BOĞAZPINAR DİRENECEK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BOĞAZPINAR DİRENECEK


 

Danıştay’ın HES yapımının önünü açtığı yeryüzü cenneti Boğazpınar’da köylü direnmekte kararlı.

GİZEM EKİCİ

Mersin’in Tarsus ilçesinde  yaklaşık 10 yıl önce kurulan ilk HES nedeniyle büyük tahribat yaşayan Boğazpınar Mahallesi’nde  halkın, aynı şirket tarafından kurmak istediği ikinci HES’e karşı 4 yıllık mücadele ile elde ettiği hukuk zaferinin Danıştay’ca bozulmasına tepkiler artarak sürüyor. 
Tarsus Çevre Kültür Sanat Merkezi Derneği (Tarsus ÇEKSAM), öncülüğünde dün Tarsus Yarenlik Alanı’nda konuyla ilgili yapılan basın açıklaması ile projeden vazgeçilmesi için çağrı yapıldı. Açıklamaya; CHP Mersin Milletvekilleri Alpay Antmen ve Ali Mahir Başarır ile CHP Tarsus İlçe Başkanı Ali İlk, Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Derya Özinç Bozdoğan, ÇEKSAM Başkanı Semra Kabasakal, Başkan Yardımcısı Beyhan Gürbüz, dernek yönetim kurulu üyeleri; Essen Çeliker, Ramazan Arduç, Hakan Mert, Rıfat Gürbüz, Alper Mert, Boğazpınar Mahallesi Muhtarı Tevfik Sarı ile çok sayıda vatandaş katıldı.  

“KÖYLÜYÜZ, HAKLIYIZ KAZANACAĞIZ”
Sık sık “Köylüyüz, haklıyız kazanacağız” sloganlarının atıldığı basın açıklamasını okuyan Tarsus Çeksam Başkanı ve Boğazpınar ile çevre köylerin davadaki avukatı Semra Kabasakal, mücadelede kararlı olduklarını söyledi. Kabasakal, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Mersin ili Tarsus ve Çamlıyayla ilçe sınırları içinde akan Berdan Nehri, Kadıncık Çayı üzerinde kurulmak istenen Akhan 2 Regülatörü ve HES (Kırma-Eleme-Yıkama Tesisleri ve Haçkarma üniteleri dahil) projesi kapsamında tesis ettiği “Çeveresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu’ kararının iptali için Mersin İdare Mahkemesi’ne Boğazpınar, Olukkayağı, Fakılar, Efeler, Darıpınarı, Korucak, Kurt Çukuru halkı ve Tarsus ÇEKSAM Derneği olarak dava açtık.
Açılan dava sırasında dosya bilirkişiye gönderilmiş, üniversite profesörü bilirkişilerce de açılan davadaki gerekçelerimiz yerinde görülerek; keşif ve inceleme neticesinde ÇED olumlu kararının uygun olmadığını ve kesinlikle HES yapılamayacağını tespit etmişlerdir. 
Bu tespit üzerine dava konusu Akhan 2 regülatörü ve HES Kırma- Eleme-Yıkama Tesisleri, harç karma üniteleri projesinin Kadıncık Vadisi ve Kadıncık Çayı üzerinde, yatağında ve civarında tabiat üzerinde, bölgeye özgü bitki ve hayvanların yaşam alanlarında ve yöre halkının yaşamında birçok olumsuzluğa yol açacağı, Mersin ve Tarsus’un içme suyunun olduğu projenin etki alanının yanlış belirlendiği anlaşılmış olup anılan proje ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca tesis edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılarak, Mersin 1. İdare Mahkemesi’nce ÇED olumlu kararı iptal edilmiştir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla, Çamlıyayla Enerji Elektrik Üretim AŞ’nin itirazlarıyla dava konusu Danıştay’a tanışmış olup, Danıştay 14. Daire’nin kararıyla Mersin 1. İdare Mahkemesi’nin HES projesini iptal eden kararının bozulmasına, davanın reddine ancak bu kararın karar düzeltme yolunun kapalı olduğuna karar vermiştir.
Anılan bu karar idari yargılama Usul Kanunu’na 2014 yılında ivedi yargılama usulü başlığı altında konulan kanunun maddesi gerekçe gösterilerek bozma kararının yargı yoluna başvurma hakkını kapatarak kesin olarak verilmiştir. 

40 YILLIK AVUKAT, DANIŞTAY’IN KARARINA ŞAŞTI KALDI
40 yıllık avukat meslek hayatımda böyle bir karara rastlamadığım gibi birçok meslektaşımın da böyle bir karara vaki olmadıklarını araştırmalarım neticesinde öğrendim. 
Bu sebeple anılan bu kararın tamamen yanlı, çevreyi ve tabiatı yok sayan bir karar olduğunu düşünmekteyiz. Bu sebeple mahkemenin bu bozma kararıyla Boğazpınar ve tüm çevre köyleri büyük şaşkınlık ve derin bir üzüntü içerisinde bulunmaktadır. Buradan yetkilere sesleniyoruz. Burada bu anılan karar doğanın ve yaban hayatın geri dönüşü olmayacak şekilde zararına ve katliamına yol açacaktır. Bu sebeple anılan bu kararın bir kez daha gözden geçirilmesini hem Boğazpınar halkı ve çevre köyleri halkı ve hem de ÇEKSAM olarak istemekteyiz. 
Set de çeksen Karasu’nun önüne köylü ders aldı baktı dününe, Karasu özgürdür özgür akacak, her zamanki yönüne” diye konuştu. 

BOĞAZPINAR HALKI ŞOKTA
Boğazpınar’da yaşayan yurttaşlardan Alper Mert de daha önce yapılmak istenen HES’e karşı Boğazpınar ve çevre köyleri olarak nasıl hukuksal mücadele verdilerse bugünde hukuk çerçevesinde mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Mert, “Danıştay’ın anlamsız iptal kararı ile şaşkına döndük. Mücadelemizi birliktelik içerisinde sürdürmeye kararlıyız. Bilirkişi heyetinin raporundan örnek alırsak; büyüleyici coğrafyası, eşi benzerine nadir rastlanabilecek tabiat güzellikleri barındırdığı endemik bitkiler ve hayanlar, kendine has florası ve eko turizm olanakları ile Mersin ili ve çevresinin gelecekte ihtiyaç duyacağı temiz içme suyu kaynakları havzasının en belirgin özellikleri olarak ön plana çıkmaktadır. Vadi, yaban hayatı geliştirme sahası olarak tescillenmiştir. Bölgede yaklaşık 303’ü endemik olmak üzere toplamda bin 685 bitki türü bulundurulması ile öncelikli olarak korunması gereken alanlardan biri konumundadır. Projenin uygulanması ile bu türlerin zarar görmesi kaçınılmazdır” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA