Boztepe Yayla kalsın! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Boztepe Yayla kalsın!


 

Mersin’de çevreyi kirleten yatırımlara tepkiler artarak sürüyor. Son olarak Tarsus’un Boztepe Mahallesi’nde yapılmak istenen mermer ocağı yöre halkının tepkisine neden oldu.

HEDİYE EROĞLU

Mersin’in Tarsus ilçesi Boztepe Mahallesi’nde (köyü) kurulmak istenen mermer ocağına tepkiler artarak sürüyor. 
Alacakaya Mermer ve Maden İşletmesi Tic. Ve San. AŞ tarafından yapılmak istenen tesis ile ilgili 18 Eylül 2018’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca; İnceleme Değerlendirme (İDK) toplantısı düzenleneceği bildirildi. Bu toplantı ile Boztepe’nin kaderine yön vermeyi planlayanlara ise yöre halkından tepki var. 

VATANDAŞTAN TEPKİ
Bu gelişmeler üzerine hem sosyal medya üzerinden, hem de basın-yayın kuruluşlarına başvuruda bulunarak kamuoyu oluşturmak isteyen vatandaşlar, sosyal medyada kampanya başlattı. 
Change.org sitesinden başlatılan imza kampanyası ile toplantıya katılım çağrısı yapan aktivistler, “Köknar ağaçları yaşamak istiyor. Yaylamız için çok geç olmadan bu işe artık dur diyelim! Boztepe yaylasında yaşam alanlarını yok eden mermer ocağını istemiyoruz” paylaşımları ile yüzlerce imza toplamayı başardı. 

“MERMER OCAĞI, İÇME SUYU KAYNAĞIMIZ BERDAN BARAJI SU KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK”
Kampanya ile ilgili bilgilendirme paylaşımlarında ise şu ifadeler öne çıktı; “Mersin ili Tarsus ilçesi Boztepe Mahallesinde Alacakaya Mermer A.Ş tarafından mermer madeni açılması söz konusu. Boztepe, Böğrüeğri, Kesecik Mahallelerinin yakınında bulunan Saklıcennet Kanyonunun beslediği Tarsus Çayı; başta Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli ve Tarsus ilçelerinin içme suyu kaynağı olan Berdan Barajına dökülmektedir. Bu akarsu havzası maden alanına çok yakın olduğundan Berdan Barajı su kalitesini olumsuz etkileyecektir. 
Ayrıca Boztepe yaylasının yerli halkının geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık sekteye uğrayacaktır. Ülkemizdeki endemik bitkiler arasında bulanan köknar ağaçları yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır ve yine mermer ocağı kurulması planlanan bölgeye yakın olan Cehennem Deresi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olumsuz etkilenecektir. Maden ocağı projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) başvuru dosyası hazırlandı ve incelenmek üzere ilgili bakanlığa sunuldu. Yaylamız için çok geç olmadan bu işe artık dur diyelim”. 

MÜCADELE SÜRECEK
Konuyla ilgili yöre halkına destek veren Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği (Tarsus ÇEKSAM) Başkanı avukat Semra Kabasakal, “Tarsus ilçesi/Boztepe-kisecik – Böğrüeğri mahallelerinde yapılacak mermer ocağının ÇED halkın bilgilendirmesi ve değerlendirmesi toplantısına ilişkin 517 adet itiraz dilekçelerimizi Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğüne verdik. Mermer ocağı yapımı için 4 Mayıs 2017 tarihinde ÇED toplantısı yapılmak iştenmiş, ancak Boztepe halkının karşı çıkması üzerine toplantı yapılmadığı halde yapıldı gösterilmiştir. Boztepeliler; mermer ocaklarının sularına ve yaşam alanlarına zarar vereceği düşüncesiyle karşı çıktılarını söyleyerek hukuk mücadelesini başlattılar. Tarsus ve Mersin’in içme suyuna zarar verecek bu projenin yapılmaması için Boztepe ve civar mahalleleri halkının yanında olacağız” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA