BU NASIL İŞ? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BU NASIL İŞ?


 

Sayıştay Raporu ile Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi kadrosunda bulunan 25 öğretim görevlisinin AYM’nin 4 yıl önce verdiği karara rağmen özel muayenehanede çalışmaya devam ettiği, 1 öğretim görevlisinin ise sözleşme imzalanmadan özel sağlık kuruluşunda çalıştığı ortaya çıktı.

SONER AYDIN

Mersin Üniversitesi (MEÜ) 2017 Yılı Sayıştay Denetim Raporu, Mersin Üniversitesi Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesindeki birçok usulsüzlüğü gözler önüne serdi.  2017 Yılı Sayıştay Denetim Raporu, üniversite kadrosunda bulunan öğretim görevlilerinin Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 2014’te verdiği “öğretim üyeleri özel muayenehanede çalışamaz, çalışanların ise üniversite ile ilişkisinin kesilmesi gerekir” kararına rağmen 4 yıldır özel muayenehanede çalıştığını ortaya çıkardı. 

MEÜ 4 YILDIR İŞLEM YAPMIYOR
Denetçi raporuna göre, Tıp Fakültesi’nde kadrosu bulunan 25 öğretim görevlisi özel muayenehanede çalışmaya devam ediyor. Ancak, Anayasa Mahkemesi’nin 07 Kasım 2014’te verdiği kararın ardından, özel muayenede çalışan öğretim üyelerinin üç ay içinde söz konusu faaliyetlerini sona erdirmesi gerekiyor. Yine karara göre, bu süre içinde faaliyetlerini sona erdirmeyen öğretim üyelerinin üniversiteyle ilişiklerini kesmesi lazım. Yapılan incelemede, Mersin Üniversitesi’nde 6514 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinden sonra özel muayene açılmadığı tespit edildi. Ancak, 6514 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinden önce özel muayene açmış olan öğretim üyelerinin ise bu faaliyetlerine özel muayene açmanın kazanılmış hak olduğu gerekçesiyle devam ettikleri görüldü.
Kamu idaresi cevabında; söz konusu kararın 30 Ocak 2014’te ilgili öğretim üyelerine tebliğ edildiği belirtildi. Ancak denetçi raporuna göre, söz konusu iptal kararının Resmi Gazete’de yayımlanması üzerinden yaklaşık 4 yıl geçmesine rağmen idare tarafından özel muayenehanesi olan öğretim üyelerine herhangi bir makul süre içerisinde bu faaliyetlerini sona erdirmeleri hususunda tebligat yapılmadığı, bu hususta daha sonra herhangi bir yasal düzenleme yapılmaması nedeniyle de söz konusu durumun kazanılmış hak gibi uygulanmaya devam edildiği tespit edildi.

ÜNİVERSİTE: SÖZLEŞME YOK AMA DİLEKÇESİ VAR!
Tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan öğretim elemanlarının çalışma rejimleriyle ilgili olarak 5947 sayılı (Üniversite ve sağlık personelinin tam gün çalışmasına ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun) Kanunla 2010 yılında düzenleme getirildi. Düzenlemeye göre, üniversite öğretim elemanları açısından kısmi süreli çalışma imkânı sona ermiş, devamlı statüde çalışma esası benimsenmiş ve öğretim elemanlarının, 2547 sayılı Kanun ile diğer kanunlarda belirlenen görevler ve telif hakları hariç olmak üzere, yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde ücretli veya ücretsiz, resmi veya özel başka herhangi bir iş göremeyecekleri, ek görev alamayacakları, serbest meslek icra edemeyecekleri düzenlenmek suretiyle bu öğretim elemanlarının mesai saatleri dışında mesleki faaliyette bulunmaları yasaklandı. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin 16 Temmuz 2010 tarihli ve E.2010/29, K.2010/90 sayılı kararıyla bu düzenlemelerin bir kısmı iptal edildi ve tam zamanlı olarak çalışan söz konusu öğretim üyelerinin mesai saatleri dışında olmak kaydıyla, istedikleri takdirde, serbest meslek faaliyetinde bulunmaları veya özel kuruluşlarda çalışmaları mümkün oldu.
Yukarıda yer alan Anayasa Mahkemesinin kararları ve halen yürürlükte olan mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, öğretim üyelerinin mesai saatleri dışında çalışabilmesinin sınırlandırıldığı görülüyor. Ancak, öğretim üyeleri mesai saatleri sonrasında kurum ile kanunda belirtilen şartlar doğrultusunda anlaşma yapılması şartıyla vakıf veya özel sağlık kuruluşlarında çalışılabiliyorlar. Öğretim üyeleri bu durum dışında gerek kendi özel muayenehanelerinde gerekse de diğer sağlık kurumlarında çalışamıyorlar. Denetçiler tarafından yapılan incelemede, Mersin Üniversitesi’nde 6514 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinden sonra özel muayene açılmadığı fakat özel sağlık kurumlarında çalışan öğretim üyesinin ise kurumla anlaşma yapmadan bu faaliyete devam ettiği tespit edildi. Mersin Üniversitesi denetçi görüşüne, “İlgili öğretim üyelerinin mesaiden sonra çalışma isteğine ilişkin dilekçenin Rektörlük Makamınca uygun görüldüğüne dair 11.09.2012 tarih ve 5659-12872 sayılı yazı ekte sunulmuştur” cevabını verdi. Dilekçeyi yeterli bulmayan denetçiler, özel sağlık kuruluşlarında çalışan öğretim üyelerinin idare ile herhangi bir kurumsal sözleşme imzalamadığını belirtti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA