AKDENİZ İHRACATTA UÇUYOR MERSİN YERİNDE SAYIYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKDENİZ İHRACATTA UÇUYOR MERSİN YERİNDE SAYIYOR


 

Ağustos ayında Türkiye ihracatının yüzde 7,8’lik kısmının Akdeniz İhracatçı Birlikleri üyelerince yapılırken, birlik kapsama alanındaki illerden ülke genelinde en fazla ihracat yapan kentler sıralamasında Hatay 10., Adana 11., Kayseri 13. ve Mersin ise 14’üncü oldu.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) üyelerinin 2018 yılı Ağustos ayında yaptığı ihracat yüzde 2,4 artış kaydederek 932 milyon dolar olarak gerçekleşti. Demir ve demir dışı metaller ile çelik sektörü yüzde 32,1, tekstil ve hammaddeleri ihracatı yüzde 5,5 ve kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı yüzde 4,1 oranında artış gösterdi.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan AKİB Koordinatör Başkanı Uğur Ateş, gerek Kurban Bayramı’nda yaşanan 9 günlük tatil, gerekse son dönemde ülkemizde yaşanan döviz kuru dalgalanmasına bağlı olarak yaşanan sıkıntılardan kaynaklı olarak Ağustos ayının ihracatçılar açısından sıkıntılı geçtiğini dile getirdi. Ateş “Bu olumsuzlukların AKİB’in ihracat rakamlarında azalış olarak kendini göstermemesi, hatta yüzde 2,4’lük artış yaşamamız bizleri bir nebze mutlu etti.
TİM’in Eximbank ile yaptığımız protokol çerçevesinde, ihracatçılarımızın kurdaki dalgalanmadan dolayı sermayeye erişim problemleri yaşamamaları için TİM ve ihracatçı birliklerinin elinde bulunan yedek akçelerin Eximbank'a devredilmesi ile ilgili olarak AKİB olarak biz de gerekli işlemleri başlattık. Umuyoruz ki ihracat camiası olarak elbirliği ile ekonomimizi canlandırıp, ihracatın artırılması adına tüm kaynaklarımızı seferber edeceğiz” diye konuştu.
AKİB rakamlarını da değerlendiren Ateş, “Koordinatör Başkanı olduğum Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin 2018 yılı Ağustos ayı ihracatı yüzde 2,4 artış kaydederek 910 milyon dolardan 932 milyon dolara yükseldi. 2017 ve 2018’i ilk 8 ay olarak değerlendirdiğimizde; ihracatımızın 2018 yılı ilk 8 ayında yüzde 2,5 oranında azalarak 7 milyar 584 milyon dolara gerilerken, son 12 ayda ise önceki yıla göre yüzde 1,3 artışla 11 milyar 520 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.
Başkan Ateş, AKİB’in ihracatını ülkeler bazında da inceleyerek, 2018 yılının Ağustos ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin; Irak, Mısır, Hollanda, İspanya ve Birleşik Devletler olduğunu açıkladı. Özellikle Hollanda’ya yüzde 360, Birleşik Krallık’a yüzde 134 ve Mısır’a yüzde 96’lık ihracat artışı dikkat çekti.

TÜRKİYE GENELİ İHRACATA KATKIMIZ YÜZDE 7,8
AKİB’in 2018 yılı Ağustos ayında, 932 milyon dolar ihracat ile Türkiye genelinde 6. büyük genel sekreterlik konumunda olduğunu kaydeden Ateş, Türkiye ihracatının yüzde 7,8’lik kısmının AKİB kanalıyla yapıldığına dikkat çekti.
Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından değerlendiren Ateş, 2018 yılının Ağustos ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 10., Adana’nın 11., Kayseri’nin 13., Mersin’in 14. ve Karaman’ın 33. sırada olduğunu belirtti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA