Aynalıgöl’e yoğun ilgi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Aynalıgöl’e yoğun ilgi


 

Mersin’in Aydıncık İlçesi sınırları içerisinde yer alan Aynalıgöl (Gilindire) Mağarası, Kurban Bayramı tatilinde yine ziyaretçi akınına uğradı.

Serkan TULTAK

Dünyanın 8. harikası olarak gösterilen Aynalıgöl Mağarası, binlerce yıllık izleri taşıyan sarkıtlar ve zorlu parkurun sonunda yer alan büyük gölü ile görenleri hayran bırakmaya devam ediyor. Toplam uzunluğu 555 metre olan mağaranın içi, her türden damlataş oluşumları, sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları, akma taşlar, mağara iğnesi ile kaplı... Dev boyutlara ulaşan ve görünümleri son derece güzel olan bu damlataşlar, genişliği yer yer 100, tavan yüksekliği 18 metreye ulaşan ana galeriyi çok sayıda salon ve odaya ayırmıştır. Gilindire Mağarası’nın sonunda genişliği 18–30, uzunluğu 140, tavan yüksekliği 35–40, derinliği  5–47 metre olan büyük göl bulunmaktadır.  Bu gölde hiçbir canlının yaşamadığını da dip not olarak verelim.

YETKİLİLER, SU OLMADAN MAĞARAYA GİRİŞ İZNİ VERMİYOR
Uzun tatili fırsat bilerek Mersin sahillerine gelen yerli turistlerin, görmek için akın akın geldiği Aynalıgöl Mağarası zor bir coğrafyada yer aldığı gibi, yetkililer, sağlık sorunları olanları inmemesi, diğer vatandaşları ise yanlarına su almadan gitmemeleri konusunda uyarıyorlar. 

SOSYAL DONATI AZ, FİYATLAR FAHİŞ! 
Giriş ücreti 5 TL olan bu mağaranın, etrafında yeterli sosyal donatının yer almaması, mevcut kafenin de yüksek fiyatlardan satış yapması, ziyaretçilerin şikayetlerine yol açarken, Aynalıgöl Mağarası her şeye rağmen dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekiyor. 

AYNALIGÖL MAĞARASI
Aydıncık ilçesi sınırlarındaki mağara, 1999 yılında hayvanlarını otlatan bir çobanın, çevrede gezen kirpiyi takip etmesiyle ortaya çıkarıldı. Kirpinin girdiği mağaranın büyüklüğü ve görselliği karşısında şaşkına düşen çobanın durumu bildirmesiyle, Orman ve Su İşleri Bakanlığı mağarayı tabiat parkı ilan ederek koruma altına aldı.
Uzmanlarca yapılan incelemelerde, dördüncü zaman (kuvaterner) başındaki son iklim değişikliğiyle buzul sonrası döneme geçişte oluştuğu anlaşılan mağaranın, son kısmının sular altında kaldığı belirlendi.
Araştırmada, mağaradaki sarkıt ve dikitlerin, su altında kalmasından dolayı atmosferik değişimlerden etkilenmeden günümüze kadar ulaştığı tespit edildi.

DOĞU AKDENİZ'DEKİ TEK TEK KAYIT NOKTASI
Denizden 45 metre yüksek yamaçta olan, 555 metre yatay uzunluğa, 46 metre derinliğe sahip mağaradaki dev boyutlara ulaşan ve her biri görsel şölen sunan damla taşlar, ana galeriyi çok sayıda salon ve odaya ayırıyor.
Mağaraya 560 basamak inerek giren ziyaretçiler, çok sayıda ilginç figürlü sarkıt, dikit ve sütunun yanı sıra mağara incisi, bayrak traverten ve duş başlığı gibi oluşumları inceleyebiliyor.
Yaklaşık 46 metre derinliğinde su bulunan Gilindire, bu özelliği nedeniyle "Aynalı göl" olarak da anılırken, gölün su kotunun eksi 47 metre seviyesinde bulunması mağaranın deniz seviyesinin altında da devam ettiğini gösteriyor.
Buzul dönemine ilişkin bütün hidrolojik ve atmosferik verileri içerisinde saklı tuttuğu tespit edilen mağara, bu özelliğiyle Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Balkanları kapsayacak şekilde Doğu Akdeniz'de bulunan tek kayıt noktası olarak kabul ediliyor.
Mağarayı gezmek isteyen ziyaretçiler, Aydıncık ilçe merkezine 4 kilometre kala Mersin-Antalya karayolundan deniz tarafına saparak bölgeye ulaşabiliyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA