12 EYLÜL DARBESİ MERSİN’DE PROTESTO EDİLDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

12 EYLÜL DARBESİ MERSİN’DE PROTESTO EDİLDİ


 

Üzerinden 38 yıl geçen 12 Eylül askeri darbesi Mersin’de emek ve demokrasi güçleri tarafından protesto edildi.

SONER AYDIN

12 Eylül 1980’de yapılan askeri darbe, 38. yıl dönümünde Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Mersin’de de yapılan eylem ve etkinliklerle protesto edildi. Mersin 78’liler Derneği üyeleri ile Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelerek darbeyi protesto etti. Protesto eylemine çok sayıda dernek üyesinin yanı sıra CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ile HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan da destek verdi. “Darbeciler halka hesap verecek”, “Darbeciliğe karşı demokrasi”, “12 Eylül darbesini unutmuyoruz” pankart ve dövizleri açan protestocular, sık sık “Faşizme karşı omuz omuza”, “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. 78’liler Derneği adına açıklamayı gerçekleştiren Dernek Başkanı Osman Kabak, “Bugünkü siyasal iktidar 12 Eylül askeri darbesi ile düzenlenen ekonomik, siyasal ve sosyal yapının bir ürünüdür” dedi.

“AĞIR İNSAN HAKKI SUÇU İŞLENDİ”
12 Eylül askeri darbesinin üzerinden 38 yıl geçmesine rağmen uygulamalarının devam ettiğini savunan Kabak, “Bugünkü rejimin kendi sistemini kurduğu gibi 12 Eylül darbecilerinin de ilk yaptıkları iş anayasal parlamenter düzeni ortadan kaldırmak oldu. Kendilerinden oluşan beş kişilik Milli Güvenlik Konseyi adı altında ülkeyi üç yıl anayasasız, parlamentosuz, yargısız yönettiler. Ağızlarından çıkan her emir kanun oldu. 12 Eylül askeri darbesinin bilançosu vahşet boyutunda ağır oldu. Milyon gözaltı, sayısız işkence, işkencede ölümler, 50 idam, hala bulunamayan gözaltında kayıplar, yasaklanan ve yakılan milyonlarca kitap, dergi ve gazete, eşinden, okuldan atlan on binlerce işçi memur, vatandaşlıklardan çıkartılanlar. 1970’li yılların özgürlükçü, eşitlikçi, hakkını ve hukukunu arayan toplumsal özgürlük ruhunu tasfiye etmeye yönelik ağır insan hakları ihlallerinin mimarı olan 12 Eylülcüler, yaşadığımız coğrafyanın vicdanı olan solu ve özgürlükçü düşünceyi ülkenin gündeminden silmeye çalıştılar. 38 yıldır darbe rejimi ve devamla tetikçi rejim halklarımızı ağır insan haklarıyla baskı altına almakta, yaşamın tüm alanlarını dizayn ederek sindirme, yok etme politikası izlenmektedir” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA