ENGELLERİ SANATLA AŞANLAR MERSİN’DE BULAŞACAK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ENGELLERİ SANATLA AŞANLAR MERSİN’DE BULAŞACAK


 

Mersin’de bu yıl ikincisi 11-14 Ekim 2018 tarihleri arasında, Aşık Veysel Anısı’na düzenlenecek, “Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali” engelleri sanatla aşanları buluşturacak.

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikinci kez gerçekleştirilecek olan ‘Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali’nin basın toplantısı gerçekleştirildi.

İstanbul’da düzenlenen basın toplantısına; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Dünya Engelliler Vakfı Başkanı Metin Şentürk, Dünya Engelliler Vakfı Kurucu Başkan Yardımcısı Necdet Öztürk, dünyaca ünlü görme engelli sanatçı Eşref Armağan ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Geçtiğimiz yıl birincisi gerçekleştirilen ve dünyanın ilk engelsiz sanat festivali olma özelliği taşıyan ‘Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali’ bu yıl, Türk tarihinin en ünlü halk ozanı Âşık Veysel Anısına ‘Karanlıktan Aydınlığa’ mottosu ile yapılacak.

“BÜLBÜLÜN ÖZLEMİ ALTIN KAFESE KONULMAK DEĞİL, ÖZGÜRCE UÇABİLMEKTİR”
Basın toplantısında konuşan ve festival programı hakkında basın mensupları ile katılımcıları bilgilendiren Başkan Kocamaz, “Engelli kardeşlerimizin her konuda yanında olmaya, onların hayatlarını kolaylaştırmaya büyük önem veriyoruz. Son yıllarda ülkemizde bu algı büyük oranda değişmiş olsa da engelli bireylerimizin karşılaştıkları en büyük sorun ötekileştirilmektir. Yaşadığı evde dünyanın en konforlu yaşam standardını oluşturmak, engelli bireylerimize yetmiyor. Bülbülün özlemi altın kafese konulmak değil, özgürce uçabilmektir. Toplumumuzda engelli vatandaşlarımıza yönelik bu tutumların değiştirilebilmesi amacıyla, onların farklılıklarına saygı göstererek, toplumda yaşayan tüm bireylerin eşit olduğuna inanmamız ve bu inancı günlük yaşantımızda uygulamamız gerekmektedir. Bu bilinçle, eğitimden sağlığa, iş ve mesleki rehabilitasyondan, kültür ve sanata, spor ve kent standartlarının iyileştirilmesine, ulaşımdan psikolojik ve sosyal desteğe kadar birçok alanda engelli kardeşlerimize, en üst düzeyde hizmet sunarak, onların üreten ve bağımsız bir şekilde yaşayabilecekleri bir dünya oluşturmak bizlerin en elzem görevidir” dedi.

19 FARKLI ÜLKEDEN 100 SANATÇI
11-14 Ekim 2018 tarihleri arasında bu yıl 2.’si düzenlenecek olan Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali programı hakkında bilgi veren Başkan Kocamaz,  “2. Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali Türk Halk Müziğimizin unutulmaz sanatçılarından merhum Aşık Veysel anısına ‘Karanlıktan Aydınlığa’ sloganıyla tüm engellerine rağmen hayata tutunabilen hem kendilerine hem çevrelerine hem de evrensel duygulara sanatlarıyla ışık olabilen tüm engelli sanatçılara ithaf edilecek. Festival kapsamında 19 farklı ülkeden, müzik, resim, dans, fotoğraf gibi sanat dallarından toplam 100 sanatçıyı Mersin’de ağırlayacağız. Engelleri azim, umut ve başarı ile aşmış sanatçıların birçoğu engelli olmakla birlikte festivalde çok sayıda engelsiz sanatçı da yer alacak. 4 gün sürecek festival etkinlikleri için il merkezinin değişik semtlerinde konser sahneleri kurulacak ve sergi alanları açılacak. Ayrıca festival süresince paneller ve çalıştaylar düzenlenecek olup, bu coşkuyu hep beraber, omuz omuza yaşamamız için festivale katılım herkese açık ve ücretsiz olacak” diye konuştu. 

“DÜNYANIN TEK TİP İNSANA GÖRE DEĞİL HER TİP İNSANA GÖRE OLDUĞUNU ANLAMAMIZ LAZIM”
Basın toplantısında söz alan Dünya Engelliler Vakfı Başkanı Metin Şentürk ise, “Engelliler adına yapılan çalışmaları taş üstüne taş koyarak bu kardeşlerimizin, kader arkadaşlarımızın hayallerini gerçekleştirerek, dünyadaki yaşamlarını kolaylaştıran ve onları hayatla sıkı sıkıya bağdaştırmak için bir küçük çabayı bile ortaya koyan herkese teşekkür ediyorum. Ülkemizdeki tüm yerel sisteme Sayın Başkan’ın örnek olmasını diliyorum. Zira insanlar hayatın ve dünyanın tek tip insana göre değil her tip insana göre olduğunu anladıkları zaman bu sorunları daha iyi anlamış ve çözmüş olacağız” şeklinde konuştu.

“SİZ BÖYLE GÜZEL ŞEYLER YAPTIKÇA HAKİKATEN SOYADINIZ GİBİ KOCAMAZ’SINIZ”
Dünyada perspektif kullanarak resim çizen, yeteneği ile uluslararası bilim dünyasının ilgisini çekerek, belgesellere konu olan dünyaca ünlü görme engelli ressam Eşref Armağan sanata başlama serüvenini katılımcılarla paylaşarak,“Bu güzel festivali düzenlediğiniz için sanatçılara, engellilere değer verdiğiniz için teşekkür ederiz. Örnek olmanızı diliyorum. İnşallah bütün başkanlar sizin gibi olur ve siz böyle güzel şeyler yaptıkça hakikaten soyadınız gibi Kocamaz’sınız. Hakikaten hiçbir şey engel değildir. Yeter ki insan ne durumda olursa olsun yapacağı şeyi istesin.  Ben öyle istedim ki yaşadığım dünyayı avuçlarımın arasına almak istiyorum. Ben öğrenmek istiyorum ama anneden doğma görme engelli bir insan nasıl öğrenebilir ancak dokunarak öğrenebilirim” ifadelerine yer verdi.

ENGELLERİ SANATIYLA AŞAN BİRÇOK SANATÇI BU FESTİVALDE…
Bu anlamlı festivalde Porto Rikolu efsanevi şarkıcı, besteci ve gitar virtüözü uluslararası üne sahip usta sanatçı Jose Feliciano yer alacak. Doğuştan down sendromu bulunan bağlama sanatçısı Çağatay Aras, San Diego doğumlu ve kendi tekniğini geliştirerek ayakları ile gitar çalan eşsiz yetenek Mark Goffeney, şarkıcılık, yazarlık ve mankenlik gibi değişik sanat dallarında yeteneğini kanıtlayan görme engelli Alman sanatçı Joana Zimmer, Latin Müziğin Avrupa'da en iyi temsilcileri ve geçtiğimiz yıl 1.si gerçekleşen festivalin şarkısını yapan ve şarkının klibini Mersin'de çekerek Mersin'in tanıtımına katkı sağlayan Türkiye ve Mersin dostları, Gatto Gabriel ve Steven Cyril de festivalin önemli konukları arasında yer alacak. Ayrıca resim, fotoğraf gibi sanatın diğer dallarında yeteneklerini geliştirmiş, ulusal ve uluslararası birçok engelli sanatçı da sergileri ile festivale renk katacaklar. Sanat hayatları boyunca engellilere yönelik etkinliklere destek veren Eda/Metin Özülkü de festivalde sahne alarak bu coşkumuza ortak olacaklar.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA