MERA ALANLARINA GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERA ALANLARINA GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ


 

Erdemli’de yaklaşık 160 milyon liralık Güneş Enerji Santrali sistemi kuruluyor. Ancak, bölge mera alanı olarak kullanılıyor.

SONER AYDIN

Mersin’de güneş enerjisinden faydalanabilmek adına kurulan Güneş Enerji Santrallerinin (GSS) sayısı giderek artıyor. Ilgaz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Mersin’in Erdemli İlçesi, Güzeloluk Mahallesi’nde 35 MW kurulu gücünde Kıvanç 2 Güneş Enerjisi Santralinin kurulması planlanıyor. Kıvanç 2 GES projesi Güzeloluk Köyü ile Toros Yaylası arasında yer alıyor. 158 milyon 875 bin lira bedelli projenin ömrü ise 50 yıl olarak planlanıyor. Tesis ömrünü tamamlandıktan sonra sökülerek uygun şekilde bertarafı sağlanacaktır. 

MERA ALANININ TARIM DIŞI KULLANILMASI İÇİN “İZİN” ALINACAK
ÇED Raporu hazırlanarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne proje ile ilgili İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün görüşüne başvuruldu.  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün 25 Temmuz 2017 tarih ve E.1808336 sayılı yazısında; “…101 ada 1353 parsel numaralı taşınmazın mera alanı olması sebebiyle ‘4243 Sayılı Mera Kanunu’ kapsamında değerlendirilmesi gerekmekte olup, 101 ada 21 parsel numaralı taşınmazın vasfının tarla olması nedeniyle ile ‘5403 Sayılı Toprak Koruma Ve Arazi Kullanımı Kanunu’ kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir…” ifadelerine yer verildi. Söz konusu görüşte belirtildiği üzere faaliyete geçilmeden önce 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu hükümleri gereğince tarım arazilerinin tarım dışı kullanımı ile ilgili gerekli tüm izinler ile 4342 Sayılı Mera Kanunu 14.maddesi gereğince tüm gerekli izinler alınacağı belirtildi. Santral alanı yine Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan Mersin-Adana Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planında da “Mera Alanı” vasfında yer alıyor. 

BÖLGE KURU MARJİNAL TARIM ARAZİSİ OLARAK SINIFLANDIRILIYOR
Yine Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün 10.05.2013 tarih ve 35496 sayılı yazısına göre, ölçüm istasyonunun bulunduğu söz konusu proje alanı Kuru Marjinal Tarım Arazisi (TA) olarak sınıflandırılmıştır ve il müdürlüğünün 10.06.2013 tarih ve 43696 sayılı yazısına göre santral kurulması planlanan bölge orta ve zayıf mera sınıfında yer alıyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA