“ARICILARI ÇETİN BİR KIŞ BEKLİYOR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ARICILARI ÇETİN BİR KIŞ BEKLİYOR”


 

Hava şartlarının bu sezon bal üreticilerini kötü etkilediği bilgisi veren Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Topril, elde edilen balın giderleri dahi karşılamayacağına dikkat çekerek, son ümitlerinin devletten aldıkları destek miktarının arttırılması olduğunu söyledi.

Mehmet Nabi Batuk 
Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Topril, bal sezonunu değerlendirdi. Yaz boyunca kentin yüksek kesimlerindeki yağışların fazlalığı nedeniyle bal üretiminin az olduğunu ifade eden Topril, sezonun bal üreticileri için kötü geçtiğini söyledi. 500 kovanı bulunan bir üreticinin sezon sonunda anca 50 teneke bal alabildiğini belirten Topril, sezonun kendileri için boş geçtiğini kaydetti. Elde ettikleri balın, üreticilerin giderlerini dahi karşılamadığını belirten Topril, ekonomik kriz nedeniyle gider kalemlerinin arttığını dile getirerek “Bizim giderlerimiz bu yönde sürekli artarken bize verilen devlet destekleri aynı kalıyor. Üyelerimiz kovan başına 10 lira destek alırken, giderlerimiz sürekli artıyor. Bunu defalarca ilgili yetkililerimize dile getirdik ama bir çözüm bulunamadı. Arıcıların sadece kışlık giderlerini karşılayabilsek üreticilerimiz kendi yağlarında kavrulurlar” yorumunda bulundu.
“ALINAN BAL GİDERLERİ DAHİ KARŞILAMAZ”
Hava şartları ve sık sık yağan yağmur nedeniyle üyelerinin ekonomik açıdan kötü bir durumda olduklarını ifade eden Topril, sezon değerlendirmesi yaparak şunları söyledi: “Bahar başlangıcında çok güzel başlamıştı, çiçekler ve nektarlar çok kaliteliydi ama zamansız yağan yağmur, arı üretimini kötü etkiledi. Şuanda 500 kovanı bulan arıcılarımız ortalama 50 teneke bal alabildiler. Bu oran maalesef gider masraflarını bile karşılamaz. Arıcılar açığı kapatmak ve çam balı üretmek için arılarını Muğla’daki bölgelere götürdüler. Ancak hava şartları nedeniyle arıların mevcudu da çok düştü. Burada da 500 kovan için alabilecekleri en fazla 100 teneke bal olabilir. Ancak bu sezon arıcılarımız bal sezonunu boş olarak kapattı diyebiliriz. Kış aylarında arıcılarımız cepteki paralarını yemek zorunda kalacaklar” dedi.
“İYİ YAVRU ÜRETİMİ SAĞLANAMAZSA ARICI BİTER”
Öte yandan bal üreticilerinin hava şartlarından kötü etkilenen arıların nüfusunu arttırmak için gider maliyetlerinin artacağını ifade eden Topril, arı üreticilerinin şuanda Muğla’nın çam bölgelerinde olduğunu belirterek şunları söyledi: “Buradaki sağım işlerini bitirdikten sonra arıcılarımız kışı geçirmek için bizim harnup İlerleyen aylarda bizim harnup ve püre bölgesine gelecekler. Çünkü arılar bu bölgede iyi beslenip yavrulayacaklar. Bu evrede iyi yavru üretimi sağlanamazsa arıcı biter. Çünkü çam bölgesinde çiçek balı olmadığı için arılar polen bulamıyor ve kendini besleyemedikleri için yavrulatmıyor. Önümüzdeki ayın 15’inde filan bizim bölgeye gelecekler.”

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA