TEKNELERİNİ SATIYORLAR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TEKNELERİNİ SATIYORLAR!


 

Mersin’de av yasağının kalkmasıyla denize açılan balıkçılar, yüksek mazot fiyatları nedeniyle teknelerini satmaya başladı.

SONER AYDIN

Mersin’de balıkçılar av yasağının kalkmasıyla teknelerini denize indirdiler. Ancak balıkçılar, hem mazota gelen zamlar hem de balıklarını satacak hal bulamadıklarından bir hayli dertli. Masrafları iki katına çıkan balıkçılar motorlarını çalıştıramaz hale geldi. Geçtiğimiz yıl denize açılan teknelerin yüzde 90’ı bu yıl yatar vaziyette bekliyor. 

“GEÇEN YIL 11 BİN LİRAYA ALDIĞIM MAZOTU BU YIL 26 BİN LİRAYA ALDIM”
Mersin’de yıllardır balık avlayan Mustafa Atik isimli balıkçı, başta mazot fiyatlarında yaşanan artıştan dolayı masraflarının yüzde 150 oranında arttığını söyledi. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında 11 bin liraya aldığı 5 ton mazotu bu yıl 26 bin liraya aldığını dile getiren Atik, “Burada herkes aynı sorunu yazıyor. Şu anda borç yiyoruz. Borcumuz artıyor. Gelecekten umutlu değiliz. Teknelerin birçoğu ava çıkamıyor. Birçok balıkçı teknesini satmak zorunda kalıyor. Böyle giderse kimse balığa çıkamayacak” diye konuştu.

BALIK AVI YÜZDE 75 DÜŞTÜ
Av yasağının 1 Eylül’de kalmasına rağmen Mersinli balıkçılar teknelerini 15 Eylül’de denize indirebildi. Balıkçılar geçen 15 günlük zamanda ise cumbo karides göçünü kaçırdı. Tuttukları balıkların geçtiğimiz yıla oranla yüzde 75 oranında düştüğünü kaydeden Atik, “Mersin’de av sezonu 15 Eylül’de açıldı. 1 Eylül’ü istedik ama izin vermediler. O arada jumbo karidesler gelip gitti. Şu anda normal sezonda yakaladığımız balığın 4’te 1’ini yakalayamıyoruz. Günlük 25-30 kiloya kadar düştük” dedi.

“BARINAK TALEBİMİZ KARŞILANMADI”
Bölgede yıllardır bir barınak istediklerini ancak taleplerinin bir türlü karşılanmadığını belirten Mustafa Atik şunları söyledi: “Buraya düzenleme istiyoruz. Başka ilçelerde, başka şehirlerde teknelerimize bakım yaptırıyoruz. Günlerce teknede yatıp kalkıyoruz. Bu bize ekstra masraf oluyor. Burada soğuk hava deposu ve satış haline de ihtiyacımız var. Burada kurulacak balık halinde balığı biz sattığımız zaman kabzımalın tekelinden kurtulmuş oluruz. Vatandaş daha ucuz balık yer. Her yerde balık halde satılır ama Mersin’de kabzımalın tekeline kalmış durumda.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA