BÜYÜKŞEHİR ÖDEMELERDE SIKINTI ÇEKECEK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÜYÜKŞEHİR ÖDEMELERDE SIKINTI ÇEKECEK!


 

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, kur artışından dolayı belediyenin ve MESKİ’nin borçlarını ödemede büyük sıkıntı yaşayacağını söyledi.

SONER AYDIN

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2018 Yılı Eylül Ayı Toplantısı’nın birinci birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis toplantısı öncesi MESKİ ve belediyenin borçlarına dair bilgi veren Başkan Kocamaz, “Kur yükselmesinden dolayı Ekim ayından sonra yılbaşına kadar ki dönemde çok büyük sıkıntı çekeceğimizi bilmenizi istiyorum” dedi.

“MESKİ MADDİ KONULARDA ÇOK SIKINTI ÇEKECEK” 
İdare ve komisyonlardan gelen teklifler görüşülmeden önce MESKİ Genel Müdürlüğü tarafından MESKİ’nin iç ve dış borçları ile ilgili bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi. Sunumda verilen bilgilere göre, 31 Ağustos itibari ile MESKİ’nin iç borcu 23 milyon 946 bin 603 TL iken, dış borcu ise 85 milyon 630 bin 469 dolar. Sunum sonrası konuşan Başkan Kocamaz, Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ’nin son günlerdeki döviz artışına bağlı olarak yaşayacağı sıkıntılara dikkat çekerek, “Kur yükselmesinden dolayı Ekim ayından sonra yılbaşına kadar ki dönemde çok büyük sıkıntı çekeceğimizi bilmenizi istiyorum. Kur, 2 TL’den 7 TL ye çıkmış. Neredeyse 4 katına yaklaşmış. Bu önümüzdeki süreçte gerek belediyemiz gerekse MESKİ maddi konularda çok sıkıntı çekecek. Çünkü dövize bağlı işler yaptırıyoruz. Mesela asfalt yaptırıyorsunuz petrol dışarıdan geliyor. Petrolün fiyatı bizim asfaltı ihale ettiğimiz dönemin 3 buçuk katı. Müteahhitler geriye kalan kısmı bize yaptırmayın diyorlar. Bizimde böyle bir şansımız yok. Belki hükümet yeni bir karar alır ve bunlarda bir katsayı değişikliğine gider. Mersin’de hizmet açlığını hepimiz biliyoruz. Allah hepimizin yardımcısı olsun. MESKİ, Mersin genelinde gerçekten çok büyük yatırımlar gerçekleştirdi. Arıtma Tesisleri yapıldı. Şuanda sadece Aydıncık ve Gülnar’da arıtma tesis yapılmadı. Bunlar dışındaki yerler tamamlandı. Bunlarla ilgili çalışmalarda hızla sürüyor. Yer problemleri vardı. 
İller Bankası’nın yaptığı projelerden 12 tanesi problemli şuanda. İller Bankası ile görüşme yaptık, önce kabul etmediler ama sonra kabul ettiler ve bu işin gerçek olduğu ortaya çıktı. Şuanda bununla ilgili çalışma yapılıyor. Bölge müdürü dahil, Adana teşkilatı tamamen dağıtıldı. Haklarında soruşturma açıldı. Bize ‘Tüm problemli işler Mersin’de mi olur?’ deniliyor ama ahbap çavuş ilişkisi içerisine girer, kontrolleri doğru yapmazsanız böyle olur” diye konuştu.

“30 BİN SURİYELİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK”
Mersin’in en önemli problemlerinden birincisinin işsizlik, ikincisinin ise trafik olduğunu kaydeden Başkan Kocamaz, “Bu işsizlik konusuna Mersin’deki sıkıntı yetmiyormuş gibi bir de 300 binin üzerinde Suriyeli geldi ve bunlarda bu işin tuzu biberi oldu. AB ve BM bugüne kadar bu işe yaklaşmadılar, verilen sözleri yerine getirmediler. Ancak sıkıntı büyüdü. 25 gün önce BM ve UNESCO’dan temsilciler geldi ve Suriyeli işçileri belediyeleri istihdam ettirmek istediklerin söylediler. Yaklaşık 30 bin kişiyi iş sahibi yapacaklar ama çalıştıracak yer olmadığı için belediyelere geliyorlar. Kilis, Antep, Hatay, Adana, Mersin, Konya ve Ankara hedefledikleri iller. Bazı belediyeler İŞKUR aracılığıyla Suriyelileri çalıştırıyor. Ama ben şunu söyledim; maaşını sizde verseniz dahi vatandaş bunu maaşını belediye ödüyor gibi anlar, vatandaşa bunu anlatamayız dedim. Bizim buradaki işsizler dururken, belediye Suriyelileri işe alıyor’ tepkisi gelir dedim. Ben de onlara karşı bir hamle yaptım. Madem bunları çalıştırmak istiyorsanız 30 binin yarısını yerli, diğer yarısını da Suriyelilerden istihdam ettirin ki, bizim de vatandaşa söyleyecek sözümüz olsun dediler.
Bunu değerlendirebileceklerini ifade ettiler. Şayet eğer bu şekilde değerlendirilebilirse bu konu” şeklinde konuştu.

“DSİ KARINCA HIZIYLA ÇALIŞIYOR”
Derelerle ilgili sorumluluğun Büyükşehir’de olmadığını savunan Başkan Kocamaz, Taşkınlar ile ilgili Taşkın Master Planı’nı hazırlattık. Bu çerçevede Devlet Su İşleri (DSİ) derelerin üzerinin mutlaka açılması gerektiğini ifade etti, hatta bizi zorladı. Biz de Şubat ayında Çavuşlu Deresi’nin üzerini Siteler Mahallesi’nin oradan açtık. ‘Hemen biz ihalesini yapacağız’ dediler ama o günden buyana hala çalışma başlatılmadı, karınca hızı ile bir çalışma var. Vatandaş da suçu bize atıyor. Sanki biz burada bir kumpasa geldik. Çünkü tehlikede arz ediyor. Bu konuda sıkıntılarımız had safhada” dedi.

“1/5 BİNLİK PLANLARLA İLGİLİ SÜREÇ TAMAMLANDI”
1/100 binlik ve 1/5 binlik planlarla ilgili uzun bir süredir mücadele ettiklerini ve çok önemli bir kısmını hallettiklerini ifade eden Başkan Kocamaz,  “1/100 binlik planlar bakanlığın onayından geçti. Yine 1/5 binlik planlarla ilgili süreç geçen Perşembe tamamlandı. Bu süre zarfında da son haftaya kadar 500 civarında itiraz vardı. Ama bir gazetenin acele edin yoksa evleriniz yıkılacak demesi ile bin 200 kişi birden başvuru yaptı. Bin 800 civarında itiraz var. Ama bunların çoğu daha evvelde dere yatakları, yüksek gerilim hatları gibi daha önce tartıştığımız konular. Özellikle Mezitli bölgesinde yoğunluğun yükseltilmesine yönelik talepler var. Bunları seri bir şekilde Cuma günü meclise getiriyoruz. Arkadaşlarımız da bir ay içerisinde onun değerlendirmesini yapacaklar. Hatta arkadaşlara daha erken başlamalarını söyledik. Yeter ki zaman sıkıntısı yaşanmasın” ifadelerine yer verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA