CARETTALARA DÜĞÜN TEHDİDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CARETTALARA DÜĞÜN TEHDİDİ!


 

Geçen yıl işletmeye açılmasına halkın büyük tepki gösterdiği deniz kaplumbağalarının yumurta bırakma alanları arasında yer alan ve özel koruma bölgesi ilan edilen Mersin’deki Davultepe 100. Yıl Tabiat Parkı’nda düğün salonu yapımı iddiaları gerçek oldu!

HEDİYE EROĞLU

Mersin'de Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkartılarak işletmeye açılan koruma altındaki deniz kaplumbağaları caretta carettaların yumurtlama olanı Mezitli’deki Gümüşkum (100'ncü Yıl) Tabiat Parkı’nda düğün salonu yapımı tepki çekti. 
Günübirlik turizm faaliyetleri için özel bir şirketin işletmesine verilmesi ile alanın doğal yapısının bozulacağı endişeleri, işletmeci firmanın alana düğün salonu yapması ile arttı. 

YETKİLİLER GÖREVE ÇAĞRILDI
Konuyla ilgili sosyal medyada çok sayıda yorum gündeme gelirken bölgede yaşayan Mersin Tabip Odası önceki dönem başkanı Ful Uğurhan, “Bu bölge; olimpiyatlara adını verdikleri Carettalar'ın nesli tükenmesin, yumurtalarını güvenle bıraksın diye koruma altına alınmıştı. Geçen yıl özelleştirildi. Patron şimdi bu alanda akıl dışı işlere imza atıyor. Tam yuvalama alanının ortasına düğün organizasyonu için düzenleme yapmış. Işık, gürültü, kumun üzerine döşenen yeşil halı. Elbette bu üç beş kaplumbağa meselesi değil. Bu, rant uğruna insanların nasıl gözlerinin dönebileceği, ülkedeki insanların artık hiçbir şeye seslerini çıkaramayışı, hak arayacak adalet mekanizmalarından umudun kesilişi, bu durumu bildiği halde devlet görevlilerinin göz yummaları vs vs vs. Her neyse ben buradan bir kez daha Mersin'in yerel gazetecilerine, yerel siyasetçilerine bildirmiş olayım” ifadelerini paylaştı.

“ZARAR EDİYORUM; İHALENİN İPTALİNE BEN DÜNDEN RAZIYIM”
Uğurhan’ı açıklamalarına yanıt olarak işletmeci Hüseyin Çalışkan ise bölgenin geçmişte fuhuş yuvası olduğunu, kendilerinin işletme açarak bu alanı kurtardığını savundu. Çalışkan, “Ayrıca orada halen bir düğün yapılmadı. Asıl carettalara biz sahip çıktık, yuvalarına basılmasın diye levha diktik. Bilmeyenler gelip zavallı yavrucağın ayağına ip takıp sürüklüyorlardı. Bekçi dikip, koruma altına aldık. Devletime her ay 100 bin TL ödüyorum. Temizlikçiler, bekçiler ile her ay buranın maliyeti yaklaşık 120 bin TL. Geliri ise ayda 5 bini geçmiyor. Bunlar havanda su dövenler. Gelsinler onlara aldığım fiyata devir edeyim, belki carettlere bizden iyi bakarlar” yorumunu paylaştı. 
Çalışkan konuyla ilgili bir başka yorumunda ise “Gönül isterdi ki biri birimize destek ve olumlu tavsiyelerde bulunalım. İhalenin iptaline ben dünden razıyım, fakat benim teminat olarak verdiğim banka mektubu var. Gidin ikna edin teminatımı yakmasınlar, ihaleyi iptal etsinler. Koyun can derdinde kasap et derdinde. Ağzı olan konuşuyor. Maalesef içim yanıyor. Her ay zarar ediyorum. Yolu gösterdim, gidin teminatımı yakmadan beni de hem maddi zarardan hem de bilmeden öğrenmeden sadece muhalefet olsun diye konuşmalarınızdan kurtarmış olursunuz” ifadelerini paylaştı. 

MEZİTLİ BELEDİYESİ DENETİM YETKİSİNİ KULLANABİLİR

Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde Mezitli Belediyesi’nden yapılan açıklama ile bölgeye düğün salonu yapılması ile ilgili iddialara yer verilerek, bu olayın karşısında durulacağı bildirilmişti. 
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın, tabiat parkı statüsündeki alanı 38 bin liradan ihaleye çıkardığını, bir firmanın 780 bin lira vererek ihaleyi aldığını kaydederek şunları söylemişti; “38 bin liralık iş 780 bin liraya nasıl çıkar? İhaleyi alan firma, sahile giren insan ve araç sayısıyla yıllık 780 bin lirayı çıkaramaz. Ne yapacak bu durumda? Derme çatma yerler yapacak, bu yerleri dondurmacıya filan kiralayacak. Lunapark yapılacağı söylentisi yayıldı. O bölgeye lunapark yapılamaz. Bu söylenti üzerine biz devreye girdik ve bakanlığa yazı yazdık. Bakanlık ise inceleyeceğiz diye yazı gönderdi. İnceleyeceğiz demekle olur mu? Elinde şartname var. Açar bakarsın şartnamede hangi yapılaşmaya izin var, hangisine yok. Bunu takip edeceğiz. Düğün salonu yaptırabilecekleri söylentisi de var. Bizi by pass edip burada bir yapı yapmaya çalışacaklardır. Ama biz buna karşı çıkarız. Arazi Orman Bakanlığı'na ait olsa da karşı çıkarız."
Belediye olarak denetleme yetkisini kullanacaklarını söyleyen Tarhan, “Eğer bu alanda imar yapılacaksa, yapılaşma yapılacaksa bu arazinin milli park olduğu ve kaplumbağa üreme alanı olduğu dikkate alınacak. Burada ışık olmayacak, kum sertleşmeyecek, kaplumbağaların yumurta bırakmasının ya da yumurtadan çıkan kaplumbağanın denize ulaşmasının önünde engel olmayacak. Bu alanın işletmesini alan firma da bu şartları kabul ederek aldı” ifadelerini kullanmıştı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA