DSİ’NİN DEV PROJESİNDE SONA GELİNDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DSİ’NİN DEV PROJESİNDE SONA GELİNDİ


 

DSİ 6. Bölge Müdürlüğü tarafından Tarsus Ovası’nda 14 bin 556 hektar alanın sulama ihtiyacını karşılayacak projede sona gelindi.

SONER AYDIN

DSİ 6. Bölge Müdürlüğü tarafından Mersin ve Adana’ya bağlı Karaisalı, Tarsus İlçeleri Kapıkaya, Çakıt, Tepeçaylak mevkiinde yapılması planlanan “Aşağı Seyhan Projesi, Tepeçaylak Barajı, Çakıt Derivasyonu, Tarsus Sulaması ve Malzeme Ocakları Projesi” ile ilgili olarak Bakanlığa sunulan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulundu ve nihai kabul edildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilen projenin nihai ÇED raporu onaylandı. Proje kapsamında ise verimli topraklara sahip olan bölgelerin su ihtiyacı büyük ölçüde karşılanacak. 330 milyon lira bedelle hazırlanacak proje ile Tarsus Ovası’nda binlerce hektar arazinin sulama suyu ihtiyacı temin edilecek.

14 BİN HEKTAR ALAN SUYA KAVUŞACAK
Proje için hazırlanan ÇED Raporu’na göre, DSİ 6. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “Aşağı Seyhan Projesi Tepeçaylak Barajı, Çakıt Derivasyonu, Tarsus Sulaması ve Malzeme Ocakları” faaliyetini kapsıyor. Çakıt Derivasyonu, Tepeçaylak Barajı ve Tarsus Sulaması kapsamında geliştirilen proje ile Çakıt HES’in Kuyruk suyundan derive edilecek suların trapez kesitli açık kanal – sifon sisteminden oluşan derivasyon hattı ile Çıldır ve Kargılı derelerinin birbirine katılarak Sulak Dere’yi oluşturduğu Zincirlikuyu Mevkii’nde inşa edilmesi planlanan Tepeçaylak Barajı’na iletilmesi ve bu yatak dışı barajda düzenlenecek sular ile de toplam 14 bin 556 ha tarım arazisinin sulanması planlanıyor. Sulama şebekesi basınçlı borulu şebeke olup salma ve damla sulama yapılması planlanıyor. Projenin besleme hattı, su alma yapısı-açık kanal-sifon geçişlerinden oluşan toplam, 27.952 km uzunluğundaki, 6 m3/s kapasiteli Çakıt Derivasyonu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA