“AĞAÇ KESME ISRARINI ANLAMIYORUZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“AĞAÇ KESME ISRARINI ANLAMIYORUZ”


 

Toroslar Belediyesi’nin 68’liler Ormanı içinden geçecek ve ağaçlara zarar verecek yol çalışmasına sert tepki gösteren MERÇED Başkanvekili Kenan Hoplar, tepkisini dile getirerek “Ağaç kesme ısrarını anlamıyoruz” yorumunda bulundu.

Mehmet Nabi Batuk

Toroslar Belediyesi’nin Çağdaşkent Mahallesi’nde yer alan 68’liler Ormanı içinden geçecek 12 metrelik yol çalışmalarına başlamasına çevrecilerden sert tepki geldi. Belediye yetkilileri ile mahalle sakinleri arasında gerçekleştirilen görüşmede sorun çözülemediği bildirilirken, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde konu ile ilgili olarak basın toplantısı düzenleyen Mersin Çevre ve Doğa Derneği Üyeleri Toroslar Belediyesinden söz konusu sokak çalışmasının durdurulmasını istedi. Grup adına açıklama yapan MERÇED Başkanvekili Kenan Hoplar, ormana zarar vermeden başka bir güzergâh olmasını rağmen belediyenin ağaçları kesmeye çalıştığını öne sürdü. Kent kamuoyunu konuyla ilgili olarak duyarlılığa davet eden Hoplar, “Daha önce Toroslar Belediyesi’nin yapmış olduğu ağaç katliamını kamuoyuna ve basına yansıtmadan uzlaşma ile çözmeye çalıştık. Toroslar Belediyesi’nin süre gelen bu olumsuz tutumu üzerine sonra sorunu yasal, demokratik ve ekolojik bir hak olarak sizlerle paylaşmak istiyoruz” diye konuştu.

RANT İSTEYEN ÇEVRELER VAR İDDİASI
Söz konusu bölgede bazı vatandaşların arazilerinin değerlenmesi için yol projesinin yapılması için baskı yaptığını iddia eden Hoplar, “Toroslar Belediye Başkanı ile görüşmelerimizde sayısız ağacın yok edilmesine, Mersin’de her gün yüzlerce insanın 24 yılı aşkın süredir yürüyüş ve spor yaptığı, sayısız sporcunun yetiştiği, birçok spor etkinliğinin yapıldığı, 68’liler ormanının gereksiz yere zarar göreceği belirtilerek tarafımızca kendisinden yardım istenmiştir. Ayrıca yöredeki bazı şahısların kendi arsa ve binalarının rant artışı için orman zararına yolu açtırmak amacıyla BİMER’e sık sık başvurdukları hususu da konuşulmuştur. Bu bilgilendirmeden sonra 24 L III Pafta, 21 Ada, 36 Parselde bulunan 93134 nolu sokağın devamı durumundaki yolun yapımının iptali için Toroslar Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’ne Çağdaşkent Semt sakinleri olarak başvurulmuştur. Bundan bir önceki askıya alınan Mersin 1 / 5 binlik revizyon imar planında ekteki plan paftasında da görüleceği gibi ilgili yol, Büyükşehir Belediyesi tarafından dilekçe ile verilen meşru talep dikkate alınarak yeşil alana dönüştürülmüştür” dedi.

“ORMANA HİÇ ZARAR VERMEDEN AYNI GÜZERGAHA ULAŞILABİLİNİR”
Toroslar Belediyesi’nin daha sonra yapılan tüm düzenlemeleri hiçe sayarak yeniden yol projesine başladığını ifade eden Hoplar, ekiplerin yüzlerce ağacı kestiğini kaydetti. Ağaç katliamının Büyükşehir Belediyesi tarafından durdurulduğunu söyleyen Hoplar, “Şimdi bu aşamada ikinci kez askıya alınan Mersin 1 / 5 binlik revizyon imar planında anladığımız kadarıyla yine Toroslar Belediyesi’nin yönlendirilmesi ile yeşil alan olarak gösterilen yer ne yazıktır ki ne hikmettir ki yeniden yola dönüştürülmeye çalışılıyor. Oysa ormana büyük zarar verecek aynı yolun bir üstü ve 20 metre paralelinde 93125 nolu sokağın devamı ile Büyükşehir Planında gösterilen ve aynı işlevi görecek olan 12 metrelik yola uyulsa ormana hiç zarar vermeden aynı güzergâha ulaşılabilecektir” şeklinde konuştu.

“KAMUOYUNU DUYARLILIĞA ÇAĞIRIYORUZ”
Ormana zarar vermeden yapılacak başka güzergahlar olmasına rağmen Toroslar Belediyesi’nin yol çalışmalarına yeniden başladığını ifade eden Hoplar, duruma tepki göstererek şunları söyledi: “Toroslar Belediyesi’nin alternatif güzergahı dikkate almaksızın ve yapılan itirazları gözetmeksizin itiraza konu olan ve durdurulmuş olan yol yapımı çalışmasına yeniden başlamış olmasını anlamak ve izah etmek mümkün olmamaktadır. Daha önce Toroslar Belediyesi’nin yapmış olduğu ağaç katliamını kamuoyuna ve basına yansıtmadan uzlaşma ile çözmeye çalıştık. Toroslar Belediyesi’nin süre gelen bu olumsuz tutumu üzerine sonra sorunu yasal, demokratik ve ekolojik bir hak olarak sizlerle paylaşmak istiyoruz. Günümzde yaşam alanlarımızın giderek daha çok betona ve kent rantına kurban edildiği gerçeği karşısında tüm Mersin halkını bu ve benzeri konularda duyarlı olmaya ve sorumluluk taşımaya çağırıyoruz.”

STK’LAR İMZA KAMPANYASI BAŞLATTI
Açıklamanın sonunda 68’liler ormanının içindeki ağaçlara zarar verecek yol projesinin durdurulması için imza kampanyası başlatıldı. İmza Kampanyasına; MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, ÇYDD Şube Başkanı Maryet Tanlı, Tarsus ÇEKSAM Başkanı Semra Kabasakal, CHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Aday Adayları Galip Özkan ve Serdar Erkan ve Çağdaş Mahallesi sakinleri destek verdi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA