MİMAR VE MÜHENDİSLER DE KRİZ MAĞDURU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MİMAR VE MÜHENDİSLER DE KRİZ MAĞDURU!


 

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, ekonomik kriz üzerinden hükümete yüklenerek, “Tüm halkı etkileyen bu kriz mühendis, mimar ve şehir plancılarının yaşamlarını da olumsuz etkilemektedir” dedi.

Mehmet Nabi Batuk

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) kuruluşunun 64’üncü yıldönümü ve Mühendislik -  Mimarlık Haftası, Mersin’de Cumhuriyet Alanı’nda düzenlenen tören ile kutlandı. TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen törende Atatürk anıtına çelenk sunulurken; saygı duruşunda bulunuldu. Törene TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Seyfettin Atar, Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ömer Sakar, Çevre Mühendisleri Odası Şube Başkanı Sinan Can, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Emre Üresin, Peyzaj Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Şeniz İşcan Ateş katılırken daha sonra basın açıklamasına geçildi.
TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu adına hazırlanan açıklamayı okuyan İKK İl Sekreteri Seyfettin Atar, ekonomik kriz üzerinden hükümete yüklenerek şunları söyledi: “Bugün ülkemizde derin bir ekonomik kriz yaşanmaktadır. Dışa bağımlı ekonomi politikalarının kaçınılmaz sonucu olan bu kriz, tüm halkın olduğu gibi mühendis, mimar ve şehir plancılarının yaşamlarını da olumsuz etkilemektedir.” 

“KRİZLE BİRLİKTE GELİRİMİZ DÜŞÜYOR”
Genç mimar ve mühendislerin İşsizlik, güvencesizlik, esnek istihdam, düşük ücret gibi sorunlarla boğuştuğunu belirten Atar, “Kriz nedeniyle kapanan isletmeler duran yatırımlar ve üretimini azaltan şirketler meslek alanımızdaki işsizleşme sorununu giderek derinleştirmektedir. Kamuda çalışan meslektaşlarımız ise düşük ve eşitsiz ücret, sözleşmeli istihdam, özlük hakkı kayıpları ve teknik personel ataması yapılmaması gibi sorunlarla yüz yüzedir. Kriz tüm meslektaşlarımızın emeğinin değersizleşmesine, gelirlerin düşmesine ve borçlarının artmasına neden olmaktadır. Birliğimiz, meslektaşlarımızın bu sorunlarının derhal çözülmesi, ekonomik krizin emek yanlısı bir programla aşılması, üreten-sanayileşen-kalkınan bir Türkiye’nin yaratılması için mücadele etmektedir” dedi.

“GÖREVİMİZ ORTAK YAŞAMIN ÜRETİMİNİ VE DEVAMLILIĞINI SAĞLAMAK”
Yasa ve yönetmelik değişiklikleri yapılarak mimar ve mühendislerin yetkilerinin elinden alındığını, özlük haklarının gasp edildiğini ifade eden Atar, “TMMOB’un mücadelesi toplumun genel çıkarı yerine sermaye kesimlerinin çıkarlarını, ülkenin öncelikleri yerine uluslararası tekellerin önceliklerini önemseyen yöneticiler tarafından boşa düşürülmek istenmektedir. Yasa ve yönetmelik değişiklikleri yapılarak, mesleki denetim yetkilerimiz kısıtlanarak, mesleki unvan ve alanlarımız aşındırılarak, özlük haklarımız gasp edilerek, belediyeler ve kamu kurumlarıyla yaptığımız protokoller iptal edilerek, Birlik yöneticilerimize davalar açılarak mühendis, mimar ve şehir plancılarının öz örgütü olan birliğimiz güçsüzleştirilmek istenmektedir. Mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki haklarına ve onların savunucusu olan TMMOB örgütlülüğüne sahip çıkmak aslında tüm toplumun geleceğine sahip çıkmak demektir. Çünkü bizim meslek alanımız, toplumun ortak yaşamının üretimini ve devamlılığını sağlamaktadır. Mesleğimizin bu özelliği, bizlere toplumsal bir görev ve sorumluluk vermektedir” diye konuştu. 

“TMMOB’U SAVUNMAYA, BÜYÜTMEYE VE GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
TMMOB’a bağlı odaların geçmişte olduğu gibi bugün de meslek alanları ile ilgili her konuda bilgiyi biriktirmeyi ve kamuoyuyla paylaşmayı ana çalışma alanı olarak görmeye devam edeceğini ifade eden Atar, hükümete seslenerek şunları söyledi: “Birliğimiz ve bağlı odalarımızın üzerindeki, bakanlıklar, Devlet Denetleme Kurulu ve merkezi idare üzerinden yapılan her türden vesayet ve denetim girişimlerine derhal son verilmelidir. Birliğimizin görevlerini, yetkilerini, seçim sistemini ve yönetim yapısını değiştirme yolundaki yasal düzenlemeler geri çekilmelidir. Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ek gösterge, eşit işe eşit ücret, kadrolu istihdam, mesleki atama ve özel hizmet tazminatı talepleri karşılanarak, ücretleri insanca yaşanabilir bir düzeye çıkartılmalıdır. Kayıt dışı çalışmanın ve ücret adaletsizliklerinin engellenebilmesi için, Birliğimiz ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında 2012 yılında imzalanan fakat 2017 yılında SGK tarafından keyfi biçimde iptal edilen Asgari Ücret Protokolü yeniden uygulanmaya başlamalıdır. Birliğimize bağlı odalarımızın mesleki denetimi yetkilerini kısıtlayan tüm düzenlemeler kaldırılmalıdır. Mesleki çıkarlarımızı ve statülerimizi aşındırmaya ve gasp etmeye yönelik uygulama ve düzenlemeler geri çekilmelidir. Birliğimizin ve bağlı odalarımızın kamusal yaşamı düzenlemeye yönelik kurul, konsey ve organlara katılımının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Bu inanç ve kararlılıkla Odalarımızı ve TMMOB’yi savunmaya, büyütmeye ve güçlendirmeye devam edeceğiz.” 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA