BİLİM ŞENLİĞİ BAŞLIYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BİLİM ŞENLİĞİ BAŞLIYOR


 

Mersin Üniversitesi (MEÜ) koordinatörlüğünde bu yıl 3.’sü düzenlenecek olan Uluslararası Mersin Bilim Şenliği 29-30 Eylül tarihlerinde yapılacak.

SONER AYDIN

Mersin’de bu yıl 3.’sü düzenlenecek Uluslararası Mersin Bilim Şenliği’nin lansman toplantısı gerçekleştirildi. Mersin Üniversitesi (MEÜ) koordinatörlüğünde ve kentin çatı kurumlarının yer aldığı paydaşlar işbirliğinde bilim iletişiminin sağlanması, bilimsel bilginin geniş toplum kitlelerine ulaştırılması, bilim ve teknoloji arasındaki etkileşimin kavratılması, doğa, bilim ve teknolojiyle ilgili konularda farkındalık oluşturmayı, bilimsel bilgiyi topluma eğlenceli ve anlaşılır bir şekilde kavratmayı, toplumun her kesiminden her yaş grubundan kitlelerin katılımının sağlanması temel amaçlarıyla düzenlenecek şenlik 29-30 Eylül tarihlerinde Mersin Yenişehir CNREXPO Fuar Alanında düzenlenecek. 

ULUSLARARASI DÜZEYDE İLK PROJE
Lansman toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren MEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı organizasyona katkıları bulunan kurum ve kuruşlara teşekkür etti. Bilimin temel amacının keşif yapmak olduğunun altını çizen Prof. Dr. İsmail Yağcı, “İnsanların, doğanın ve gezegenin yararına olabilecek bilimsel keşifleri ortaya koyabilecek, teknolojik ürünler ortaya koyabilmek ve bunların medeniyete katkısını sağlamaktır. Böyle 2 tane önemli etkinliği Mersin Üniversitesi koordinatörlüğünde düzenlemekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bildiğiniz gibi üniversitelerin temel amacı eğitim, araştırma ve toplum hizmetleri olarak özetlenebilir. Biz bunlardan özellikle şu anda 3’üncüsünü yani toplum hizmetleri, toplumun tüm katmanlarına ki bizim çalışma alanımız olan bilim konusunu sevdirebilmek gençlerimizi bu konuya teşvik edebilmek özellikle ülkemizin eksik kalmış olduğu bilimsel gelişim noktasında bir adım atabilmek için gençlerimizi bu alana kanalize edebilmek için böyle 2 güzel etkinliği düzenliyoruz. Bundan da büyük bir gurur duyuyoruz. Mersin bilim şenliği 3’üncüsü düzenlenecek. Mersin bilim şenliği uluslararası düzeyde ilk projedir. Biz bunun için çok sayıda üniversite, sivil toplum kuruluşu ve yerel yönetimlerden destek aldık. Ben her birine çok teşekkür ediyorum. Keşfetmek için olmazsa olmaz merak etmektir. Gençlerimizde ve çocuklarımızda bu merak duygusunu yaratacak etkinlikler bizim temel görevimiz. Bunu yapmazsak üniversiteler, bilim dünyası, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler olarak amacımıza ve hedefimize ulaşamamış oluruz. Dolayısıyla ben bu iki etkinliğe katılan tüm kuruluşları ve kurumları kutluyorum. Çok teşekkür ediyorum. Bugünkü toplantımız bir basın lansmanı. Basının bilgilin yayılımına çok önemli bir rolü var. Bizler sadece tek başımıza bilim insanları, yerel yöneticiler, sivil toplum temsilcileri hiçbir şekilde bu amaca da ulaşamaz. Basının bilgiyi yayma toplumun katmanlarına bunu benimsetme konusunda büyük bir rol oynadığının farkındayız ve o yüzden basına da burada yer aldığı için ve etkinlikler boyunca bu etkinlikleri göstermelerinden dolayı şimdiden ben çok teşekkür ediyorum. Bunun ben sonuna kadar devam etmesini diliyorum. CNREXPO Fuar Alanında düzenlenecek bu etkinliklere tahmini 30 bin kişinin katılımı bekleniyor. Dileriz bu sayı çok daha yukarıya çıkar” dedi.

“MERSİN PROJE ÜRETMEDE BAŞARILI BİR İL”
Mersin Vali Yardımcısı Süleyman Deniz ise, ilki 2016’da olağanüstü hal koşulları nedeniyle ulusal düzeyde yapılan şenliğe geçtiğimiz yıl uluslar arası düzeyde 10 ülkenin katıldığı bilgisini verdi. Bunun Mersin için büyük bir başarı olduğunu vurgulayan Vali Yardımcısı Deniz, “birinci amacımız gençliği bilimle buluşturmak ve bilimle tanıştırmak. Bilimle tanıştırabilmek için gençlerin merakını arttırmamız gerekiyor. İlimiz proje üretmede başarılı bir il. Bu başarının devam etmesini diliyorum” diye konuştu.

ŞENLİĞE 5 KITA 16 ÜLKEDEN ARAŞTIRMACI KATILACAK
Proje hakkında bilgi veren Mersin Üniversitesi Proje Yürütücüsü Soner Yurttaş, şenliğe 5 kıtadan 16 ülkeden 34 araştırmacı, ulusal düzeyde 34 şehirde bulunan 48 kurumdan 96 araştırmacı, yerel düzeyde 3 üniversite ve 16 kurumdan 128 araştırmacı ve uzmanın katılacağı bilgisini verdi.  Yurttaş ayrıca, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı 168 okuldan 395 lise, ortaokul öğrencisi ve 140 öğretmenden oluşan proje ekibi ile 124 atölye açılacak, 212 proje sergisi, akıl zeka oyunları yarışması, bilim gösterileri, teleskopla derin uzay gözlemi, spor oyunları, sanat etkinlikleri, yamaç paraşütü gösterisi düzenleneceğini dile getirdi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA