MİLLİ VE YERLİ GYROCOPTERLER TÜRKİYE SEMALARINI SÜSLESİN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MİLLİ VE YERLİ GYROCOPTERLER TÜRKİYE SEMALARINI SÜSLESİN!


 

Mersin’de yaşayan Burcu ve Cem Aydemir çiftinin televizyondan bir belgeselde izledikleri ’gyrocopter’ videosundan etkilenerek ürettikleri ve ’GyroTürk’ adını verdikleri gyrocopter, seri üretim aşamasına geldi. Aydemir çifti şimdi Türkiye semalarında milli ve yerli gyroc

Mersin'de yaşayan Burcu ve Cem Aydemir çifti, 10 yıl önce televizyonda izledikleri bir belgeselde 'gyrocopter'den etkilenerek aynısının milli ve yerli olanını üretmeye karar verdi. Mersin Üniversitesi Elektronik Haberleşme Bölümü mezunu olan Aydemir çifti, bilgisayar, otomasyon ve güvenlik sistemleri üzerine faaliyet gösterirken, 2009 yılında gyrocopter üretmek için kolları sıvadı. Yaklaşık 9 yıllık Ar-Ge çalışmaları sonucu 'GyroTürk' adını verdikleri hava aracını geliştirmeyi başaran çift, ilk etapta 6 hava aracı üretti. Şimdi seri üretim için fabrika kurulum aşaması çalışmalarını yürüten Aydemir çifti, seri üretime geçerek Türkiye'nin yerli ve milli ilk 'gyrocopter'inin gökyüzünde uçmasını istiyor. 

“BELGESELDEKİ GYROCOPTERDEN ETKİLENDİK”
Hava aracını üretme serüveniyle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Burcu Aydemir, eşiyle çok genç yaşta tanıştıklarını söyledi. Eşinin uçmayı çok sevdiğini kaydeden Aydemir, "Uçma kelimesi onun için özgürlük, coşku, heyecan, mutluluk hatta hedefe ulaşmak anlamına gelir. İlk yıllarımızda beni mutlu etmek istediğinde veya canımın sıkkın olduğunu gördüğünde 'hadi gel seni uçurayım' derdi. Beni alır ve motosikletle gezdirirdi. Motorda yüzüme çarpan rüzgarla mutluluk ve heyecan duyduğumu ve tüm sıkıntılarımı geride bıraktığımı hatırlıyorum. Bu mutlu günlerden birinin sonunda eve döndüğümüzde motordan inerken düştüm. İnanılmaz ama, duran motordan düşmek omurgamda kırıklara neden oldu. Ben de bir daha motosiklete binmekten, daha doğrusu inmekten çekindim. Eşim de galiba beni uçurmak için motosiklet yerine başka bir seçenek aramaya başladı. 10 yıl kadar önce bir gece televizyonda belgesel izlerken ilk kez 'gyrocopter’le karşılaştık. Belgeselde gyrocopter, kullanana ve yolcuya muhteşem bir özgürlük ve mutluluk veriyordu. Ben ne değişik ve harika bir uçakmış deyince eşim 'ben bunu yapar seni uçururum' dedi. O an espri yapıyor sanmıştım ama ertesi gün çalışmalara başladı. 2 yıldır da gerçekten uçuyoruz ve şimdi de Hezarfen’in diğer torunlarını uçurmak için çalışıyoruz" diye konuştu. 

“ÜRETTİĞİMİZ GYROCOPTER BİZİM ÇOCUĞUMUZ, KIZIMIZ”
Kendilerinin bir aile şirketi olduğunu vurgulayan Aydemir, "Ürettiğimiz gyrocopter bizim çocuğumuz, kızımız. Ben yatırımın planlanması, projelerin yazılması ve fon temini, resmi süreçlerin takibi, gerekli uçuş izinlerinin alınması, finansal yönetim ve kızımızın görücüye çıkması gibi süreçlerin tümünü yürütüyorum. Cem de inanılmaz bir ustadır. Tüm üretim sürecinin tasarımı ve imalat Cem’in üstünde. GyroTürk tam olarak Anadolu kadınının özelliklerini taşıyor. Narin görünür ama çok dayanıklıdır. Çevreye duyarlıdır ve gürültücü değildir. En zorlu koşullara dayanabilir. Fırtınada uçabilir, tarlaya inebilir. Anadolu kadınının elinden her iş gelmesi gibi, GyroTürk de çok amaçlı kullanılabilir. Hasta nakil, sintine denetimi, keşif ve arama kurtarma, yangın söndürme, hava taksi, tarımsal ilaçlama, turizm gibi çok çeşitli alanlarda kullanılabilir. Denizde yol alabilir ve denizden kalkış ve denize iniş yapabilir. Elbette sportif amaçlı kullanımda da eşsiz bir uçuş deneyimi sağlar. Kanaatkar ve verimlidir, idame ve bakım masrafları bir helikopterin 1/10’u kadardır. Toleranslıdır, pilot hatalarının ağır sonuçlar doğurmasını engeller. Koruyucu ve güvenilirdir. Dünya genelinde bugüne kadar rapor edilmiş ölümlü gyrocopter kazası yoktur" ifadelerini kullandı. 

“BİZİM KIZIMIZ DEVLETİMİZİN DESTEĞİYLE BÜYÜYOR”
Gyrocopterin büyüme aşamasından da bahseden Aydemir, "Bilirsiniz bizim kültürümüzde çocuk sadece çekirdek ailenin ötesinde tüm hısım akrabanın maddi manevi desteğiyle büyütülür. Doğrusu bizim kızımızın da büyüme süreci aynı. Tıpkı çocuk büyürken aile büyüklerinin el vermesi, desteği, yönlendirmesi gibi bizim kızımız da devletimizin desteğiyle büyüyor. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, değerli eşleri Emine Erdoğan, sevgili Bakanımız Mustafa Varank, eli hep bölgenin üstünde olan milletvekilimiz Lütfi Elvan, her an ulaşabildiğimiz Valimiz Ali İlhan Su, günün her saati her aklımıza takılanı rahatlıkla sorabildiğimiz yakın destekçimiz Çukurova Kalkınma Ajansı, Mersin Üniversitesi ve şimdi de Tarsus Üniversitesi. Babalarımız ve annelerimiz de hep yanımızda. Biz yaptık, tüm kesimler el ele ailece büyütüyoruz kızımızı. Ben 32 yaşındayım ve gençlerin yenilikçi ve üretken fikirlerinin nasıl desteklendiğini yakından görüyor ve yaşıyorum. Biz Türkiye olarak, millet ve devlet olarak çok güzel bir aileyiz. Bu durum da benim inancımı ve güvenimi geliştiriyor. Emek, azim ve sabırla yapılan her üretim insana evladı gibi geliyor ve inanıyorum ki bu büyük ve güzel aile bu vatana daha nice evlatlar kazandıracak" şeklinde konuştu. 

“HEDEFİMİZ GYROTÜRK'ÜN TÜRKİYE SEMALARINDA UÇMASI”
“2013 yılında KOSGEB AR-GE İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı’na katılmış ve AR-GE kapsamında gyrocopter tasarım ve imalat sürecini tamamlamıştık" diyen Aydemir, "Bu arada uçağımızın GyroTÜRK markasıyla tescilini aldık. Daha sonra 2016-2017 yıllarında çift kişilik gyrocopterimizi ve suya kalkıp, inen gyrocopterlerimizin üretim aşamalarına geçtik. Bu sırada şu anda bulunduğumuz hangarı Akdeniz Belediyesi bizim kullanımımıza açtı, üretimimizi halen burada gerçekleştiriyoruz. Grocopterde kullanılan bütün malzemeler motor hariç biz kendimiz üretiyoruz. İnavasyon fuarında da Cumhurbaşkanımızın huzuruna çıktık. O zaman bize 'tek kişilik olmaz, 2 ve 3 kişiliğini bekliyorum' dedi. Bununla ilgili de bakanlara gerekli talimatları verdi. Ülkede gerçekten yeni olan bir şeyi üretmek maddi anlamda çok büyük külfet oluşturuyor. Biz elimizden gelen her şeyi yaptık ve ondan sonra devletimiz el attı. 20-23 Eylül'de İstanbul'da 'milli teknoloji hamlesi' altında bir organizasyon var. Bu organizasyonda da gyrocopterimizi gökyüzünde uçuracağız. Bu Türkiye'de üretilen ilk gyrocopter olacak. Hedefimiz GyroTürk'ün gökyüzünde uçması" dedi. (İha)



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA