720 YAŞINDAKİ ÇINAR ANIT AĞAÇ OLSUN | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

720 YAŞINDAKİ ÇINAR ANIT AĞAÇ OLSUN


 

Mersin’in Gülnar ilçesindeki Zeyne Pınarbaşı Çınar Ağacı’nın yaşı 720 yıl olarak tespit edildi. Belediyeden yapılan açıklamaya göre; ilçe Kaymakamı Ekrem Güngör’ün talimatı ile Zeyne Pınarbaşı Çınar Ağacı’nın yaşı tespit ettirildi.

Konu ile ilgili konuşan Kaymakam Güngör, tarihi ağacın bugüne kadar yaşı hiç araştırılmadığını, araştırılması için Orman İşletme Müdürlüğü’nce bir çalışma başlattıklarını açıkladı. Orman Bölge Müdürlüğü Teknik ekiplerinin ağacın yaşını 720 olarak tespit ederek rapor haline getirdiğini bildiren Ekrem Güngör, “Ağacımızı koruma altına almak ve Anıt Ağaç olarak tescil ettirmek istiyoruz, gerekli resmi yazışmaları en kısa zamanda başlatacağız. Orman İşletme Müdürlüğü daire amirlerimize destekleri için teşekkür ediyorum” dedi.

Teknik rapora göre yapılan incelemeler sonucunda; 18,80 metre uzunluğundaki ağacın tepe çapı güney-kuzey yönünde 43,00 metre, doğu-batı yönünde 31,5 metre çapa sahip.

AĞACIN TARİHÇESİ

15. yüzyıl başlarında Anadolu’ya göç eden âlim ve mutasavvıflardan Semerkand doğumlu olan Şeyh Ali, Timur’un Anadolu istilasını takip eden yıllarda, Karamanoğulları hâkimiyetindeki Lârende’ye geldi. Sonra İçel topraklarında Zeyne kasabasına yerleşti. Vefatından sonra burada adına yapılan türbe ve zaviye, Osmanlı asırları boyunca faal kaldı.Zeyne beldesindeki türbede; Şeyh Seyyid Alaeddin Ali Semerkandi, zatın l. Eşi Rukiye türbedarlarına ait dört mezar, müritlerine ait 2 mezar, oğlu Zeynelabine ait bir mezar, sır katibi Şeyh Mahmut’a ait bir mezar, zatın kızına ait mezar ve zatın 2. Eşi Cin Padişahı’nın kızına ait mezar bulunuyor.

Türbenin, kesin olmamakla beraber Karamanoğlu Türk Beyliği döneminde yapıldığı düşünülüyor.

Şeyh Aliyy-i Semerkandi’nin Rum’dan yana attığı yeşil asanın Pınarbaşı’na, pınarın bulunduğu yere düştüğü, bu nedenle halkın buraya Şeyh Ali, Şeyh Zeynel Abidin Pınarı dediğine biliniyor. Şimdiki adı ise Pınarbaşı olan bölgede yaşları 5-6 asrı bulan 5 çınar ağacı bulunuyor. Bunlardan biri zaman içinde yanarken 4’ü halen ayakta.

Çınarlardan birisinin çevresi 22,5 metreyi bulurken, bir diğerinin çevresi 9,2 metre.

Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan bölge aynı zamanda mesire alanı olarak kullanılıyor.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA