“DEVLET PLANSIZLIĞI TEŞVİK EDİYOR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“DEVLET PLANSIZLIĞI TEŞVİK EDİYOR”


 

Dünya Mimarlık Gününde “İmar Barışı çalışmaları üzerinden hükümete yüklenen Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ömer Sakar, “Kaçak yapılar yasal hale getirilmekte ve devlet eli ile plansız ve uygun olmayan yapılanmalar teşvik edilmektedir” uyarısı yaptı.

Mehmet Nabi Batuk

Uluslararası Mimarlar Birliği tarafından bu yıl “Mimarlık daha iyi bir dünya için” teması ile kutlanan Dünya Mimarlık Günü etkinlikleri Mersin’de de gerçekleştirildi. Mimarlar Odası Mersin Şubesi tarafından, oda binası önünde organize edilen kokteylde oda yöneticileri, mimarlar, akademisyenler ve öğrenciler bir araya geldi. Burada katılımcılara seslenen Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ömer Sakar, imar barışı çalışmaları üzerinden hükümete yüklendi. Söz konusu çalışmalar ile ilgili “Barış adı altında, kentlerimizin kıyıları, sit alanları, orman alanları, tarım arazileri, meraları büyük bir saldırı ile karşı karşıya bırakılmış ve kentlerimiz üzerindeki baskı ve tehditlerin artmasına geniş bir zemin hazırlanmıştır. Kaçak yapılar yasal hale getirilmekte ve devlet eli ile plansız ve uygun olmayan yapılanmalar teşvik edilmektedir” uyarılarını yapan Sakar, “Derhal bu yanlıştan dönün” çağrısı yaptı.

“İMAR BARIŞI KENTLERDE YASA DIŞILIĞI MEŞRULAŞTIRDILAR”

Dünya mimarlık gününe imar barışı çalışmaları nedeniyle buruk girdiklerini söyleyen Sakar, “Toplumumuzda adalet anlayışını zedeleyen, kent hakkı ve toplumsal adalet kavramlarını yerle bir eden, planlama kavramının önemine inanmayan ve toplumun her alanda süregelen yasa dışılığı bu kez kent mekânında meşrulaştıran bir anlayış ile kentlerin geleceğe sağlıklı, güvenli, yasal ve nitelikli bir şekilde hazırlanması engellenmektedir. Barış adı altında, kentlerimizin kıyıları, sit alanları, orman alanları, tarım arazileri, meraları büyük bir saldırı ile karşı karşıya bırakılmış ve kentlerimiz üzerindeki baskı ve tehditlerin artmasına geniş bir zemin hazırlanmıştır. Kaçak yapılar yasal hale getirilmekte ve devlet eli ile plansız ve uygun olmayan yapılanmalar teşvik edilmektedir” diyerek tepkisini dile getirdi.

“MESLEKİ HAKLAR KISITLANMAKTADIR”

İmar barışı uygulaması ile insanlığın ortak mirası olan doğal, kültürel, tarihsel varlıklar ve uygarlık değerleri tahrip edildiğini ve kentsel hafızaların yok edildiğini ifade eden Sakar, “Kentlerimizde yapılı çevre yok edilmekte, dayanışma yerine ayrışma ve yabancılaşma öne çıkarılmaktadır. Sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkını engelleyen; yapılı çevreyi, tarihi ve doğal dokuyu tahrip eden ve kültürel değerleri yozlaştıran politikalar yakın dönem merkezi ve yerel yönetim uygulamalarının temelini oluşturmaktadır. Bu politikaların önünde engel olarak görülen nitelikli mimarlık ve planlama hizmetleri ise, kısa zamanda ve çok sayıda yapı üretilmesi baskısıyla önemsizleştirilmekte, mesleki haklar kısıtlanmaktadır” dedi.

“ARAMIZDAKİ DAYANIŞMA GÜÇLENMELİ”

Sözlerinin sonunda katılımcılara seslenen Sakar, daha çok dayanışma çağrısı yaparak şunları söyledi: “Mimarlar Odası olarak; eşitliğe dayalı, temel insan hak ve özgürlüklerinin tanınmasında hiçbir ayrım, mahrumiyet ve kısıtlamanın yaşanmadığı sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkının korunması konusundaki sorumluluğumuzu yerine getirmek üzere mesleki deneyim, birikim ve bilgimizi daha iyi bir dünya için kullanmaya kararlıyız. Dünyamızın, bölgemizin, ülkemizin, kentlerimizin, mesleğimizin ve yaşama hakkımızın tehdit altında olduğu bu zorlu dönemde, meslektaşlarımızı dayanışmamızı güçlendirmeye çağırıyor; bu vesileyle bütün mimarların ve yurttaşlarımızın Dünya Mimarlık Günü’nü kutluyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA