TÜRK KIZILAYI SİZİ BEKLİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TÜRK KIZILAYI SİZİ BEKLİYOR!


 

Bu yıl vekaleten kurban kesim kampanyası başlatan Türk Kızılayı Şube Başkanı Erdem, imkanı olan vatandaşlardan ihtiyaç sahipleri için destek istedi.

HEDİYE EROĞLU / SONER AYDIN

Mersin’de binlerce kişiye yardım eli uzatan Türk Kızılayı Şube Başkanı Necmi Erdem, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kentte faaliyet yürüten işinsanlarına ve vatandaşlara yardım çağrısında bulundu. Bu yıl vekaleten kurban kesim kampanyası yürüttükleri bilgisini veren Erdem, herkesi kampanyaya destek olmaya çağırdı. Bayram boyunca ihtiyaç sahiplerine kıyafet, gıda, kurban eti yardımında bulunacaklarını kaydeden Erdem, “Dayanışma içinde olmamız lazım. Yardımın azı çoğu yok. Türk Kızılayı sizleri bekliyor” diye konuştu. Erdem, bu yıl kurban vekalet ücretinin yurt dışı 590 yurt içi ise 750 TL olarak belirlendiğini dile getirdi.

 

“150 YILDIR İHTİYAÇ SAHİPLERİNİN YANINDAYIZ”

SORU: Kızılay dünya çapında uluslararası bir yardım kuruluşu ama bunu bir yardım kuruluşlu sığdırmak da doğru olmaz herhalde. Kızılay’ı bir sosyal sorumluluk, insanı değerlerin yaşatılması olarak da değerlendirebilir miyiz?

N.ERDEM: Kızılay iki kelimeyle bir ‘yardım kuruluşudur’ ama iki kelimeden çok farklı anlam ifade eden bir yardım kuruluşudur.1868 yılında kurulan Kızılay bugün 150. yaşını kutluyor. Kuruluşundan bu yana 150 yıldır ihtiyaç sahiplerinin yanında olmuştur. Ülkemizin girdiği tüm savaşlarda Kızılay cephedeki yerini almıştır. Türk Kızılay’ı adını da 1935 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından almıştır. Bütün afetlerde, salgınlarda Türk Kızılayı kendisini hissettirmiştir. Biz Türkiye olarak diğer Müslüman ülkelerden farklı bir yapıya sahibiz. Ülkemizin sınırları dışında yaşanan olaylarda yaşanan acıları Türk milleti paylaşır, onlara merhametini sunar. Ama bunu diğer Müslüman ülkelerde bunu göremezsiniz. Yani yardım dediğiniz zaman Türk Kızılayı farkındalık yaratır. Bizim vekâletle kurban kesim kampanyamız var. Bu da bir farkındalıktır. Sosyal projelerimiz var. Sosyal projelerle halkımızın ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Örneğin hayata geçirdiğimiz ‘sevgi bohçası projemiz’ var. Bu projemizle doğum yapmış ve yapacak olan kadınlarımıza destek veriyoruz.

 

“GERÇEK İHTİYAÇ SAHİPLERİNİ TESPİT EDEMİYORUZ”

SORU: Kızılay için artık yardım koordinasyonlarının merkezi diyebilir miyiz?

N.ERDEM: Bu sene Ramazan Ayı’nda biz 5 bin tane koli dağıttık. Ancak ihtiyaç sahiplerini bulmakta zorluk çektik. Çünkü gerçek ihtiyaç sahiplerinin tespitini yapmak çok zor. Halkımız bir kısmı gelip yardım almaktan utanıyor, çekiniyor. Bunun olmaması lazım çünkü bunu devletimiz veriyor. Burada en büyük görev ve sorumluluk bize, muhtarlarımıza, basına düşüyor.

 

“YARDIM ALMAK İSTEYENLERİN ÖNCE BAŞVURU YAPMASI GEREKİYOR”

SORU: Kızılay’dan yardım alabilmek için nasıl bir prosedür gerekiyor?

N.ERDEM: Kızılay’da ayni ve nakdi yardımlarımız var. Nakdi yardımlar için bize başvuru yapacaklar, biz onların kayıtlarını yapacağız. Bu kayıtları Ankara’ya gönderiyoruz, Ankara’da gerekli incelemeler yapılıyor. Bu incelemelerin ardından yardımlar yapılıyor. Biz bu sene 175 kişiye bir defaya mahsus Ramazan Ayı’nda 350 TL yardım yaptık. Bunun yanında zekat yardımı ve Kızılay kartı yardımımız var. Bu yardımlar gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra veriliyor. Biz geçmişte yardım yapacağımız kişilere fakirlik ilmuhaberi istiyorduk. Vatandaşlar da bunu muhtarlardan alıyordu. Maalesef bazı muhtarlar bunu suistimal ediyor. 5 lira ile20 lira arasında para alıyor. Vatandaş zaten Kızılay’dan 20 lira alacak, 5 lira da yol parası edecek 25 lira. E bu yardımın en anlamı kaldı! O yüzden fakirlik il muhaberini kaldırdık. Vatandaşımızın beyanını esas alıyoruz. Bunların arasında bizi kandıranlar da oluyor maalesef.

 

“4 BİN 500 KAYDIMIZ VAR”

Yardımlardan yararlanabilmek için önce bir kayıt yaptırmak gerekiyor. Bizim bu sene 4 bin 500 civarında ihtiyaç sahibi kaydımız var. Bunlar kayıt yaptırdıktan sonra zekat yardımı, Kızılay Kart yardımı ve bu seneye mahsus ilk defa Ramazan Ayı’nda ilk defa para yardımı yaptık. Bu yardımları yaparken ilimizin gelir seviyesi düşük olan Akdeniz İlçemizden başvuru yapan çok oldu. Yardımların yüzde 70’i 80’i bu bölgede yaşayan vatandaşlarımıza yapıldı. Genel merkezimizin gönderdiği 25 ton yardım var, bunları da Kurban Bayramı’ndan önce ihtiyaç sahiplerine dağıtacağız.

Vatandaşlarımızın birçoğu ‘Kızılay ne yapıyor’ diye soruyor. Biz 2007’de de göreve geldiğimizde, arkadaşlarımız ve gönüllülerimizle birlikte Kızılay’ın tanıtımını yapalım dedik. Yardım derneğinin öncelikle yerini, görevini, yaptığı işi anlatması lazım.

 

“HİÇBİR MENFAAT BEKLEMEDEN GÖNÜLLÜ ÇALIŞIYORUZ”

SORU: Sizin birçok gönüllünüz var. Zamanlarından, işlerinden feragat ederek yardıma koşuyorlar. Bu nasıl oluyor? 

N.ERDEM: Türkiye’deki bütün şubelerde başkanlarımız ve yönetim kurulu üyelerimiz hiçbir ücret almadan gönüllülük esasına göre çalışıyor. Zaten gönüllüğünün de anlamı, hiçbir menfaat beklemeden ihtiyaç sahiplerinin yanında olmaktır. Biz içimizde iyilik isteği olduğu için göreve talip olduk. Haftada en az 2-3 defa Kızılay’a uğruyoruz ama ne yazık ki bazı kesimler tarafından asıl iddialar ortaya atılıyor. Cebimize bir kuruş girmediği gibi cebimizden para çıkıyor. Şubemizin şuan bütçesi 50 bin lira civarında. Bu düşük bütçe ile büyük işler yapılıyor. Ama herkesin desteği iyi işler yapılıyor. Örneğin, vekaleten kurban kesimine büyük talep var.

 

“HAYIRSEVERLERDEN İHTİYAÇ SAHİPLER İÇİN YARDIM BEKLİYORUZ”

Bu sene genel merkezden bin 500 civarında gıda kolisi geldi ama ben 5 bin civarında gıda kolisi dağıttım. Mersin’de hayırsever bir işinsanımız bize her sene 2-3 bin adet gıda kolisi hazırlıyor. Mersin’de onlarca işinsanı var neredeler? Buradan firmalara, kişilere sesleniyorum biz kamuya yararlı dernek olduğumuz için bize yapılan her yardım kesmiş olduğumuz makbuzla birlikte ticari gelirlerinden düşüyor. Bu yüzden bizi önümüzdeki günlerde yardım için düşünsünler.

 

“GÖNÜLLÜ SAYIMIZI ARTTIRMAMIZ GEREKİYOR”

SORU: Mersin’de kaç gönüllü var?

N.ERDEM: Bizim liste üzerinde 150 gönüllümüz var bunların 59 tanesi aktif gönüllü. Bunlar faaliyetlerimizde bize çok büyük destek veriyor. Mersin’de gönüllü sayısını arttırmak için gençlik kollarını kurduk. Gençlik kollarımızın başkanı Yusuf bey Mersin Üniversitesi’nde okuyor. Üniversitedeki gençleri Kızılay’a yönlendiriyor. Hayatta her şey para değil. Biz ilkokullarda resim ve kompozisyon yarışması yapıyoruz. Burada amacımız ilkokul çağındaki çocuklara o bilinci aşılamak. Her çocuğumuzun evine teşekkür belgesi, Kızılay rozeti gidiyor. Kızılay’la tanışmış oluyor. Kızılay Haftasında en 5 okulu davet ediyoruz. İlimizdeki büyüklerle el ele verip çalışma yürütmeliyiz.

Yeni bir projemiz var bizim. Pilot illerde hayata geçti, Mersin’de de 2019’da hayata geçecek. Bu proje sonrasında, gelen yardımlar sisteme girilecek, ardından yardımın ulaştığı kişilerle birlikte kayıt altına alınacak. Bu bağışlar 2019 yılından itibaren izlenebilecek.    

 

 

 

“İHTİYAÇ SAHİPLERİNE 120 LİRA YARDIMDA BULUNUYORUZ”

SORU: Kızılay kart nedir? Ne işe yarar, işlevi nedir?

N.ERDEM: Kızılay Kart ilimiz ve ilçelerinde iki tür kart var. Birincisi savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyelilere verdiğimiz bir kart, diğeri de ilimizde yaşayan Türk vatandaşlarımıza verdiğimiz kart. Suriyelilere verilen kartlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte verdiğimiz kart. 5 kişi bir evde ikamet ediyorsa ve kayıtları varsa 120 lira yardım yapıyoruz. Bunlar yıl boyunca devam ediyor. Ortada yanlış bir algı var. Suriyelilere yapılan yardımların çoğunluğu yurt dışından gelen fonlarla karşılanıyor. Bütçemizden çıkan bir para değil. Türk vatandaşlara verilen kart ise yılda bir defa verilen bir kart ve o da 120 lira civarında yardım verilen bir kart. Birinin finansı yurt dışından geliyor diğeri ise Kızılay’ın kendi bütçesinden vatandaşlara verilen yardım.

Mersin’de şuan bin 70 civarında Kızılay Kart başvurusu var. Bunlar ihtiyaç sahiplerine sürekli dağıtılıyor.

 

“ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZA ÖNCELİK TANIYORUZ”

SORU: Engellilere dair özel bir uygulamanız var mı?

N.ERDEM: Engelli vatandaşlarımızın her kurumda ayrıcalığı olduğu gibi bizde de ayrıcalığı var. Onlara öncelik tanıyoruz. Gıda kolilerini evlerine götürüyoruz. Para yardımlarında onlarla ilgili ayrı bir liste düzenliyoruz. Mersin’deki engelli dernekleri ile işbirliği halindeyiz. Onlar bize ihtiyaç halinde liste veriyorlar biz de o ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Engellilerin ailesinden biri engelli kartları ile geldiklerinde biz onlara elimizden gelen yardımı yapıyoruz.

 

“VEKALETEN KURBAN KESİM KAMPANYASI DÜZENLİYORUZ”

SORU: Önümüz Kurban Bayramı. Kurban Bayramı’nda nasıl bir çalışma izleyeceksiniz, neler yapacaksınız?

N.ERDEM: Genel Merkezimiz 2007 yılında vekaletle Kurban kesim kampanyası başlattı. 2007 yılı ve öncesinde sokaklarda hayvan kesimi, kurallara uymama, et dağıtımı ile ilgili ciddi sorunlar ortaya çıktı. Biz artık kurban bağışı almıyoruz. Biz vekaleten kurban kesim kampanyası düzenliyoruz. Kurban fiyatlarımız piyasaya göre daha düşüktür. Bu sene kurban vekaletimiz yurt dışı 590, yurt içi 750 TL. Biz küçükbaş hayvan kesmiyoruz, büyükbaş hayvan kesiyoruz. Geçtiğimiz sene 735’ti bu sene 750. Kampanyaya katılmak isteyen vatandaşlarımızın bir önce vekalet vermesi gerekir.

Vekaletle kurban kesim kampanyasına vatandaşlarımız şu şekilde katılabilir; tüm Kızılay şubelerimize başvurarak ya da tüm bankalardaki 2868 nolu bağış hesabımıza başvurarak, posta çekiyle, 168 çağrı merkezimizle ve internet aracılığıyla vekaleten kurban kesim kampanyasına katılabilirler. 4 eşit taksit de yapabiliyoruz.      

SORU: Vekaleten kurban kesimine başvurduktan sonra süreç nasıl izliyor?

N.ERDEM: Önce sağlıklı hayvanlar bulunup satın alınıyor. Daha sonra Türkiye Et ve Süt Kurumu ile anlaşma yapılıyor. Anlaşmanın ardından bayramın ilk günü noterler, din adamları ve veterinerler eşliğinde kesim yapılıyor. Bu sırada kampanyaya katılanlara SMS ile bilgi veriliyor. Kesim yapıldıktan sonra 800 gr kavurma ve genel başkanımızın imzasının olduğu teşekkür belgesi kampanyaya katılanlara gönderiliyor. Kurbandaki asıl amaç vekaletle kurban kesim kampanyasına katılanın o etten yemesidir. O yüzden biz bu kampanyaya destek veren ve katılan vatandaşlarımıza 800 gram kavurma göndeririz. Kesilen hayvanlar 800 gramlık kavurmalar haline getiriliyor. Daha önceki sloganımız ‘kurban bereketi yıl boyu sürsün’ idi. Biz sadece kurban dolayısıyla konserve dağıtmıyoruz. İhtiyaç sahiplerine yıl boyunca 800 gramlık kavurma dağıtıyoruz. Zaten kurban bereketi yıl boyunca sürsün diye böyle bir program yapıyoruz. Kurban kesemeyecek vatandaşlarımız var. 2 bin dolayınca kavurma paketi gelecek. Arife gününden önce ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız.

SORU: Bağışlar ne zamana kadar yapılabilir?

N.ERDEM: Arife gününe kadar yapılabilecek ancak bizim 170 bin hissemiz var. Bunun 80 bini yurt içine ayrıldı. Kampanyaya katılım gittikçe artıyor. Kampanyaya katılan vatandaşlarımızın bir an önce başvuru yapması gerekiyor. İnternet üzerinden de başvuru yapılabilir ya da banka hesaplarına para yatırılabilir ama biz isteriz Kızılay’a gelsinler. Kızılay’daki faaliyetleri görsünler.

SORU: Bayram boyunca etkinlikleriniz olacak mı?

N:ERDEM: Bayramda kıyafet de dağıtacağız. Kıyafet, gıda kolisi ve kavurma şeklinde olacak. Ancak para yardımımız olmayacak. Türkiye’nin büyük bir giyim firması bütün Kızılay şubelerine giysi yardımı gönderiyor. Bu giysiler de birinci sınıf giysiler. Günde 1 ya da 2 kamyon genel merkezimize elbise gidiyor. Biz bu bağışta bulunan insanları da tebrik ediyoruz.

 

“BİR OLURSAK KİMSE BİZE ZARAR VEREMEZ”

SORU: Son olarak Bayram öncesi vatandaşlarımıza bir çağrınız var mı?

N.ERDEM: İlimiz ve ilçelerimizde yaşayan vatandaşlarımızın kurban ibadetlerini Türk Kızılayı aracılığıyla yapmalarını bekliyoruz. Çünkü bizim her sosyal projede farkındalığımız olduğu gibi vekaletle kurban kesim projesinde de farkındalığımız var. Ayrıca ülkemizin felaketlerden uzak, huzur dolu, birlik beraberlik hoşgörü gibi yüce duygularla birbirimize sahip çıkalım. Biz birbirimize sahip çıktığımız zaman kimse bizi yıkamaz. Dayanışma içinde olduğumuz hiç kimse bize zarar veremez. Bu bağlamda halkımızın Kurban Bayramı’nı kutluyorum.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA