TARIM DIŞI KULLANILABİLİR’ KARARI VERİLDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARIM DIŞI KULLANILABİLİR’ KARARI VERİLDİ


 

Akkuyu’da çalışanlar adına kurulacak yaşam merkezi ve trafo alanı için binlerce zeytin ağacının olduğu araziye Toprak Koruma Kurulu’nun ‘Tarım dışı kullanılabilir’ kararı verdiği ortaya çıktı.

SONER AYDIN

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu’da kurulacak trafo alanı ve çalışanlar adına yapılacak yaşam merkezi için 35 hektarlık alana Toprak Koruma Kurulu tarafından ‘Tarım dışı kullanılabilir’ kararı verildi. Kararın ardından tarım alanı olarak kullanılan ve zeytinlik faaliyeti yürütülen 35 hektarlık alan tellerle çevrelendi. Bunun üzerine arazi için ‘Tarım dışı kullanılabilir’ kararı veren Toprak Koruma Kurulu’na karşı dava açıldı. Mersin 1. İdare Mahkemesi’ne giden avukatlar kararın iptal edilmesini istedi. İptal davası ve arazi tahsisini gerçekleştiren Mersin Valiliği Toprak Koruma Kurulu’nun kararını değerlendiren Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Derneği (ÇEKSAM) Başkanı avukat Semra Kabasakal, kurulun bölgede zeytinlik olduğunu kabul etmesine rağmen raporda ‘zeytinlik yok’ ifadesini kullandığını söyledi.

“KÖYLÜLER ARAZİLERİNE İZİN ALARAK GİRİYOR”

Söz konusu trafo alanı ve çalışanlar için kurulacak yaşam merkezinin yapılacağı arazide zeytinlik faaliyeti yürüten çiftçinin arazilerine giremediğini dile getiren avukat Kabasakal, “Bölgede çok sayıda zeytin ağacı var. Bölge tellerle çevrilmiş durumda. Özel güvenlik bölgesi olması nedeniyle tarlasına gitmek isteyen çiftçi özel izinle ancak girebiliyor. Ama kurul raporunda orada zeytin ağaçlarının olmadığını söylüyor. Ya zeytin ağaçları kesildi ya da mahkemenin ardından kesilecek. Biz arazide zeytinlik olup olmadığının tespit edilmesi için mahkemeden keşif talep ettik. Zaten İstinaf Mahkemesi de keşif yapılması kararını verdi. Daha önceki binlerce ağaç kesildi şimdi de zeytinlikler kurban edilecek” diye konuştu.

ZİRAAT ODASI’NIN GÖRÜŞÜ RAPORDAN ÇIKARTILDI

Öte yandan, kentteki sivil toplum kuruluşları, belediye ve halkın görüşleri ile oluşturulan raporda da usulsüzlük yapıldığını aktaran ÇEKSAM Başkanı avukat Kabasakal, “Mersin Ziraat Odası, bölgede tarım faaliyeti yürütülmesi nedeniyle trafo alanı ve yaşam merkezi kurulumuna karşı çıkıyor. Bunun üzerine Mersin Ziraat Odası rapordan çıkartılıyor ve yerine olumlu görüş veren Mersin Ticaret Borsası ekleniyor. Yine Devlet Su İşleri (DSİ) yetkililerinin raporun oluşturulması aşamasında olmamasına rağmen rapora imza attığını öne süren avukat Kabasakal, “Rapor eksiklerle ve usulsüzlüklerle dolu. Keşif yapılmadan ve bütün kesimlerin görüşü alınmadan raporun oluşturulması iptal kararı için yeterli bir neden” dedi.

ZEYTİNLİK YASASI “AKKUYU” İÇİN MİYDİ?

Zeytinliklerin imara açılması ilk olarak 2014 yılında gündeme geldi. “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın meclis komisyonunda görüşülmesi sırasında dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert, yasa tasarısını savunarak mevcut yasa nedeniyle Akkuyu Nükleer Santralı için gerekli izinlerini alamadıklarını söyledi. Sert, “Mesela şu an ülkemizin en büyük yatırımlarından biri Mersin Akkuyu’da ki nükleer enerji santrali. Yaklaşık 20 milyar dolar civarında bir maliyeti olacak bir yatırım. Ve bu sahanın 3 kilometre çevresinde farklı noktalarda birisi yaklaşık 23 hektarlık, birisi 2.7 hektarlık olmak üzere, biri de 10 hektarlık alana dağılmış vaziyette zeytinlikler olarak özel şahıslara ait zeytinlikler var ve bizim 2016’da planımız burası için inşaat ruhsatının alınması. Eğer bu kanun bu şekilde kalırsa inşaat ruhsatının alınması ciddi anlamda tehlikeye girecek, yani o zeytinliklerden dolayı 20 milyar dolarlık bir nükleer enerji santralinin inşaat ruhsatının alınamaması gibi ciddi bir riskle karşılaşacağız” ifadelerini kullanmıştı.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA