Mersin Barosu’nda ‘tekçi’ dönem | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin Barosu’nda ‘tekçi’ dönem


 

Mersin Barosu 2018-2020 dönemi seçimlerine tek adayla gidilmesi tepkilere neden oldu. Tek adaylığı eleştiren avukat Semih Birol Güner, baro başkanlığına son gün aday oldu.

SONER AYDIN

Mersin Barosu 2018-2020 dönemi Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Seçimleri mevcut başkan Bilgin Yeşilboğaz kazandı. Seçimlerin son gününe kadar Önce Baro Platformu olarak ön seçimden gelen Yeşilboğaz dışında bir adayın çıkmaması ve seçimlere tek adayla gidilecek olması eleştiri hedefi oldu. Cumartesi günü gökdelende bulunan Mersin Barosu Hizmet Birimi’nde gerçekleştirilen gündem görüşmeleri sert tartışmalara sahne oldu. Özellikle tekçi duruma karşı çıkarak aday olan avukat Semih Birol Güner, baro eski başkanı Ali Er ve mevcut baro başkanı Bilgin Yeşilboğaz’ı sert bir dille eleştirdi.

“MERSİN BAROSU TARİHİNİN EN HAZİN SEÇİMİNİ GEÇİRİYOR”

Mersin Barosu tarihinde ilk defa bir seçime tek adayla gidildiğini dile getiren Güner, “Mersin Barosu tarihinin en hazin seçimini geçiriyor. Bunun Türkiye’nin yaşadığı tekilleşme sürecinden etkilendiğini düşünüyorum. Bunun demokrat kanatta yaşanması da üzücü bir durum. Bizim hedefimiz önce baro olmamalı, bizim önceliğimiz avukat olmalı. Ön seçim bize tek adaylığı getirdi. Avukatın temel sorunu ucuza çay içmek sorunu değil avukatın sorunu mahkemelerin, komisyonların darmadağın olması, haklarının sürekli geriye gitmesi. OHAL sürecinden sonra duruşma salonlarında kolluk avukata kimlik soruyor, duruşmaları kolluk yönetiyor. Mersin’de adil yargılama sorunu var. İnsan hakları gözlem komisyonu kurmamız gerekir. Mersin avukatları şu anda utanç verici bir durumda. Siyasete gidebilirsiniz ama önce avukatın sorunu çözülmeli. Türkiye Barolar Birliğini eleştiren bir yapıya sahip olmamız gerekiyor” diye konuştu.

“ÇÖZÜM ODAKLI KOLLEKTİF BİR MÜCADELEYE HAZIRIZ”

10 Haziran’da yapılan Olağanüstü Genel Kurul’da başkanlığa seçildiğini anımsatan baro başkan adayı Bilgin Yeşilboğaz,  “4 Aylık Baro Başkanlığı görevim süresince kısa sürede yapmış olduğum başarılı çalışmalarım neticesinde; meslektaşlarımın güvenine layık olarak, baromuzun vizyonunu meslektaşlarımızın ve toplumumuzun nezdinde önemli ölçüde değiştirmemizin mutluluğunu ve onurunu yaşıyorum. Çünkü Mersin Barosu mesleki ve toplumsal sorunlara karşı daha duyarlı hale gelmiştir. Son yıllarda daha da artarak meslektaşlarımızı yıldırmaya, sindirmeye ve korkutmaya yönelik, tarihte emsali görülmemiş baskılara, şiddete ve hukuksuzca tutuklamalara karşı Mersin Barosu olarak asla kayıtsız kalmadık. Mesleğimizin sorunlarını biliyoruz. Mesleğe saldırılar her geçen gün artmakta iş alanlarımız daraltılmakta, kontrolsüz denetimsiz açılan hukuk fakülteleri, binlerce mezun, sorunların temelini oluşturmaktadır. Mesleğimiz adli yardım ile zorunlu müdafilik arasında sıkıştırılmıştır. Bu gün Baromuzda zorunlu müdafilik (CMK) sistemine 1116, yine adli yardım sistemine 982 meslektaşımız kayıtlıdır. Mevcudumuz 2074 olmuştur. Son dönemde baro sayımız 400 civarında artmıştır. Bu gibi sorunlarla çözüm odaklı kollektif bir mücadeleye hazırız” diye konuştu.

“PROJELERİMİZLE GELİYORUZ”

‘Önce Baro’ sloganını hayata geçirmek için, baronun çıkarlarını önde tutacak güçlü projelerle geldiklerini belirten Yeşilboğaz şunları söyledi: “Sizlere söz vermiş olduğumuz Mersin Barosu Dergisi 2 yıl aradan sonra hayat buldu ve sizlere sunduk. 4 aylık süreçte, hayata geçireceğimiz diğer projelerimiz için adımlar attık. Meslektaşlarımızın yaşadığı hak ihlalleri ve sorunlarına müdahale edebilmek ve çözüm üretebilmek için faaliyette olan 7/24 nöbet sistemi, daha etkin bir şekilde çalışmalarına devam edecektir.  Çalışma alanlarımızı genişletmek için önemli projelerimizi hayata geçireceğiz. Meslektaşlarımıza hizmet edecek Baro Sağlık Birimi oluşturacağız. Her yıl tüm meslektaşlarımız için özel hastanelerle ve eğitim kurumlarıyla protokol imzalayıp, meslektaşlarımızın ve 1. derece yakınlarının indirimli sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanmasını ayrıca her yıl tüm meslektaşlarımızın sağlık kontrolünden geçirilmesini sağlayacağız. Engelsiz bir adliye için ‘Engelli Avukatlar Kurulu’ Kuracağız. Ayrıca Baromuz bünyesinde İnsan Hakları Merkezi, Engelli Hakları Merkezi ve Mülteci Hakları Merkezi kurarak, kentimizde yaşanan bu sorunların çözümüne öncülük edeceğiz. Mesleğimizin önündeki yasal engellerle etkin bir şekilde mücadele edeceğiz. Stajyer avukat meslektaşlarımızla ilgili hayata geçireceğimiz projelerimizle, onların daha aktif ve başarılı olmalarına olanak sağlayacağız. CMK sistemimizde değişikliğe gidip, mesleğe yeni başlayan genç meslektaşlarımıza pozitif ayrımcılık yapacağız. Böylece mesleğe yeni başlayan meslektaşlarımızın mesleğe başlarken yaşadığı sıkıntıları bir nebze gidermeye çalışacağız. İlk defa büro açan avukatlara materyal desteği vereceğiz. Stajyer avukatlarımızdan ve meslekte 5 yıla kadar olan meslektaşlarımızdan oluşacak olan Genç Avukatlar Meclisi kuracağız. Böylece mesleki sorunları ve çözüm önerilerini birlikte tespit edip o doğrultuda projeler üreteceğiz. Kamu ve özel kurumlarda kadrolu ya da sözleşmeli çalışan meslektaşlarımızın yaşamış olduğu sıkıntıları biliyoruz. Bu sorunların çözümü için etkin adımlar atacağız. Tüm komisyonlarımızı, Kadın Hakları ve Çocuk Hakları Merkezimiz başta olmak üzere, tüm merkezlerimizi ve kulüplerimizi daha etkin hale getireceğiz. Kurumlarla ve sivil toplum örgütleriyle ortak çalışmalarda ve mücadelelerde daha fazla yer alacağız.”

Mersin Barosu Gökdelen Hizmet Birimi’nde gerçekleşen başkanlık seçiminde avukatlar 5 sandıkta oy kullandı. Oy verme işleminin ardından sandıklar sayıldı. Sayım sonucunda Mersin Barosu Başkan Adayı Bilgin Yeşilboğaz 756 oy alarak yeniden Mersin Barosu Başkanı seçilirken, diğer başkan adayı Semih Birol Güner ise 134 oy aldı.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA