SERA VE BAHÇELERDE ZARAR BÜYÜK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SERA VE BAHÇELERDE ZARAR BÜYÜK


 

Mersin’de tarım bölgelerin vuran dolu ve hortum afetinin ardından değerlendirmede bulunan Ziraat Odası Başkanı Mahmut Sakallı, “Tarlalarda anormal büyüklükte bir zarar meydana geldi. Dolu, daldaki ürünleri parçaladı, hortum seralarımızı yıktı” dedi.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’in Toroslar ilçesinde Çavak, Hamzabeyli, Işıktepe Akdeniz Bölgesi’nde Adanalıoğlu, Kazanlı, Huzurkent bölgelerinde etkili olan dolu yağışı ve hortum afetinin yarattığı tahribatın sonuçları yavaş yavaş netleşiyor. Birçok arazide zararın büyük olduğu bilgisi gelirken özellikle daldaki narenciye ürünlerinin ve saraların ağır hasar aldığı bildirildi. Mersin İl ve İlçe Tarım Ve Orman Müdürlüklerinin alandaki hasar tespit çalışmaları sürerken, sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi. Öte yandan yaşanan afetleri değerlendiren Mersin Ziraat Odası Başkanı Mahmut Sakallı , “Tarlalarda anormal büyüklükte bir zararın meydana geldi” yorumunda bulundu. Önümüzdeki kış aylarında havanın daha da sertleşeceğini söyleyen Sakallı, çiftçiye “zararın önüne geçmek için TARSİM’e kayıtlanın” çağrısı yaptı. Afetin sonuçlarını tüketicilerinde yaşayacağını ifade eden Sakallı, Pazar ve marketlerdeki sebze fiyatlarının da zamlanacağı sinyalini verdi.

“ANORMAL BÜYÜKLÜKTE BİR ZARARIN MEYDANA GELDİĞİ SÖYLENİYOR”

Tarla ve bahçelerde hasarın büyük olduğunu söyleyen Sakallı, “Bize çiftçilerimizden gelen bilgilere göre çiftçilerimizin hasarı çok büyük. Tarım danışmanlarımız doğal afetten etkilenen arazilerde şuan hasar tespit çalışması yapıyor. Toroslar ilçesinde Çavak, Hamzabeyli, Işıktepe Akdeniz Bölgesi’nde Adanalıoğlu, Kazanlı, Huzurkent’te yaşanan dolu ve hortumun verdiği zarar büyük. Çalışmalarımız sürüyor ama tarlalarda anormal büyüklükte bir zararın meydana geldiği söyleniyor. Özellikle dolu yağışı hem ağaçlara hem de daldaki ürünleri parlayarak büyük zarar vermiş. Çiftçilerin gübreye, ilaca gelen zamların ardından yaşadığı sıkıntıları anlatmaya gerek yok. Şimdi birde afet hasarı ile karşı karşıya kaldılar” dedi.

“ESKİ TİP SERALARDAKİ ZARAR KARŞILANAMAYACAK”

Mersin’deki seraların büyük bir bölümünün eski tip seralar olduğu için TARSİM kapsamına girmediğini söyleyen Sakallı, afetlerden zarar gören eski tip seralardaki zararın karşılanamayacağını belirterek duruma tepki gösterdi. Uygulama hakkında ‘Bu büyük bir eksikliktir’ yorumunda bulunan Sakallı şunları söyledi: “Bizim bölgemizdeki seralarımız genellikle eski tip seralardır. Bu seralar eski olduğu için mevzuat gereği TARSİM kapsamına alınmıyor. Çünkü seraların yeni ve projeli olması gerekiyor. Tüm girişimlerimize rağmen eski seralar TARSİM kapsamına alınamadı. Bu büyük bir eksikliktir. Şimdi TARSİM bu seracılarımızın başvurusunu kabul etseydi en azından zararın bir kısmını karşılayabilecekti.” 

“HEM ÜRETİCİYİ HEM DE TÜKETİCİYİ VURDU”

Son süreçte çiftçilerin gübre ve ilaca gelen zamlar nedeniyle zor günler geçirdiğini ifade eden Sakallı, “Çiftçilerimizin yaşadıklarını artık anlatmamıza gerek yok. Binlerce çiftçi banka borçlarını ödeyemez duruma geldi. Borçlarını daha yüksek faizlerle kredi çekerek kapatmaya çalışıyorlar. Umarız hükümetimiz bu borçlar konusunda bir iyileştirme yapar. Yoksa çiftçilerin üretimde tutacak bir şey kalmaz. Bunun dışında yapacak bir şey yok. Öte yandan önümüzdeki kış sezonunun oldukça sert geçeceği tahmin ediliyor. Geçtiğimiz sezon da çok kurak geçmişti. Bu sezon içinde yine olağanüstü hava olayları ile karşılaşmak gibi bir beklentimiz var. Bu afetler yaşanmaya devam ederse sebze ve meyve fiyatları da doğal olarak zamlanacaktır. Bu yüzden çiftçilerimiz yaşayacakları zararı en aza indirmek için TARSİM’lerini mutlaka yaptırsınlar. Çünkü bu sigortalama işlemleri bu gibi afetlerde hayati öneme sahip oluyor” diye konuştu. 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA