KRİZ ARICILARI DA VURDU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KRİZ ARICILARI DA VURDU!


 

Ekonomik krizle birlikte kötü günler yaşayan sektörlere bal üreticileri de katıldı. Özellikle ulaşım giderleri maksimum seviyede yükselen arı üreticileri, devletten kovan başına aldıkları 10 liralık mali desteğin arttırılmasını istiyor.

Mehmet Nabi Batuk

Ekonomik kriz, döviz kurlarındaki dalgalanma ve her geçen gün piyasalarda yaşanan yeni zamlar Arı yetiştiricilerini de vurdu. Bal sağım makinelerinin, nakliye ücretlerinin, işçilik masraflarının ve ilaç fiyatlarının daha arttığını söyleyen Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Topril, özellikle nakliye ücretlerinin artmasının kendilerini çok kötü etkilediğini bildirdi. Nakliye giderlerinin artması ile ilgili olarak “Geçen yıl 2 liraya gidilen Karaman’a bugün 5 liraya gidiliyor” diyerek tepkisini dile getiren Topril, zamların kontrol altına alınması çağrısı yaptı. Ayrıca maliyet kalemlerinin artmasına rağmen aldıkları devletten aldıkları kovan başına 10 liralık mali desteğin aynı oranda kaldığına dikkat çeken Topril, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “İşçilik, mazot, kendi temel giderlerimizde bütün maliyetlerimizde büyük bir artış söz konusu. Bizim giderlerimiz bu yönde sürekli artarken bize verilen destekler aynı kalıyor. Örneğin üyelerimiz kovan başına 10 lira destek alıyorlar. Bunu defalarca ilgili yetkililerimize dile getirdik ama bir çözüm bulunamadı. Arıların sadece kışlık giderlerini karşılayabilsek üreticilerimiz kendi yağlarında kavrulurlar. Ama bu şekilde devam ederse arıcılık biter” uyarısında bulundu. 

“GENÇ ARICILAR BU MESLEĞİ YAPMAK İSTEMİYOR”
Genç arıcıların, son gelen zamlarla birlikte karlılık oranının iyice düşmesi nedeniyle bal üretimi yapmak istemediğine dikkat çeken Topril, arıcılık mesleğinin kan kaybedeceği uyarısı yaparak “genç arıcılarımızın maliyeti çok yüksek, kazandıkları parayla da ancak borçlarını ödeyebiliyorlar ve geriye hamallıktan başka hiçbir şey kalmıyor. Bu yüzden bakanlığımızın özellikle arı üreticilerine daha iyi destekler vermesi lazım. Biz her geçen gün kaybediyoruz. Arı yetiştiricileri bakanlığa çok büyük bir yük olmak istemiyorlar. Sadece arıcıların kış aylarında kendi yağında kavrulabilecekleri desteklerin piyasaya oranla dengelenmesini istiyorlar” diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA