E AÇIK ÇEK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI KURUM’DAN MERSİN’E AÇIK ÇEK


 

İhtisas sanayi siteleri ile kent ekonomisini canlandırmak isteyen Mersin’e Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, açık çek verdi. Kurum, “Siz aradığınız özellikteki araziyi bulun biz tahsis edelim” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Elvan, Ak Parti Mersin Milletvekilleri ve bürokratlarla birlikte Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı (MTSO) ziyaret etti. Odadan yapılan açıklamaya göre; MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelen Bakan Kurum, kentin ihtiyaçlarını dinleyerek önümüzdeki süreçte neler yapmayı planladıklarını anlattı. Görüşmede en çok üzerinde durulan konu yeni yatırım alanları oldu. Yatırım yapılması istenen alanların kent dinamikleri tarafından tespit edilmesi halinde mera vasfını yitirmiş alanların hazineye aktarılabileceğini, Milli Emlak aracılığıyla da tüm kamu arazilerinin yatırıma tahsis edilebileceğini bildiren Kurum, proje ile bakanlığa gelip sektör temsilcilerinin konunun takipçisi olması gerektiğini vurguladı. 

İŞ DÜNYASININ TALEPLERİ BAKAN KURUM’A İLETİLDİ
Kent adına ilk sözü alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, müteahhitlerin sorunlarından kentin ihtiyaç duyduğu yatırım alanlarına kadar pek çok noktaya değindi. Sözlerine İmar Affı’nın 31 Aralık’a kadar uzatılmasına teşekkür ederek devam eden Kızıltan, taleplerini 9 başlıkta şöyle sıraladı: “İmar Affı süresi uzatıldı ancak ödemelerin de taksitlere yayılması noktasında talep var. 
Mersin Serbest Bölgede ülkenin ilk serbest bölgesi ve bu nedenle farklı bir mevzuatı bulunmakta. Bölgenin altyapısı Hazine’ye üst yapısı ise kullanıcılara ait. Bu nedenle imar barışından Mersin Serbest Bölge yararlanamıyor. Yaklaşık 500 firmamız var ve bu firmalarımızın da yararlanmasını talep ediyoruz. 
Anahtar teslimi yapım işlerinde oluşan maliyet artışı yüklenici firmaları zor duruma düşürüyor. Zamlar nedeniyle oluşan fiyat farklarının karşılanabilmesine yönelik Fiyat Farkı ya da Tasfiye Kararnamesi çıkarılması talebi var.
Kentin Çevre Düzeni Planı ya da İmar Planı yapılırken sanayiciden çiftçiye, esnaftan öğrenciye, ev hanımına kadar ihtiyaçlar tasarlanmalı. Şu anda Mersin’de en büyük ihtiyaç sektörel ticaret ve sanayi siteleri. Nakliyecilerin çok acil yere ihtiyacı var. Mermer ticareti yapan firmaların, inşaat malzemesi satıcılarının sektörel sitelere ihtiyacı var. Bunlar toparlanırsa şehrimiz de düzenli hale gelecek. 
Tarım kenti olunca zirai ilaç atık ve ambalaj atığımız da kentte ciddi sorun oluşturuyor. Bunların toplanmasına ya da takibine yönelik bir sistem oluşturulmasına ihtiyacımız var. 
Kentsel dönüşüm binalar bazında yapılıyor. Ada bazına dönüştürebilirsek şehirlerimizi kurtarabiliriz. Hem yolları genişletiriz, yeşil alanları otopark ihtiyacını giderebiliriz.
Mersin yağış alan bir bölgede. Dere yatağı ıslahına belediye bütçesi yetmiyor. Bu konuda da destek bekliyoruz. 
Milli Emlak’ın taşınmazlarının kiralama yöntemleri yeniden gözden geçirilebilir. Mesela şu anda ben yatırımcı olarak bir yer buluyorum pazarlıkla orada yatırım yapıyorum. Bunun yerine Milli Emlak Müdürlükleri’nin yatırımcıya ayrılacak alanları tespit edip ihaleye çıkılması talebimiz var. İnşaatta kaliteyi artırmak için müteahhitlere zorunlu kriter ve meslek standardı oluşturulmasına ihtiyaç var.” 

Başkan Kızıltan’ın taleplerine yanıt veren Kurum ise, şunları söyledi: “Kentsel dönüşüm ve imar affında faiz indirimine gittik. Faiz indirimi kaçırılmamalı. Anahtar teslim işlerde fiyat farkı ya da tasfiye kararnamesi şu anda gündemimizde yok. Ancak bu hiç olmayacak anlamına gelmemeli. Sektörlerimiz ekonomik bir savaş içinde olduğumuzu göz ardı etmemeli. Sanayi siteleri kurulması noktasında Milli Emlak Arazilerinin tahsisi ile ilgili konuya gelince. Devlet bundan sonra tüccar gibi bakacak. Milli Emlak’ta Hazine adına kayıtlı ne kadar arazi varsa bu şehirde ihtiyaç duyulan alanlarda kullanılacak. Bu alan turizm alanı, bu alan tarım alanı, burada sanayi olsun deyin. Şu üretimi yapmak istiyoruz deyin. Biz tüm tekliflere açığız. İsterseniz birlikte de yapabiliriz. Cari açıktaki kalemleri tespit ederek bu ürünleri belirleyebiliriz. Aynı şekilde mera vasfını yitirmiş alanları valilik mera vasfından çıkararak hizmetinize verebilir. 
Zirai ilaçların atıklarının toplanması konusu yerel yönetimlere ait. Bu konuda da ilgili cezai işlemler başlatılabilir. 
Kentsel dönüşüm konusunda çalışıyoruz. Kanunda bir takım eksikler var. Üzerinde çalışılıyor. Teknik yeterliliği sağlayan firmaların kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor. Müteahhitlerin yeterliliğine dair sınıflandırma cetveli yaptık. Teknik yeterlilikler ayrılacak. Günümüzde kentsel dönüşüm mağdurları oluşmaya başladı. Bunun önüne geçmek istiyoruz. Ada bazlı projelere gelince şehre uygun dönüşüm projeleri yapmak istiyoruz. Mersin bu noktada avantajlı ki başlamış kentsel dönüşüm projesi yok. 
Dere ıslahlarına yönelik de eylem planı hazırlayacağız. Şu anda şehirlerde işgaller çok fazla var. Derelerin üzerinde dahi binalar var. Önümüzdeki süreçte bu binaları yıkacağız.” 
Bakan Kurum, diğer talepleri ise ilgili bakanlıklarla ve kurumlarla görüşerek değerlendireceklerini bildirdi.”  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA