“MÜLTECİLİĞİN HUKUKSAL KARŞILIĞI YOK” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“MÜLTECİLİĞİN HUKUKSAL KARŞILIĞI YOK”


 

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Mersin Barosu ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği işbirliğinde, Mersin Barosu’nun ve avukatların Mersin’de yaşayan mültecilere daha etkin bir şekilde hukuki eğitim verebilmesi amacıyla ‘Uluslararası Koruma ve Mültecilere Yaklaşım Eğitimi’ verildi.

Mersin Barosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ve avukatların katılımıyla 29-30 Eylül 2018 tarihlerinde bir otelde gerçekleşen eğitimde; UNDP Av. Musa Toprak ‘Mülteci Müvekkillere Yaklaşım’, UNHCR Nilay Arkün ‘Uluslararası Mülteci Hukukunun Temel İlkeleri ve 1951 Sözleşmesi Altında Mülteci Tanımı’, Uluslararası Koruma ve Geçici Koruma ve Geçici Koruma Usulleri’, ‘Uluslararası Koruma ve Geçici Koruma Kapsamında Haklar ve Yükümlülükler,’ UNHCR Ayşe Dicle Ergin ‘Sınırdışı, Ülkeyi Terke Davet, İdari Gözetim ve İtiraz Usulleri’, ‘Anayasa Mahkemesi İçtihadı Işığında İdari Gözetim ve Sınırdışı & Acil Başvuru’, ‘Kadın ve Çocukların Korunması’, TBB’den Av. Şafak Yılmaz ise, ‘Uygulamada Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri’, ‘Mültecilerle İlgili Olarak Medeni Hukuka ve İş Hukukuna İlişkin Konular’ hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ‘Uluslararası Koruma ve Mültecilere Yaklaşım Eğitimi’ buluşmasında mültecilerin hukuksal karşılığının olmadığını söyledi. Yeşilboğaz açıklamasında, Türkiye’nin 3.9 milyon mülteciye ev sahipliği yaparak dünyada en fazla sığınmacı barındıran ülke konumunda olduğunu vurgulayarak, Suriyelilerin yoğun olduğu ilk 10 il arasında Mersin’in, 205 bin 784 Suriyeli ile 6. sırada yer aldığını söyledi. Türkiye’deki Suriyelilerin statüsünün belli olmadığının da altını çizen Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Devlet onlara hâlâ 'misafir' diyor. Lafta mülteci, sığınmacı deniyor ama hukuksal olarak karşılığı yok. Ayrıca Türkiye’de çocuk işçi sayısı sığınmacılarla birlikte daha da artmıştır” dedi.

"MÜLTECİLERE DAHA ETKİN HUKUKİ EĞİTİM VERİLECEK”

Açılış konuşmasını yapan Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, Türkiye Barolar Birliği (TBB) ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) arasında imzalanan Proje Uygulama Anlaşması gereğince; mülteci, sığınmacı ve geçici koruma altındaki kişilerin adli yardım hizmetlerinden daha etkin faydalanabilmeleri amacıyla, ‘Adli Yardım Ortak Projesi’ hayata geçtiğinin ve bu kapsamda Mersin Barosu bünyesindeki avukatlara mülteci hukuku eğitimi verileceğinin bilgisini verdi. Yeşilboğaz, “Önümüzdeki süreçte de devam edecek olan eğitim çalışması, Mersin Barosu’nun ve avukatlarımızın kentimizde yaşayan mültecilere daha etkin bir şekilde hukuki eğitim verebilmesine ışık tutacaktır. Bu eğitimi alan avukatlarımız adli yardımda görevlendirilecek ve ücretler, TBB Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca, proje bütçesinden doğrudan görevlendirilen avukatlara aktarılacaktır. CMK’da ki görevlendirmelerde ise meslek hayatına yeni adım atan meslektaşlarımıza pozitif ayrımcılık tanıyacağız” diye konuştu. Açıklamasında, mülteci haklarının, insan haklarının bir parçasını oluşturduğunu kaydeden Baro Bşk. Bilgin Yeşilboğaz, hem mültecilerin kendi hukuki haklarını öğrenmesi açısından,  hem de mülteci haklarının korunmasında, insan hakları savunucuları ve hukuk insanlarının daha doğru şekilde bilgilenebilmeleri bakımından, mülteci hakları konusundaki eğitimleri önemsediklerini ve bu eğitimlerin artması gerektiğini ifade etti.

“SURİYELİLERİN YOĞUN YAŞADIĞI İLLER ARASINDA MERSİN 6. SIRADA”

Dünyada 65 milyondan fazla insanın; savaşlar, çatışma, şiddet ya da insan hakları ihlali sebebiyle ülkelerini terk etmek zorunda kaldığına vurgu yapan Yeşilboğaz, “Türkiye ise 3.9 milyon mülteciye ev sahipliği yaparak dünyada en fazla sığınmacı barındıran ülke konumunda. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nce paylaşılan verilere göre iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeli sayısı 3.6 milyonu geçti. 169 bin Afganistan vatandaşı, 143 bin Irak vatandaşı, 35 bin İran vatandaşı, 4 bin 800 Somali uyruklu, 10 bin diğer olmak üzere toplam 3.9 milyon mülteci barınıyor. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı rapora göre, Mersin'de 205 bin 784 Suriyeli yaşıyor. Geçici koruma altında bulunan Suriyelilerin yoğun olduğu ilk 10 il arasında Mersin 6. sırada yer alıyor” diye konuştu.

“LAFTA MÜLTECİ AMA HUKUKSAL OLARAK KARŞILIĞI YOK”

Türkiye’deki Suriyelilerin statüsünün belli olmadığının altını çizen Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Devlet onlara hâlâ 'misafir' diyor. Laf olarak mülteci, sığınmacı deniyor ama hukuksal olarak karşılığı yok. Mülteci sayısının bu kadar yoğun olduğu ülkemizde ve kentimizde, mülteciler maalesef eğitim, barınma, sağlık, istihdam, hukuki yardım başta olmak üzere ayrıca, kadın ve çocuklar korunma ihtiyacı gibi sorunlarla baş başa bırakılmıştır, zor şartlar altında yaşam mücadelesi vermektedirler. Mülteciler haklarının ne olduğunu tam olarak bilmiyor, bilseler dahi nerelere başvuracakları konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Milyonlarca mültecinin sosyal entegrasyonu, ülkemizin ve kentimizin önemli sorunlarından birisidir. Ne yazık ki, onların topluma entegrasyonu sağlanamamıştır” dedi.

“ÜLKEMİZDE ÇOCUKLARIN ÇALIŞMASI SORUN OLARAK GÖRÜLMÜYOR MU?

Türkiye'de yasalara göre 15 yaşından küçük kişilerin çalıştırılmasının cezaya tabi olduğunun bilgisini veren Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Ülkemizin kanayan yarası olan Türkiye’de çocuk işçi sayısı azalması gerekirken, sığınmacılarla birlikte daha da artmıştır. Özellikle ekonomik ve istihdam sorunları nedeniyle, birçok mülteci çocuk okula gitmek ya da oyun oynamak yerine, çocukluğuna veda ederek ailesine yardım etmek için çalıştırılmak zorunda kalıyor. Acaba ülkemizde çocukların çalışması sorun olarak görülmüyor mu? Hükümet siyasi, kültürel, ekonomi ve güvenlik alanlarında yapmış olduğu çalışmalarda, mültecileri de göz önünde bulundurmalı; sosyal, kültürel ve ekonomik sorunlarını minimuma indirmelidir. Mültecilerin, birlikte yaşama kültürünü geliştirmeleri, toplumun gelenek ve göreneklerine uygun hareket etmeleri ve toplumun hassasiyetleri konusunda bilinçlenmeleri için onlara eğitim verilmesi gerekmektedir. Mersin Barosu olarak, Mersin’de mültecilerin hukuki hak ve hizmetlere erişimine, toplumsal hayata daha etkin bir şekilde katılmalarını ve toplumsal huzurun sağlanmasına katkı sunmak amacıyla Türkiye Barolar Birliği ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz” ifadesini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA