85 YAŞINDAKİ KADIN CEZAEVİNDE! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

85 YAŞINDAKİ KADIN CEZAEVİNDE!


 

Çukurova’daki cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri İHD Mersin Şubesi’nce rapor haline getirildi. Rapora göre 85 yaşındaki Sise Bingöl, sağlık durumunun kötüleşmesine rağmen hala cezaevinde tutuluyor.

SONER AYDIN
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin, Adana ve İskenderun Şubeleri tarafından son 2 yılda, Osmaniye 1 ve 2 nolu T Tipi Cezaevi, Tarsus T1,T2, T3 ve Tarsus Kadın Cezaevi, Adana F tipi cezaevi ve İskenderun T tipi Cezaevlerinde gerçekleştirilen incelemeler rapor haline getirilerek kamuoyu ile paylaşıldı. Raporda özellikle ağır hasta ve yaşlı tutsakların maruz kaldığı hak ihlalleri dikkat çekti. Söz konusu raporu kamuoyu ile paylaşan dernek başkanı Hakkı Demir, cezaevlerinden gelen şikayetlerin her geçen gün arttığını söyledi.
 
“SESLERİNİ DUYURAMAYAN TUTUKLULAR AÇLIK GREVİNE BAŞVRUYOR”
Tutukluların cezaevi idarelerinin tutum ve davranışlarından vazgeçmemesi ve idarecilerin sorunların çözümü için diyalog geliştirmemesi sebebiyle açlık grevine başvurmak zorunda kaldıklarını dile getiren Demir, “Açlık grevcisi olan mahpuslara hassas davranılmadığı, sayımlar sırasında açlık grevcisi olduklarına bakılmaksızın tartaklanarak, darp edilerek ayakta askeri düzende onur kırıcı şekilde sayımın dayatıldığı, açlık grevcilerine hayatta kalmak için tüketmeleri gereken şeker, tuz, meyve suyu gibi içecekler ile vitamin ihtiyaçlarının idare tarafından karşılanmadığı tespit edilmiştir. Yemeklerin kalitesinin kötü olduğu, besin değeri ve miktar yönünden de yetersiz olduğu belirtildiğinden bu hususta gerekli incelemelerin bağımsız uzmanlarınca incelenmesi gerektiği tespit edilmiştir. Uzak yerlerde yargılamaları devam eden mahpusların yargılama yerinden uzakta olmaları ve mesafenin uzaklığı sebebiyle aylar veya yıllarca devam eden tutukluluk süresince dava avukatlarıyla iletişimlerinin kısıtlandığı, bu durumun hukuksal yardım alma ve savunma hakkının ihlaline yol açan bir duruma dönüştüğü tespit edilmiştir” dedi.
 
“ADALET BAKANLIĞI GEREKLİ HASSASİYETLERİ GÖSTERMELİ”
Adalet Bakanlığı’nın gelen şikayetleri değerlendirip inceleme yapması gerektiğini kaydeden Demir, “İdari personellerin mahpuslara yönelik davranışlarının saygı çerçevesinde ve yasalara uygun bir şekilde olması için gerekli denetim ve uyarıların yapılması gerekmektedir. İnsanlık onuru ile bağdaşmayan, hakkaniyete ve hukuka aykırı hak ihlalleri ve ciddi işkence iddiaları karşısında Adalet Bakanlığı ve cezaevi savcıları tarafından kötü muamelelerin sonlandırılması için gereken hassasiyetin gösterilmesi,  iradi veya ihmali davranışlarıyla kusur veya kastları tespit edilen kamu görevlileri hakkında ivedilikle adli ve idari soruşturmaların başlatılarak, raporda darp edildiğini kötü muamele gördüğünü belirten mahpusların beyanlarının tanık/mağdur/şikayetçi sıfatıyla alınarak can güvenlikleri sağlanmak koşuluyla sağlık raporlarının aldırılması, yaşanan darp, işkence ve hakaret suçlarının ve sorumluların cezaevi kamera kayıtları da incelenmek suretiyle tespit edilmesi ve soruşturmaların hukuka uygun ve adil şekilde sonuçlandırılması gerekmektedir. Cezaevlerinde anneleriyle birlikte kalan çocukların eğitim ve psiko-sosyal gelişimleri için gerekli ihtiyaçların karşılanması gerekmektedir. Hak ihlallerine yol açan,  mahpusların yaşamlarını çekilmez hale getiren cezaevi koşullarının düzeltilmesine yönelik idari çalışmaların yapılması,  cezaevlerinin iç ve dış güvenliğinden sorumlu tüm personellere insan hakları eğitimi verilmesi ve uygulama takibi gerekmektedir. Cezaevlerinin bağımsız uzmanlardan oluşan sivil toplum heyetlerinin ve kamu yönetiminin ortak denetimine açılarak, sorunların tespiti ve çözüm yollarının birlikte üretilmesi gerekmektedir” diye konuştu. 
 
85 YAŞINDAKİ SİSE BİNGÖL’ÜN TUTUKLULUĞU DEVAM EDİYOR
Cezaevlerinden gelen yoğun şikayet ve başvurular üzerine İHD Mersin ve Adana Şubesi Cezaevi komisyonu avukatlarından oluşan heyetin Tarsus, Adana, Osmaniye ve İskenderun Cezaevlerinde tutuklularla görüşmeler yaptığını dile getiren Demir, Tarsus Cezaevinde kalmakta olan 85 yaşındaki Sise Binböl’ün sağlık durumunun giderek kötüleştiğini söyledi. 1942 doğumlu Bingöl’ün yaşına rağmen cezaevinde tutulduğunu vurgulayan Demir tespit ettikleri ihlalleri şöyle sıraladı: “Sağlık durumun gözle görülür bir şekilde bozulduğu hafıza ve işitme kaybı yaşadığından dolayı pek çok şeyi hatırlamakta güçlük çektiği, halen de cezaevindeki koğuştaki diğer mahpusların yardımıyla günlük ihtiyaçlarını karşılayabildiği, kızının ve oğlunun adını hatırlayamadığı, duymakta çok zorlandığı, nefes almakta zorlanmaya başlayarak fenalık geçirdiği, kocama sebebiyle algılama yeteneğinin çok zayıfladığı ve artık ailesiyle birlikte çocuklarının bakım ve gözetiminde son zamanlarını geçirmesi gereken bu yaşlı kadının kamu düzeni açısından cezaevinde tutulmasını gerektiren tehlike ve zorunlu koşullar bulunmadığı için tahliyesinin elzem olduğu tarafımızdan gözlem ve tespit edilmiştir. Tarsus Cezaevinde bulunan Cemil İvrendi isimli mahpus ağır derecede böbrek rahatsızlığı olduğu , Azat Taş isimli mahpusta yüzde 60 zeka geriliği olduğu, Rojhat Bilgili isimli mahpusta yüzde 40 zeka geriliği olduğu, ağır ve ileri derecede konuşma engeli olan hasta mahpus Emanet Eneş isimli hasta mahpuslarının sağlık müdahalesine ihtiyaç duyduğu, sağlık sebepleriyle cezalarının ertelenmesi gerektiği tespit edilmiştir. Tarsus Kadın Cezaevinde bulunan ve Suriye’nin Afrin kentinden yakalanarak Türkiye’ye getirilen Nigar Bekir, Şamıran Nohsen, Yıldız Muhammet isimli mahpusların dil bilmedikleri için dertlerini anlatmakta savunmalarını yapmakta zorlandıkları, hasta ve bebekli olanların tedavilerinin aksatıldığı, köylerinde kendi halinde yaşadıkları halde evlerinden ÖSO elemanlarınca yakalanıp Türkiye’ye getirildiklerini, ailelerinin kendilerinden haberdar olmadıklarını, kendi aileleriyle iletişim kuramadıklarını ve haklarında açılan davalarda haksız suçlamalara maruz kaldıklarını, avukatları olmadığı için kendilerini savunamadıklarını belirttikleri dikkate alındığında bu tutukluların sorunlarına acil çözüm üretilmesi gerektiği tespit edilmiştir.”

   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA