500 LİRALIK ÜRÜNÜ 2 BİN LİRAYA SATIYORLAR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

500 LİRALIK ÜRÜNÜ 2 BİN LİRAYA SATIYORLAR


 

Döviz kuru artışından faydalanan bazı şahısların 500 liralık bir ürünü Mersin’de 2 bin liraya satmaya çalıştığını açıklayan Mersin Ziraat Odası Başkanı Mahmur Sakallı, fiyat denetimi çağrısı yaparak “Olan üreticiye ve daha sonrasında tüketiciye oluyor” uyarısı yaptı.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin Ziraat Odası Başkanı Mahmut Sakallı, döviz kurundaki hızlı yükselişin ardından tarımsal üreticilerin kullandığı gübre ve zirai ilaç fiyatlarındaki artışa dair önemli uyarılar yaptı. Bazı kötü niyetli şahısların piyasadaki değeri 500 lira olan bir zirai ürünü 2 bin liradan satmaya çalıştığını kaydeden Sakallı, üreticilere dikkatli olun çağrısı yaptı. Mersin Ziraat Odası olarak gübre ve zirai ilaç piyasasını yakından takip ettiklerini ifade eden Sakallı, hükümete fiyat denetimi çağrısı yaparak “Özellikle piyasadaki fırsatçılara pirim verilmemesi için hükümetin bu piyasayı bir an önce kontrolden geçirmesi gerekiyor. Örneğin 500 liralık bir ürünü alıyorlar 2 bin liraya satıyorlar. Ama bu fırsatçılığın sonunda olan üreticiye ve daha sonrasında tüketiciye oluyor” diye konuştu.
500 LİRALIK ÜRÜNÜ 2 BİN LİRADAN SATIYORLAR
Dövizdeki artış nedeniyle ilaç ve gübre fiyatlarına ortalama olarak yüzde 50 – 60 oranında yeni zamlar geldi. Özellikle stokçular ve kötü niyetli işletme sahipleri bu kriz ortamından yararlanıyorlar. Normal zamların üzerine daha yüksek zamlar mı yapıyorlar. Biz Mersin Ziraat Odası olarak bu durumu yakından takip ediyoruz ama piyasadaki duruma henüz hâkim olabilmiş değiliz. Hükümetin bu piyasayı bir an önce kontrolden geçirmesi gerekiyor. Özellikle piyasadaki var olan fırsatçılara pirim verilmemesi gerekir. Örneğin 500 liralık bir ürünü alıyorlar 2 bin liraya satıyorlar. Ama bu fırsatçılığın sonunda üreticiye ve daha sonrasında tüketiciye olan oluyor.
“ŞEFTALİ ÜRETİCİLERİ ARACILAR YÜZÜNDEN KÖTÜ BİR SEZON GEÇİRDİ”
Mersin’deki sebze ve meyve üretimi sürecini de değerlendiren Sakallı domates ve limon üreticilerinin durumunun iyi olduğunu kaydetti. Üretici ile tüketici arasındaki aracılar nedeniyle şeftali üreticilerinin kötü bir sezon yaşadığını ifade eden Sakallı, “Şeftali üreticilerinin korkulu rüyası olan Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede Mersin Valiliği’nin önderliğinde gerçekleştirdiğimiz ortak çalışmalarda bu sezon başarılı sonuçlar elde etmiştik. Sinek sorunun olduğu belli bölgelerimize tuzaklarımız dağıtılmış bu durumdan şeftali üreticilerimiz çok iyi faydalanmışlardı. Sinekten kurtulunca artık ürünlerimiz para edecek diyorduk ama yine ürünlerimiz aracılar yüzünden yine yerinde sayarak para kazandıramadı. Sonuç olarak Şeftali üreticileri bu sezonda çok kötü bir sezon geçirdi” dedi.
“DAĞITIM BİRLİKLERİNİN ELİ KOLU BAĞLI”
Üretici ile tüketici arasında oluşan fiyat uçurumunu kaldırmak için kurulan birlik organizasyonlarının hukuki eksikler nedeniyle başarı sağlanamadığını ifade eden Sakallı, “Bu birliklerin yaptırım gücü olmadıkça piyasaya hiçbir müdahalede bulunamıyorlar. Çünkü bunu yapacak imkânları bulunmuyor. Bu birliklerin mevzuatının yeniden düzenlenip, bir yetki verilse kısa zaman içinde hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur eden aracılar ortadan kaldırılır. Üreticiden çıkan ürünler tek bir elden tüketiciye kadar ulaştırılabilir. Ama birliklerimizin böyle bir yasal pozisyonları şuanda yoktur. Örneğin Mezitli ve Toroslar İlçemizde birlikler kuruldu ama herhangi bir yaptırım ve maddi gücü olmayınca bunlar her zaman yerinde sayıyorlar. Çünkü yapacak hiçbir şeyleri yok” diye konuştu. 

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA