MERSİN DENİZLERİ İÇİN PLASTİK UYARISI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN DENİZLERİ İÇİN PLASTİK UYARISI!


 

Mersin körfezinde hem deniz, hem kumsal yaşamı, hem de insan sağlığını tehdit edecek boyuta ulaşan plastik kirliliği konusunda bilim insanlarından etkin mücadele çağrısı yapıldı.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin Körfezindeki plastik kirliliği artışı ile ilgili bilim insanlarından uyarılar gelmeye devam ediyor. 29 Aralık 2016’da yaşanan sel afetinde, taşkın suları tarafından taşınan tonlarca plastik atık körfez dibinde temizlenmeyi beklerken, Akdeniz’e kıyısı olan diğer bölgelerden de denize bırakılan tonlarca atık akıntıların etkisi ile her gün Mersin – Hatay bölgesine taşınıyor. Öte yandan akarsulara veya direkt olarak denize bırakılan plastik atıklar, zamanla deformasyona uğrayarak küçük küçük parçalar haline geliyor. Gözle görülmeyecek şekilde ufalan plastikler, denizde yaşayan canlılara, içme sularına ve besin zinciri içerisinde insanlara geçerek çeşitli hastalıklara ve çevre sorunlarına neden oluyor. Plastik atıklarla mücadelede ise Mersin olması gereken noktada değil. Kıyılardaki çalışmalar ile ilgili bilgi gazetemize bilgi veren Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Ergene, çalışmaların daha kapsamlı hale getirilmesi gerektiğini işaret etti. “Doğa attığımız plastikler öyle bir boyuta geldi ki, onu atan kişiye ve yakınlarına er ya da geç geri dönüyor” diyen Ergene, hastalıkların, çevre sorunlarının önüne geçebilmek için plastik kullanımı ve atık yönetimi konusuna etkin çalışmalara ihtiyaç olduğunu ifade etti.

“DİĞER ŞEHİRLERİN ATIKLARIDA AKINTIYLA MERSİN’E GELİYOR”
Plastik kullanımı ve atık yönetimi konusunda başta Mersin’de olmak üzere Akdeniz’e kıyısı olan tüm kentlerde ciddi önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Ergene, diğer bölgelerden denize bırakılan atıklarında akıntının etkisi ile Mersin – Hatay bölgesine sürüklendiği bilgisini verdi. Ergene, “Bu atıkları doğru şekilde değerlendirmemiz ve geri dönüşüme daha çok entegre etmemiz gerekiyor. Çünkü plastik kirliliği doğadaki tüm canlılara da insanın kendisine de zarar veriyor. Ayrıca Mersin maalesef plastik kirliliği konusunda çok şansız kentlerden bir tanesindeyiz. Çünkü akıntılar diğer bölgelerdeki atıklarıda bizim olduğumuz bölgelere sürüklüyor. Yani sadece bizim halkımızın atıkları değil başka bölgelerde denize atılan bütün atıklarda dalgalarla sürünerek bizim kıyılarımıza geliyor. Bu konuda Hatay kıyılarına göre biraz daha şanslıyız ama bizde bu durumdan nasibini alan bölgelerden biriyiz” diye konuştu.

DENİZ KİRLİLİĞİ İLE DAHA ETKİN MÜCADELE EDİLMELİ
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin denizlerdeki plastik atıklarının temizlenmesi için bir programın olduğunu, ancak çalışmaların daha kapsamlı hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Ergene, “Bu atıkların temizlenmesi için bazı programlar var ama bu çalışmaların birazda geniş kitlelere yayılması gerekiyor. Bu konuda özellikle geri dönüşüm farkındalığının geniş tabanlara yayılması ve halkımızın daha çok bilinçlendirilmesi lazım. Ayrıca körfezimizdeki atıkların toplanması ile ilgili çalışma şartlarının da daha kapsamlı hale getirilmesi ve temizlik işlerinin iyileştirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.  



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA